Calendar ortodox 24 decembrie 2020. Sfânta Muceniță Eugenia, protectoarea tinerelor, tămăduiește rănile trupești și cele sufletești

Calendar ortodox 24 decembrie 2020. În această zi, este prăznuită Sfânta Muceniță Eugenia, care, din dragoste nemărginită pentru Iisus, a suportat umilinșe și suferințe cumplite, în cele din urmă dându-și sufletul. Tot astăzi este ajunul Crăciunului.

23 dec. 2020, 20:11
Calendar ortodox 24 decembrie 2020. Sfânta Muceniță Eugenia, protectoarea tinerelor, tămăduiește rănile trupești și cele sufletești
Sfânta Muceniță Eugenia. Sursa FOTO: doxologia.ro

Sărbători religioase 24 decembrie 2020

Ortodoxe: Sfânta Muceniță Eugenia

Greco-catolice: Sf. m. Eugenia. Post și Ajun

Romano-catolice: Ss. Strămoşi ai lui Isus; Tarsila, fc

Calendar ortodox 24 decembrie 2020. Cine a fost Sfânta Eugenia

Sfânta Eugenia era originară din Roma. Primind de la împărat o înaltă dregătorie, părinții ei au plecat în Alexandria, împreună cu fiica lor, potrivit crestinortodox.ro. Pe când erau în Alexandria, fiica lor Eugenia și-a părăsit pe ascuns părințîi. S-a îmbrăcat bărbătește, a luat cu ea două slujnice și, într-o noapte, a fugit de-acasă. S-a dus la un episcop și a primit de la el sfântul botez. Și-a tuns părul, s-a numit Eugeniu și s-a dus în grabă la o mănăstire. Acolo a trăit în osteneli, în nevoințe, în trude, în privegheri de toată noaptea și a săvârșit toată virtutea.

Pentru că devenise un mare luminator, frații l-au rugat să le fie stareț. Chipul lui ii atrăgea pe toți. Dar o femeie, Melantia, venită cu poporul să se închine la mănăstire, s-a îndrăgostit nebunește de chipul frumos al lui Eugeniu. Și s-a făcut că e bolnavă de o boală îndelungată și l-a rugat pe Eugeniu să-i îngăduie să-i spună boala lui în mod special, că altfel nu se poate vindeca. Lacrimile și cuvintele ei înșelătoare i-au mișcat inima lui Eugeniu, astfel încât a primit-o la el.

Aflată singură cu starețul și aprinsă de patimă, a încercat să-i facă avansuri, dar pentru că nu și-a atins scopul, Melantia s-a dus la prefectul orașului, tatăl Eugeniei, și a făcut plângere, că în mănăstire starețul înșală cu cuvinte viclene pe femeile cinstite și că desfrânatul a îndrăznit să o necinstească chiar și pe ea. Când prefectul a auzit acestea, s-a mâniat și a trimis în grabă la mănăstire să aducă pe Eugeniu, starețul mănăstirii, și pe monahi, ca să dea socoteală pentru faptele lor.

Și s-au înfățișat părțile la judecată. A început să grăiască Melantia. A acoperit cu ocări pe stareț, l-a batjocorit și l-a defăimat. Atunci Eugenia și-a rupt hainele de pe ea și a arătat celor de față priveliște înfricoșătoare și nemaivăzută. Ea le-a mărturisit, de asemenea, că e fiica judecătorului. Pe când era încă la Judecată, a căzut foc peste casa ei și a ars până la temelie.

Citeste si Mesajul mitropolitului Teofan înainte de Sărbătorile de iarnă: Suntem la capătul unui an care a tulburat viaţa întregii lumi

Zguduit de cele petrecute, tatăl Eugeniei a renunțat la toată mărirea, bogăția și desfătarea vieții și s-a botezat. A ajuns pastor credincioșilor din Alexandria, și-a sfârșit viață mucenicește, omorât de săbiile necredincioșilor, și a zburat cu bucurie la cerestile locașuri.

După săvârșirea tatălui ei, mama ei împreună cu ea au părăsit Alexandria și s-au reîntors să locuiască în Roma, patria lor. Atunci a dat porunca împăratul ca toți creștinii să jertfească idolilor, de nu, să moară. Eugenia, care strălucea înaintea tuturora, că era aprinsă de dragoste pentru Hristos, a fost legată cu o piatră grea și aruncată în apă, dar a scăpat nevătămată cu minune. Pentru aceea i s-a tăiat capul cu sabia.

Calendar ortodox 24 decembrie 2020. Rugăciune către Sfânta Muceniţă Eugenia

Sfântă Cuvioasă Fecioară şi Muceniţă Eugenia, mireasă cu totul frumoasă a lui Hristos Dătătorul frumuseţilor, Făcătorul de bine şi Mirele sufletelor, fiind tu înfrumuseţată cu ostenelile pustniceşti şi strălucind luminat cu luptele muceniceşti, întocmai cu îngerii petrecând pe pământ, cu ei dănţuieşti acum în casa Părintelui Ceresc!

Te rugăm, luminată Fecioară şi Muceniţă, roagă-te lui Hristos Dumnezeu pentru noi, cei aflaţi în nevoile acestei vieţi trecătoare, să ne dăruiască harul Lui cel de viaţă dătător; cere pentru noi credinţă curată, viaţă luminată de har, răbdare în încercări, bărbăţie în luptele împotriva patimilor, tărie nestrămutată, bucuria împlinirii poruncilor dumnezeieşti, dragoste nefăţarnică, iubire de vrăjmaşi, smerenie şi blândeţe, iertare de păcate şi răspuns bun la Înfricoşătoarea Judecată, ca să moştenim şi noi Lumina cea neînserată şi să proslăvim numele cel sfânt al Domnului, al Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin.