Calendar ortodox 23 aprilie 2023. Cruce roşie. Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruinţă. Rugăciune grabnic ajutătoare de folos în momentele de răscruce

Anual, pe 23 aprilie, întreaga ortodoxie îl prăznuieşte pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruinţă. O rugăciune specială rostită în această zi este de mare folos în viaţă. Se poate spune oricând la necaz și în momentele de răscruce, Sfântul Gheorghe fiind grabnic ajutător celor ce îl cheamă în rugăciuni.

22 apr. 2023, 22:01
Calendar ortodox 23 aprilie 2023. Cruce roşie. Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruinţă. Rugăciune grabnic ajutătoare de folos în momentele de răscruce
Sfântul Mare Mucenic Gheorghe. Sursa FOTO: Manastirea Putna

Sărbători religioase 23 aprilie 2023

Ortodoxe: Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruinţă

Greco-catolice: Sfântul Mare Mucenic Gheorghe

Romano-catolice: Ss. Gheorghe, m. *; Adalbert, ep. m. *

Calendar ortodox 23 aprilie 2023. Cine a fost Sfântul Gheorghe

Sfântul Mucenic Gheorghe s-a născut în Capadocia, într-o familie creștină, și a trăit în timpul domniei împăratului Dioclețian, scrie crestinortodox.ro. Tatăl lui moare şi atunci se mută cu mama sa în Palestina.

Urmeazăo  carieră militară, ajungând comandant în armata împăratului Dioclețian. Când împăratul începe persecuțiile împotriva creștinilor, Sfântul Gheorghe îşi mărturiseşte credința în Hristos. Urmare a acestei mărturisiri, sfântul este supus la numeroase chinuri şi este condamnat la moarte prin decapitare în anul 303, în ziua de 23 aprilie.

Tot acum, au primit moarte mucenicească Glicherie, Valeriu, Donat, Terin și Alexandra, soția împăratului Dioclețian, care trecuseră la credința creștină, după ce, pentru rugăciunile Sfântului Gheorghe, Dumnezeu a înviat un mort. Și după moarte, sfântul s-a arătat făcător de minuni fiind grabnic ajutător celor ce îl cheamă în rugăciuni.

Calendar ortodox 23 aprilie 2023. Rugăciune către Sfântul Gheorghe pentru sănătate și îndepărtarea necazurilor

Este de folos în clipele grele și în momentele de răscruce pe care le avem de trecut în viață. Ajută oricărui credincios, mai ales dacă este rostită de ziua praznicului Sfântului Gheorghe.

„Sfinte Mare Mucenice, ai viețuit după vrednicia numelui tău. Ai luat pe umerii tăi Crucea lui Hristos și ai lucrat pământul cel înțelenit de înșelarea diavolească. Ai stat în slavă înaintea scaunului Celui Ce le stăpânește pe toate. Fă-te acum mijlocitor al nevoilor noastre! Îngrădește-ne pe noi, nevrednicii, cu rugăciunile tale.

Fii izbăvitor al celor robiți de păcate, ocrotitor al săracilor, doctor al bolnavilor. Fii îndrumător al celor rătăciți în întunericul acestei lumi. Izbăvește-ne, ca un milostiv, din toată nevoia. Și alungă tulburarea păcatelor și a primejdiilor de multe feluri. Și ne învrednicește pentru rugăciunile tale, să fim și noi buni cultivatori ai pământului vieții noastre!

Sfinte Mare Mucenic, ajută-ne!

Sfinte Gheorghe, cu inima ta mereu atentă față de alții, cu sufletul tău treaz, tu veneai în ajutorul sufletelor aflate în strâmtorare. Vezi, Sfinte Gheorghe, cum drumul meu este aspru, greu, uneori dureros. Susține-mi curajul împotriva descurajării care mă pândește. Să se deschida ochii spre Lumina. Pentru ca eu sa pot intrezari Iubirea nemarginita a Tatalui meu care ma asteapta si pe care sa-l iubesc.

Sfinte Gheorghe, fara teama de chinuri si de moarte in fata puterilor acestei lumi, tu ai laudat maretia Dumnezeului crestinilor si ai distrus idolii. Si astazi, ni se propun mai degraba idoli spre slujire in loc sa-l adoram pe adevaratul Dumnezeu. Ajuta-ne sa rezistam atractiei acestor false divinitati pentru a ne incredinta si darui Tatalui nostru si Mantuitorului nostru, Hristos. Amin!”