Calendar ortodox 27 noiembrie 2023. Sfântul Mare Mucenic Iacov Persul, unul dintre marii mărturisitori ai Bisericii lui Hristos

Luni 27 noeimbrie 2023, creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Mucenic Iacob Persul. Tot în această zi, Biserica Ortodoxă face pomenirea Sfântului Cuvios Pinufrie, Sfântului Cuvios Natanail de la Nitria și Sfântului Moise din Palestina.

26 nov. 2023, 19:13
Calendar ortodox 27 noiembrie 2023. Sfântul Mare Mucenic Iacov Persul, unul dintre marii mărturisitori ai Bisericii lui Hristos
Sfântul Mare Mucenic Iacov Persul, unul dintre marii mărturisitori ai Bisericii lui Hristos

Calendar ortodox 27 noiembrie 2023. Sfantul Iacob a trait in secolul al IV-lea, in cetatea persana Bitlava. Din cauza prieteniei sale cu Izdegherd, imparatul persilor, ajunge sa jertfeasca zeilor, scrie crestinortodox.ro. Ca urmare a lepadarii credintei in Hristos, mama sa ii scrie: „O, ticalosule! Pentru ce ai lasat pe Dumnezeu, Imparatul cerului, pentru cinstea omeneasca? Caci facand dupa placerea imparatului acestuia vremelnic, ai pierdut viata cea fara de moarte. Si slujind imparatului acestuia stricacios, te-ai lepadat de Cel nestricacios. Ai schimbat adevarul pe minciuna, lasand credinta in Hristos si ai primit inselaciunea diavoleasca”.

După ce a citit de mai multe ori scrisoarea de la mama sa, și-a spus: „Știu ce voi face, ca să nu piară până în sfârșit sufletul meu. Voi petrece bătând neîncetat în ușa milostivirii lui Dumnezeu, până când îmi va deschide; căci știu că-mi va deschide, pentru că este Îndurat și Milostiv și nu voiește moartea păcătosului, ci primește cu bucurie pe cei ce se pocăiesc”.

Mărturisește în fața împăratului că este creștin, iar împăratul îi poruncește să i se taie mădularele. Înainte de a fi supus chinurilr, Sf. Iacob s-a rugat, spunând: „Doamne Dumnezeul meu, ascultă-mă pe mine, robul Tău, și căutând din înălțimea cea sfântă a Ta, dă-mi tărie și putere în ceasul acesta pentru ca să rabd durerile acestea și să-mi răsplătesc cu sângele meu greșeala, căci mă lepădasem de Tine, făcătorul și Stăpânul meu. Acum îmi pare rău de acestea și mă întorc la Tine, Dumnezeul meu. Mărturisesc Preasfânt numele Tău și-mi pun sufletul pentru Tine. Iar Tu, Doamne, trimite-mi ajutorul Tău spre răbdare, ca să vadă vrăjmașii Tăi și să se rușineze, căci Tu, Doamne, m-ai ajutat și m-ai mângâiat”.

Degetele de la o mână i-au fost tăiate și atunci, Sf. Iacob a zis: „Pastorii, când tund oile, tunzând partea din dreapta, oare lasă pe cea din stânga netunsă? Eu sunt oaie a turmei lui Hristos, care m-am dat în mâinile voastre pentru Domnul meu, ca să-mi tundeți mădularele mele ca pe o lână; acum având mâna cea dreaptă tunsă, o voi cruța pe cea stângă? Nu voi cruța niciunul din mădularele mele; ci mă voi dezbrăca de trupul meu stricăcios, pentru ca să mă îmbrac într-unul nestricăcios”.

După ce a rostit cuvintele acestea, i-au fost tăiate și degetele de la mâna cealaltă, de la picioare, mâinile ca apoi să i se taie și capul.

Troparul Sfântului Mare Mucenic Iacob Persul, glasul al 4-lea:

Cu mucenicia cea neobişnuită şi înfricoşătoare şi cu vitejiile răbdării, pe toţi i-ai minunat, mult pătimitorule, cu tăierea fiecărei părţi din trup, rugăciuni de mulţumire preaminunat ai dat către Dumnezeu. Pentru aceasta în pătimirea ta cunună ai luat şi te-ai suit către Scaunul Împăratului Ceresc al lui Hristos Dumnezeu, Sfinte Iacov. Pe Acela roagă-L să mântuiască sufletele noastre.