Calendar ortodox 25 aprilie 2023. Sfântul Cuvios Vasile de la Poiana Mărului şi Sfântul Evanghelist Marcu. Rugăciune pentru vindecare

Pe 25 aprilie, sunt prăznuiţi Sfântul Cuvios Vasile de la Poiana Mărului şi Sfântul Apostol şi Evanghelist Marcu. E bine ca azi să rosteşti rugăciuena către Sfântul Apostol Marcu pentru vindecare grabnică.

24 apr. 2023, 21:38
Calendar ortodox 25 aprilie 2023. Sfântul Cuvios Vasile de la Poiana Mărului şi Sfântul Evanghelist Marcu. Rugăciune pentru vindecare

Sărbători religioase 25 aprilie 2023

Ortodoxe: Sfântul Cuvios Vasile de la Poiana Mărului; Sfântul Apostol şi Evanghelist Marcu

Greco-catolice: Sf. ap. și ev. Marcu

Romano-catolice: Sf. Marcu

Calendar ortodox 25 aprilie 2023. Cine a fost Sfântul Cuvios Vasile de la Poiana Mărului

Sfântul Cuvios Vasile de la Poiana Mărului s-a născut în anul 1692 în localitatea Poltava din Ucraina, potrivit crestinortodox.ro. Vine în Țara Românească într-o perioadă în care viața bisericească și culturală a Țării Românești era la apogeu şi intră în obștea Mănăstirii Dălhăuţi, în apropierea orașului Focșani, unde rămâne 20 de ani. Aici este hirotonit preot și la scurt timp numit stareț, deşi nici nu împlinise 30 de ani.

Sfântul Vasile adună în jurul său o obște de peste 40 de călugări sihaștri, pe care îi deprinde cu ascultarea, smerenia, tăcerea și cu rugăciunea minții. Astfel, starețul Vasile face din obștea sa o adevărată școală de trăire isihastă. După ce înființează câteva mănăstiri în Buzău și Vrancea, se stabilește la Mănăstirea Poiana Mărului.

De numele Cuviosului Vasile de la Poiana Mărului se leagă existența isihasmului românesc, adică practicarea rugăciunii minții. A trecut la cele veșnice la 25 aprilie 1767.

Calendar ortodox 25 aprilie 2023. Cine a fost Sfântul Apostol şi Evanghelist Marcu

Sfântul Apostol și Evanghelist Marcu l-a însoțit pe Sfântul Apostol Pavel și pe Barnaba, vărul sau, în prima călătorie misionară, iar după ce merge cu Barnaba în Cipru, îl însoțește din nou pe Sfântul Apostol Pavel la Roma. Acolo se întâlnește cu Sfântul Apostol Petru și după predica lui va scrie Evanghelia care îi poartă numele. Sfântul Marcu a înființat Biserica din Alexandria, unde a fost numit episcop. Se crede că a murit martir în timpul sărbătorilor de Paște, fiind scos din catacomba în care săvârșea Sfînta Liturghie, legat cu funii și târât prin oraș.

Calendar ortodox 25 aprilie 2023. Rugăciunea către Sfântul Apostol Marcu pentru vindecare

Învăţat fiind de Apostolul Petru, te-ai făcut Apostol al lui Hristos şi ca un soare ai strălucit marginilor, podoaba alexandri­nilor ai fost, fericite, căci prin tine Egiptul s-a eliberat de înşelăciune şi ca un stâlp al Bisericii, prin învăţătura ta cea Evanghelică pe toţi ai luminat și vindecat.

Pentru aceasta luminat cinstind, pomenirea ta prăznuim, de Dumnezeu grăitorule Sfinte Apostole Marcu; roagă pe Dumnezeu Cel Înduple­cat prin tine, să dăruiască iertare de greşeli sufletelor noastre să ne dea sănătate și să ne vindece bolile.

Pe Apostolul Marcu văzătorul de Dumnezeu lăudându-l, chem harul Duhului, ca, insuflându-mi mie luminat, să-mi gonească neştiinţa şi Dumnezeiască bogăţie de înţelepciune să-mi dăruiască.

Picat-ai dulceaţa dreptei credinţe din Dumnezeieştile ploi ale cuvintelor tale, arătându-te cu harul, peste tot fiind strălucit, luminat cu Razele Soare­lui Celui Înţelegător, Preafericite Marcu, de Dumnezeu primite.

Surpând semeţia cea idolească şi doritor de Patimile Mântuitorului, Apostole Marcu, din cer te-ai arătat lumii, izvorând tuturor minuni şi ai fost învăţător neamurilor. Pentru aceasta întru cântări lăudând şi cu credinţă mărind, după vrednicie cinstim pomenirea ta, de Dumnezeu grăitorule, preabogate; roagă-te lui Hristos Dumnezeu, iertare de greşeli și vindecare grabnică să dăruiască celor ce cu dragoste cinstesc sfântă pomenirea ta. Amin!