CALENDAR ORTODOX 26 APRILIE 2020. Sărbătoare mare, ce trebuie să facă toţi creştinii în prima duminică după Pşate

CALENDAR ORTODOX 26 APRILIE 2020. RomaniaTV.net vă prezintă cele mai importante sărbători religioase de peste an.

25 apr. 2020, 16:22
CALENDAR ORTODOX 26 APRILIE 2020. Sărbătoare mare, ce trebuie să facă toţi creştinii în prima duminică după Pşate

Sărbători religioase 

Ortodoxe

Sf. Sfinţit Mc. Vasilevs, episcopul Amasiei; Sf. Glafira; Sf. Mc. Chiril, Chindeu, şi Tasie din Axiopolis (Cernavodă)

Greco-catolice
Sf. ep. m. Vasile al Amasiei. Zi aliturgică. Prohodul Domnului. Post şi ajun

Romano-catolice
Sf. Anaclet, pp.

Denia de vineri seara cuprinde rânduiala Prohodului Domnului, o alcătuire de slujbă în trei stări, cu o melodie cântată şi de credincioşi, pe care se cântă textele rânduite de Sfânta Biserică, texte numite Prohodul Domnului, ce se încadrează la slujba Utreniei din Sâmbăta Mare, din Sâmbăta Sfintelor Pătimiri şi care se oficiază, de fapt, vineri seara.

Vinerea Mare este zi de mare doliu pentru că în această zi a fost răstignit şi a murit Mântuitorul lumii. Zi aliturgică (nu se slujeşte Sfânta Liturghie), pentru că Liturghia reprezintă jertfa nesângeroasă a lui Hristos, în chipul pâinii şi al vinului, iar cele două jertfe nu se pot aduce în aceeaşi zi.

Slujba se încheie cu procesiunea de înconjurare a bisericii, care simbolizează înmormântarea Domnului.

Sfântul Sfinţit Mucenic Vasilevs, pomenit în calendarul creştin ortodox la 26 aprilie, a fost episcop în cetatea Amasia, în timpul împăratului Liciniu (308-321).

Liciniu care stăpânea provinciile europene răsăritene ale Imperiului Roman era căsătorit cu sora Sfântului Împărat Constantin cel Mare şi iniţial a fost un aliat al acestuia. Dar între cei doi au apărut între timp tensiuni care în cele din urmă au dus la declanşarea unui puternic conflict armat intern.

În această dispută Liciniu a început şi o persecuţie sângeroasă împotriva creştinilor din regiunile pe care le controla. Atunci au fost torturaţi şi omorâţi şi cei 40 de Sfinţi Mucenici, care erau soldaţi în armata romană staţionată, în timpul acestui împărat, în Sevastia, localitate din Armenia antică.

Între creştinii care au suferit moarte martirică a fost şi Sfântul Sfinţit Mucenic Vasilevs.

Adus din Amasia în Nicomidia, acolo unde se afla Liciniu, a fost întemniţat. La interogatoriu a fost îndemnat să se lepede de Hristos. Mărturisindu-şi credinţa, Sfântul Vasilevs a fost decapitat, iar trupul aruncat în mare. (sursa: vol. „Vieţile Sfinţilor”) 

DUMINICA TOMII: Ce trebuie să facă toţi creştinii în prima duminică dupa Paşte

DUMINICA TOMII. Duminica Tomii este dedicată sufletului morţilor în Calendarul Popular. Este o sărbătoare populară cu dată mobilă, sinonimă cu Paştele Morţilor sau Lunea Morţilor, dedicată spiritelor moşilor şi strămoşilor. Blajinii, oameni blânzi şi paşnici, incapabili de a face rău, s-ar afla într-o lume îndepărtată, la vărsarea Apei Sâmbetei în Sorbul Pământului. Ei sunt anunţaţi că a sosit Paştele de către oamenii de aici care aruncă în apele curgătoare coji de ouă sparte în timpul înroşitului sau la prepararea alimentelor rituale (cozonaci, pască). Când sosesc cojile de ouă în ţara lor îndepărtată, în general după o săptămână, se serbează separat „aici” şi „acolo” Paştele Blajinilor sau Paştele Morţilor.

În această zi sunt cinstiți și morții, iar în Banat femeile pun diferite pachete cu pomeni pe ape curgătoare, iar copiii împletesc coșuri din nuiele, în care sunt așezate ouăle roșii, vopsite în ajunul acestei sărbători.

Tot în această zi, în timpul slujbei, preotul sfințește colacii și ouăle aduse de credincioși la biserică, după care se caută o apă curgătoare, pentru a fi purtate de aceasta către sufletele morților. Credincioșii spun că, astfel, ofrandele aduse îi vor elibera pe cei plecați dintre noi de o parte din păcate, pentru a umbla prin locurile în care doresc.

După terminarea slujbei, oamenii merg în cimitire, pentru a participa la o altă slujbă, cea de comemorare a celor plecați în „lumea blajinilor”, de unde vine și ziua de Paștele Blajinilor.

Tot de Duminica Tomii, credincioșii își plâng morții pe la morminte, după care întind mese fie în cimitir, fie lângă biserică, în aer liber. Acesta este momentul în care, potrivit tradiției, oamenii pot sta la masă alături de sufletele celor plecați dintre noi, pentru a cinsti înviere Mântuitorului și cu aceștia.