Calendar ortodox 23 ianuarie 2023. Sfântul Clement de Ancira, ocrotitorul celor năpăstuiţi. Cum şi când să i te rogi ca să scapi definitiv de necazuri

Sfântul Mucenic Clement, ocrotitorul copiilor orfani şi al celor năpăstuiţi, este prăznuit anual pe 23 ianuarie. Rostită azi, rugăciunea către Sfântul Clement te ajută să vezi lucrurile într-o lumină nouă şi să găseşti soluţii la cele mai vechi probleme.

22 ian. 2023, 21:04
Calendar ortodox 23 ianuarie 2023. Sfântul Clement de Ancira, ocrotitorul celor năpăstuiţi. Cum şi când să i te rogi ca să scapi definitiv de necazuri
Sfântul Clement, episcopul Ancirei. FOTO: doxologia.ro

Sărbători religioase 23 ianuarie 2023

Ortodoxe: Sfântul Clement de Ancira

Greco-catolice: Sf. m. Clement și Agatanghel

Romano-catolice: Ss. Emerenţiana, fc. m.; Ildefons, ep.

Calendar ortodox 23 ianuarie 2023. Cine a fost Sfântul Clement de Ancira

Sfântul Clement s-a născut şi a crescut în localitatea Ancira din Galiția, în vremea împăratului Valerian (253-259), potrivit crestinortodox.ro. În familia lui, doar mama era credincioasă, ea fiind cea care l-a învăţat iubirea de Hristos. Tatăl lui a murit încă de când Clement era foarte mic.

La scurt timp după moartea tatălui, a murit şi mama lui Clement. La 12 ani, copilul îmbracă haina monahală și își însușește nevoințele de fiecare zi ale călugărilor. După doar opt ani de monahism și îndelungate nevoințe, este ales episcop.

Sfântul Clement a pătimit mult de pe urma conducătorilor păgâni ai vremii. Sub împăratul Dioclețian, a pătimit cele mai cumplite chinuri. Împăratul a pus în jurul sfântului multe feluri de materii amăgitoare și înfiorătoare – de o parte argint și aur mult, scrisori împărăteșți, care dădeau mucenicului mari dregătorii, haine scumpe, bogății uriașe -, iar de altă parte unelte de chinuiri: mâini de fier și unghii, paturi de fier, brice ascuțite, cărbuni aprinși, coifuri înfocate, țepi, roți, lanțuri grele.

Citeste si Cea mai puternică rugăciune către Dumnezeu. Se spune în momentele în care sufletul îţi este împovărat şi nu mai vezi ieşirea din labirintul necazurilor

Diocleţian i-a arătat lui Clement bogăţiile şi i-a spus că toate vor fi ale lui dacă se va închina zeilor. Însă Sfântul a refuzat şi după nenumărate chinuri s-a înălţat la Ceruri.

Calendar ortodox 23 ianuarie 2023. Rugăciune către Sfântul Mucenic Clement pentru izbăvirea de chinuri

O, Sfinte Sfințite Mare Mucenice Clement, mult pătimitorule de chinuri amare, înfocatule mărturisitor al Preaslăvitului nume al Mântuitorului nostru Iisus Hristos, cel ce cu neînfricoșată inimă și cu minte mult iubitoare de Hristos cu mare dorire ai alergat pe drumul desăvârșirii, prin suferirea groaznicelor și nemaiauzitelor chinuri, primit-ai numele de Clement, care mlădiță de vie se tâlcuiește.

Căci precum via se taie și se curăță la vreme și mai multe roade aduce, așa și mult chinuitul tău trup, de mulți tirani tăindu-se și strujindu-se, plin de duhovnicești struguri se arată. Prin îndelunga răbdare a nesuferitelor chinuri pe mulți din întunericul necredinței la adevăratul Dumnezeu i-ai adus și fii ai luminii făcându-i, în buciumul viei lui Hristos i-ai arătat și cu roadele vredniciei în credință pe Stăpânul viei L-ai bucurat.

Citeste si Cea mai puternică rugăciune către Fecioara Maria. Se rosteşte de cinci ori pe zi, timp de 10 zile pentru împlinirea dorinţelor

Acestea și noi, păcătoșii înțelegându-le, cu multă umilință și dragoste cădem către tine, mare mucenice și mult pătimitorule, rugându-te să ne fii ajutător către Înduratul Dumnezeu și Mântuitorul nostru Iisus Hristos, ca și via sufletelor noastre cea sălbatică și neroditoare să o curețe și să o desăvârșească cu al Său har, spre a aduce însutit roadele dreptății și ale sfințeniei întru slava Domnului Dumnezeului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos, Căruia împreună cu Tatăl și cu Sfântul Duh I se cuvine slava, cinstea și închinăciunea în vecii vecilor. Amin.