Calendar ortodox 24 septembrie 2023. Sfânta Muceniță Tecla, tămăduitoarea bolnavilor. Rugăciune puternică şi grabnic ajutătoare pentru vindecare

Sfânta Muceniță Tecla, mijlocitoare pentru iertarea sufletelor, este prăznuită anual la data de 24 septembrie. Pentru că şi-a dedicat viaţa lui Hristos de când era doar o copilă şi pentru credinţa ei nestrămutată la care nu a renunţat nici când a fost supusă celor mai aprige chinuri, Dumnezeu i-a dat darul vindecării bolnavilor.

24 sept. 2023, 00:07
Calendar ortodox 24 septembrie 2023. Sfânta Muceniță Tecla, tămăduitoarea bolnavilor. Rugăciune puternică şi grabnic ajutătoare pentru vindecare

Sărbători religioase 24 septembrie 2023

Ortodoxe: Sfânta Muceniţă Tecla

Greco-catolice: Sf. m. Tecla

Romano-catolice: Sf. Gerard, ep. m.

Calendar ortodox 24 septembrie 2023. Cine a fost Sfânta Muceniţă Tecla

Sfânta Muceniţă Tecla este prima femeie martiră pentru Hristos, scrie crestinortodox.ro. Ea s-a născut în cetatea Iconiu, într-o familie păgână. S-a logodit cu Tamir, un tânăr de neam bun, dar, ascultându-l pe Sf Apostol Pavel, care venise în cetate să predice Evanghelia, Tecla decide să se convertească la creştinism.

Tânăra refuză să-l mai ia de soţ pe Tamir, decizie care o înfurie pe mama ei. Femeia o bate, o torturează şi o înfometează, dar tot nu o convinge să renunţe la Hristos. Atunci, a dat-o pe mâna judecătorului cetății și a cerut să o ardă în foc, invocând că Tecla nu este fiica ei. Tânăra a fost aruncată în foc, dar a ieșit nevătămată.

Sfânta Tecla l-a urmat pe Pavel la Antiohia, iar aici un tânăr și-a dorit-o soție. Pentru că a fost refuzat, acesta a acuzat-o în față conducătorului cetății că este creștină. A fost aruncată la fiare, dar animalele nu s-au atins de trupul acesteia.

Primind binecuvântarea Sfântului Apostol Pavel, s-a retras în pustiu. Pentru credința ei, Dumnezeu i-a dat darul vindecării bolnavilor. Vracii din Maloula i-au instigat pe localnici împotriva ei. Dorind să scape de răutatea acestora, Tecla s-a rugat și în urma rugăciunilor ei, stânca s-a despicat și i-a devenit mormânt.

Calendar ortodox 24 septembrie 2023. Rugăciune către Sfânta Muceniță Tecla, mijlocitoare pentru iertarea sufletelor

Sfântă Tecla, întâia pătimitoare pentru Hristos și propovăduitoare a Evangheliei, privește din ceruri către noi, cei neputincioși și împovărați cu multe păcate, care cerem de la tine ajutor și călăuzire.

Ceea ce din tinerețe ai slujit lui Hristos, povățuiește pe cei tineri să iubească pe Domnul și să împlinească sfintele Lui porunci.

Ceea ce ai suferit pentru credință și pentru curăție, fii ocrotitoare celor nedreptățiți, alinătoarea durerilor celor suferinzi și sprijinitoare celor ce se luptă împotriva ispitelor și a patimilor.

Ceea ce ai viețuit mulți ani în pustie și te-ai nevoit în post și rugăciune, dăruiește dor de cer și râvnă sfântă monahilor și monahiilor care și-au închinat viața slujirii Domnului.

Ceea ce ai fost întocmai cu Apostolii, dăruiește-ne să devenim apostoli ai lui Dumnezeu prin viețuirea, prin faptele și prin cuvintele noastre, ca să fim lumină în lume.

Tu, ceea ce te-ai rugat pentru sufletul răposatei Falconila și ai înduplecat pe Dumnezeu să o izbăvească din focul cel de veșnic, fii mijlocitoare pentru iertarea sufletelor celor dragi ai noștri, care au trecut la cele veșnice.

Iar nouă, celor aflați pe marea învolburată a acestei vieți trecătoare, ajută-ne să împlinim făgăduințele Sfântului Botez, să spălăm cu lacrimi de pocăință întinăciunea păcatelor, și să dobândim îndreptarea vieții, prin viață virtuoasă.

Înalță rugăciuni către Domnul Hristos, ca să întărească poporul bine-credincios în fapte bune, să ne dăruiască cele de trebuință în viața aceasta, și toate cele de folos pentru mântuirea sufletelor, să ne păzească de căderi în păcat, și să ne învețe a viețui potrivit voii Sale, ca să ne învrednicim a ajunge întru lumina cea neînserată a Împărăției Sale celei veșnice, și să slăvim, împreună cu toți sfinții, pe Tatăl, și pe Fiul, și pe Sfântul Duh, în vecii vecilor. Amin.