Calendar ortodox 23 decembrie 2020. Sfântul Naum de Ohrida, mare făcător de minuni, vindecă tulburările psihice

Calendar ortodox 23 decembrie 2020. În această zi, este prăznuit Sfântul Naum de Ohrida, mare făcător de minuni, care vindecă tulburările psihice, dar și alte boli grave. Tot azi este praznicul Sfinților 10 Mucenici din Creta, care au primit moartea prin tăierea capului deoarece au mărturisit credința creștină.

22 dec. 2020, 18:00
Calendar ortodox 23 decembrie 2020. Sfântul Naum de Ohrida, mare făcător de minuni, vindecă tulburările psihice

Sărbători religioase 23 decembrie 2020

Ortodoxe: Sfântul Naum de Ohrida, Sfinții 10 Mucenici din Creta

Greco-catolice: Sfinții 10 Mucenici din Creta

Romano-catolice: Sf. Ioan de Kety, pr.

Calendar ortodox 23 decembrie 2020. Cine a fost Sfântul Naum de Ohrida

Sfântul Naum de Ohrida a trăit între anii 830 – 910. În anul 867 sau 868 este hirotonit preot în Roma. Sfântul Naum este unul dintre întemeietorii Școlii de Literatură din Pliska, unde a și lucrat între anii 886-893. După ce Sfântul Clement a fost hirotonit episcop în Drembica – Velika în anul 893, Sfântul Naum a continuat lucrarea lui Clement în Școală Literară din Ohrida.

În anul 905, Sfântul Naum a întemeiat Mănăstirea de lângă Lacul Ohrida, care, mai târziu, îi va purta numele și Sfintele sale Moaște. A tradus Sfânta Scriptură și celelalte cărți bisericești din limba greacă în cea slavonă. Sfântul a adormit în întâia jumătate a secolului al X-lea. Moaștele sale făcătoare de minuni uimesc și astăzi prin mulțimea minunilor pe care le lucrează, mai cu seama vindecări de boli grele, îndeosebi nebunia.

Calendar ortodox 23 decembrie 2020. Rugăciune pentru vindecare grabnică și pentru luminarea minții

Sfinte Prorocule Naum, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

De sus coborând în sufletul tău harul Duhului, prorocule, ţi-a insuflat ţie după vrednicie, lucrare prorocească şi ţi-a pregătit limbă insuflată de Dumnezeu, vrednicule de laudă.

Cel Ce Te îmbraci cu lumi­na ca şi cu o haină, la Tine alerg şi către Tine strig: luminează sufletul meu cel întunecat, ca un Milostiv. Să lăudăm, credincioşii, pe cel care a fost casă a Dum­nezeiescului har; pe cel care s-a făcut vas curat al arătării lui Dumnezeu, celei mai presus de minte.

Păstrându-ţi mintea neprihănită de întipăririle celor de jos, Mărite Prorocule Naum, te-ai făcut vas preacurat al Dumnezeiescu­lui Duh, primind în chip lumi­nat Strălucirile Lui şi împărtăşindu-le tuturor. Pentru aceas­ta te rugăm: roagă-te Lui Dumnezeu pentru noi, pentru iertarea păcatelor și luminarea minții. Amin.

Calendar ortodox 23 decembrie 2020. Cine au fost Sfinții 10 Mucenici din Creta

Sfinții 10 mucenici: Teodul, Satornin, Evpor, Ghelasie, Evnichian, Zotic, Agatopus, Vasilide, Evarest și Pompie au pătimit, în jurul anului 250, în insula Creta, din porunca împăratului Deciu, potrivit crestinortodox.ro. Pentru că au refuzat să se închine idolilor și au mărturist că sunt creștini, li s-a tăiat capul.