Calendar ortodox 28 august 2023. Sfântul Moise Etiopianul, ocrotitorul celor cuprinși de patimi. Rugăciune puternică pentru izbăvirea de patima desfrâului, a beției sau a furtului

Anual, pe 28 august, este prăznuit Sfântul Moise Etiopianul, ocrotitorul celor căzuţi în diferite patimi. Rugăciunea către acest sfânt te izbăvește pe tine sau pe cei dragi de orice patimă și este mai puternică.

27 aug. 2023, 14:03
Calendar ortodox 28 august 2023. Sfântul Moise Etiopianul, ocrotitorul celor cuprinși de patimi. Rugăciune puternică pentru izbăvirea de patima desfrâului, a beției sau a furtului

Sărbători religioase 28 august 2023

Ortodoxe: Sfântul Moise Etiopianul

Greco-catolice: Sf. cuv. Moise Etiopianul; [Sf. ep. Augustin]

Romano-catolice: Ss. Augustin, ep. înv. **; Florentina, fc

Calendar ortodox 28 august 2023. Cine a fost Sfântul Moise Etiopianul

Sfântul Cuvios Moise a fost de neam etiopian şi a fost slujitorul unui politician, dar pentru că săvârșea multe  nedreptăți, a fost alungat. Sfântul Moise s-a alăturat unei cete de tâlhari și cu timpul a ajuns conducătorul acesteia, scrie crestinortodox.ro.

După o vreme, l-au cuprins remuşcările pentru nelegiuirile săvârșite, aşa că a părăsit ceata de tâlhari și s-a retras la mănăstire. Aici s-a căit pentru păcatele săvârșite şi a luptat multă vreme cu demonii desfrânării care aduceau asupra lui gânduri necurate și pofte ispititoare.

După șase ani de cumplit război cu demonii, s-a vindecat în chip minunat de toate gândurile de curvie pe care i le semăna în suflet diavolul.

Sfântul Moise Etiopianul a fost sfințit preot la bătrânețe. El a cunoscut momentul şi felul în care avea să plece din această lume. Într-o zi el le-a zis ucenicilor lui să fugă ca să-și scape viețile, deoarece mănăstirea avea să fie atacată de necredincioși. Când ucenicii i-au cerut să vină cu ei, Avva Moise le-a zis că el a fost tâlhar mai demult și se cuvine că acum să-și ia plata pentru relele lui. El a rămas în mănăstire împreună cu șase frați care nu au voit să îl lase singur și au venit tâlhării și i-au ucis pe toți șapte. Așa a trecut la cele veșnice Moise Etiopianul, la vârstă de 75 de ani.

Calendar ortodox 28 august 2023. Rugăciune către Sfântul Cuvios Moise Etiopianul

Sfinte al lui Dumnezeu, părinte Moise, sosind ziua pomenirii tale cea de peste an, te rugăm să nu treci cu vederea ale noastre netrebnice și sărace rugăciuni de cerere pe care le aducem ție noi, robii tăi. Ci ca un părinte milostiv și iubitor de fii, ascultă-ne pe noi în ceasul acesta, când suntem greu încercați cu tot felul de ispite, pe care, din pricina păcatelor noastre celor grele pe care le-am săvârșit și care ne-au slăbit sufletele, nu le putem răbda și nici ochii spre cer nu putem să-i ridicăm, covârșindu-ne sarcina cea grea a păcatelor pe care nu le-am părăsit, mâniind cu aceasta pe Dumnezeu care a așteptat întoarcerea noastră, însă noi am ajuns nesimțitori și nevrednici de milă.

Pentru aceasta alergăm la bunătatea ta, părinte, deoarece știm că Domnul nu trece cu vederea ale tale rugăciuni și cereri. Mijlocește deci și pentru noi, părinte, să ne mântuim de chinurile cele grozave pregătite pentru cei păcătoși.

Așa, părinte Moise, să nu ne lași pe noi în moartea păcatelor, ci scapă-ne pe noi din Egiptul patimilor cele stricătoare de suflet, precum Moise văzătorul de Dumnezeu pe poporul cel ales din robia lui Faraon și i-a adus în țara făgăduinței, așa și tu, părinte, du-ne în Raiul cel făgăduit de Domnul nostru Iisus Hristos, Căruia fie slava în veci. Amin!