CALENDAR ORTODOX 23 IANUARIE 2020. Ce sfinţi sunt pomeniţi joi

CALENDAR ORTODOX 23 IANUARIE 2020. RomaniaTV.net vă prezintă cele mai importante sărbători religioase de peste an.

22 ian. 2020, 11:05
CALENDAR ORTODOX 23 IANUARIE 2020. Ce sfinţi sunt pomeniţi joi

Ortodoxe
Sf. Sfinţit Mc. Clement, episcopul Ancirei; Sf. Mc. Agatanghel; Sfinţii Părinţi de la Sinodul al VI-lea Ecumenic

Greco-catolice
Sf. m. Clement şi Agatanghel

Romano-catolice
Ss. Emerenţiana, fc. m.; Ildefons, ep.

Sfântul Sfinţit Mucenic Clement al Ancirei şi Sfântul Mucenic Agatanghel sunt prăznuiţi de Biserica Ortodoxă la 23 ianuarie.

Sfântul Clement s-a născut în jurul anului 280, în cetatea Ancira (Ankara de astăzi), aflată în ţinutul Galatei (regiune a Asiei Mici situată între Capadocia, Pont şi Bitinia). A intrat în viaţa monahală la 12 ani, iar la 20 de ani, pentru covârşitoarea lui înţelepciune, a fost hirotonit episcop al cetăţii sale natale.

În această calitate, Sfântul Clement a depus mari eforturi pentru aducerea la Hristos a celor ce slujeau zeilor romani. Printre cei convertiţi s-a numărat şi Sfântul Agatanghel, roman de neam, botezat de Sfântul Clement pe când se afla la Roma, într-o călătorie misionară.

În vremea persecuţiilor împotriva creştinilor au fost amândoi prinşi şi întemniţaţi. După multe chinuri la care au fost supuşi, au fost omorâţi. Sfântului Clement i-a fost tăiat capul chiar atunci când se afla în genunchi înainte Sfintei Mese, în timpul Sfintei Liturghii (sursa: vol. „Vieţile Sfinţilor”).