Calendar ortodox 25 septembrie 2023. Sfânta Cuvioasă Eufrosina. Rugăciune puternică pentru femeile aflate la necaz

În această zi, este prăznuită Sfânta Cuvioasă Eufrosina. Rostește, azi, rugăciunea către această mare sfântă pentru vindecarea bolilor, alungarea necazurilor, întărire în fața problemelor.

24 sept. 2023, 23:22
Calendar ortodox 25 septembrie 2023. Sfânta Cuvioasă Eufrosina. Rugăciune puternică pentru femeile aflate la necaz

Sărbători religioase 25 septembrie 2023

Ortodoxe: Sfânta Cuvioasă Eufrosina

Greco-catolice: Sf. cuv. Eufrosina

Romano-catolice: Ss. Cleofa, ucenicul lui Isus; Sergiu, călug.

Calendar ortodox 25 septembrie 2023. Cine a fost Sfânta Cuvioasă Eufrosina

Sfânta Eufrosina a trăit în Alexandria în vremea împăratului Teodosie cel Mic (sec V), potrivit crestinortodox.ro. Părinţii ei s-au rugat mult lui Dumnezeu pentru ca micuţa să apară în viaţa lor. Eufrosina a rămas orfană de mamă când avea doar 12 ani.

La 18 ani, nevrând să se căsătorească, a plecat pe furiș din casă părintească și, îmbrăcând haine bărbătești, a intrat într-o mănăstire de monahi. A trăit acolo până la vârsta de 38 de ani, când a închis ochii pentru veşnicie. Nimeni nu a aflat că este femeie.

Dumnezeu a rânduit în chip minunat ca tatăl sfintei să vină în această mănăstire pentru a primi sfaturi duhovnicești, în vremea când aceasta se apropia de obștescul sfârșit. Starețul i-a îndrumat pașii tocmai către cuvioasă, care, în tot acest timp, fusese cunoscută ca monahul Smaragd. Recunoscându-și tatăl, care i-a împărtășit  acesteia durerea pentru fiica pierdută în urmă cu atâta timp, cuvioasa l-a îndemnat să nu deznădăjduiască, pentru că își va vedea din nou fiica. Sfânta Eufrosina i-a spus atunci tatălui său să revină în mănăstire peste trei zile.

Când bărbatul a revenit în lăcaş, Sfânta Eufrosina se află pe patul de moarte. Atunci, aceasta i-a mărturisit că este fiica sa. Marcat profund de această întâmplare, după moartea fiicei sale, a hotărât să îmbrace el însuși haina monahală. A rămas în mănăstire până a închis ochii.

Calendar ortodox 25 septembrie 2023. Rugăciune către Sfânta Cuvioasă Eufrosina

Cu puterea dată ție de Dumnezeu, ai purtat cu bucurie jugul cel bun al Domnului nostru lisus Hristos. Păzind porunca iubirii de Dumnezeu, tu, Eufrosina, ți-ai răstignit trupul împreună cu patimile și cu poftele. Iar prin viețuirea cea blândă și smerită ai dobândit iubirea lui Hristos. Pentru aceasta S-a sălășluit în tine Duhul Sfânt, învățându-ne pe noi, păcătoșii, să te lăudăm.

Cu totul minunată și slăvită este nevoința ta. Căci asemenea sfinților din trecut ai strălucit. Mare har ai dobândit de la Dumnezeu, vindecând bolile, prevestind viitorul și întorcând oamenii de pe căile pierzării.

Sfântă Eufrosina, roagă-te pentru noi!

O, fericită maică Eufrosina, pe pământ nebună pentru Hristos, în ceruri preaînțeleaptă, care ai sfârșit în chip minunat drumul tău pământesc de o sută de ani! Caută acum din înălțimea cerului spre noi, păcătoșii, care în marea vieții stăm învăluiți de patimile și suferințele trupești, de ocările și ispitele lumești și de numeroasele curse diavolești.

Și corăbiile sufletelor noastre sunt deja aproape de înec, căci nu au ancora puternică a credinței, și își pun nădejdea în puterile lor și în ajutorul omenesc, iar sfeșnicul iubirii și al evlaviei s-a stins.

Nu zăbovi, maică Eufrosina, ci ajută-ne nu după vrednicia noastră, ci după milostivirea ta, asemănându-te Atotmilostivului Mântuitorului nostru lisus Hristos.

Întărește-ne în credință, nădejde și dragoste. Pe cei reci și împietriți la inimă încălzește-i cu râvna ta, tămăduiește bolile noastre, ia de la noi necazurile și tristețea, dă-ne nouă mâna de ajutor pe acest alunecos drum pământesc, ca să ne întărim cu trupul și cu sufletul, să purtăm răbdători crucea noastră cu nădejdea în Dumnezeu și, cu grabnică ta mijlocire, să ne învrednicim după moarte de viața cea veșnică și fericită, slăvind pe Tatăl, pe Fiul și pe Sfântul Duh, în vecii vecilor. Amin.