Calendar ortodox 26 aprilie 2023. Sfântul Mucenic Vasile, Episcopul Amasiei, şi Sfânta Cuvioasă Glafira. Rugăciune pentru linişte în familie şi pentru readucerea celor rătăciţi pe calea cea dreaptă

Anual, pe 26 aprilie, sunt prăznuiţi Sfinţii Vasile, Episcopul Amasiei, şi Cuvioasa Glafira. Celor doi sfinţi li te poţi ruga pentru linişte în familie şi pentru readucerea celor rătăciţi pe calea cea dreaptă.

25 apr. 2023, 16:16
Calendar ortodox 26 aprilie 2023. Sfântul Mucenic Vasile, Episcopul Amasiei, şi Sfânta Cuvioasă Glafira. Rugăciune pentru linişte în familie şi pentru readucerea celor rătăciţi pe calea cea dreaptă

Sărbători religioase 26 aprilie 2023

Ortodoxe: Sfântul Mucenic Vasile, Episcopul Amasiei; Sfânta Cuvioasă Glafira

Greco-catolice: Sf. ep. m. Vasile al Amasiei.

Romano-catolice: Sf. Anaclet, pp.

Calendar ortodox 26 aprilie 2023. Cine au fost Sfântul Mucenic Vasile, Episcopul Amasiei, şi Sfânta Glafira

Sfântul Mucenic Vasile a fost episcop al Amasiei pe vremea împăratului Liciniu. Liciniu era însurat cu sora împăratului Constantin cel Mare, Constantina, dar acest lucru nu l-a împiedicat să se îndrăgostească de una din slujnicele soției sale, fecioara Glafira. Însă tânăra i-a mărturisit totul împărătesei, care a trimis-o pe fecioara departe de curtea imperială de la Nicomidia, scrie crestinortodox.ro

Ajungând Glafira în cetatea Amasia, a fost întâmpinată și primită cu bunătate de Episcopul Vasile, împreună cu alți creștini. Ea a dăruit toți banii pe care îi primise de la împărăteasă bisericii din Amasia. Aflând Liciniu unde a ajuns slujnica de care se îndrăgostise, a dat poruncă să fie aduși din Amasia atât Sfântul Vasile, cât și fecioara Glafira.

Între timp, Glafira însă a murit, iar soldații l-au adus în fața lui Liciniu numai pe episcopul Amasiei. După ce a fost supus la numeroase chinuri, Sfântului Vasile i s-a tăiat capul, iar trupul i-a fost aruncat în mare. Trupul sfântului a fost găsit lângă cetatea Sinope și dus în Amasia, unde a fost îngropat cu cinste în biserica.

Calendar ortodox 26 aprilie 2023. Rugăciune către Sfântul Mucenic Vasile, Episcopul Amasiei

Şi părtaş obiceiurilor şi următor scaunelor Apostolilor fiind, lucrare ai aflat, de Dumnezeu insuflate, spre suirea privirii la cele înalte. Pentru aceasta, cuvântul adevărului drept învăţând şi cu credinţa răbdând până la sânge, Sfinţite Mucenice Vasilevs, roagă-te lui Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre.

Stih: Sfinte Sfinţite Mucenice Vasilevs, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Înaintea Împăratului Puterilor Celor Cereşti stai purtând cunună, Sfinte Vasilevs purtătorule de Dumnezeu, har şi milă cerând pentru toţi cei ce cu dragoste te cinstesc pe tine.

Stih: Sfinte Sfinţite Mucenice Vasilevs, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Împărăţit-ai peste patimile trupului şi ai călcat pe împăratul cel fără de Dumnezeu, care poruncea să te lepezi de Împăra­tul Cel Ceresc, Fericite Vasilevs.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.

Ca pe un păzitor al Dumneze­ieştilor Porunci celor împărăteşti, te-a uns cu Dumnezeiască ungere de împărăţie Împăratul Slavei şi te-a împodobit cu cununa muceniciei, fericite părinte.

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor.

Amin