Calendar ortodox 28 decembrie 2022. Sfinţii 20.000 de mucenici arşi în Nicomidia. Rugăciunea care te întăreşte şi te ajută să vezi lucrurile într-o lumină nouă

În această zi, sunt prăznuiţi Sfinţii 20.000 de mucenici arşi în Nicomidia. Dacă te confrunţi cu necazuri în faţa cărora te simţi lipsit de speranţă, rosteşte, azi, rugăciunea către aceşti sfinţi.

28 dec. 2022, 00:24
Calendar ortodox 28 decembrie 2022. Sfinţii 20.000 de mucenici arşi în Nicomidia. Rugăciunea care te întăreşte şi te ajută să vezi lucrurile într-o lumină nouă

Calendar ortodox 28 decembrie 2022. Rugăciunea către Sfinţii 20.000 de mucenici arşi în Nicomidia este mai puternică dacă este rostită în ziua praznicului. Te întărește la necazuri și te ajută să vezi lucrurile într-o lumină nouă.

Sărbători religioase 28 decembrie 2022

Ortodoxe: Sfinţii 20.000 de mucenici arşi în Nicomidia

Greco-catolice: Sf. 20.000 m. arși de vii în Nicomidia

Romano-catolice: SS. PRUNCI NEVINOVAŢI, m.

Calendar ortodox 28 decembrie 2022. Cine au fost sfinţii 20.000 de mucenici arşi în Nicomidia

Pe când se află în cetatea Nicomidiei, împăratul Maximian a aflat că aici numărul credincioşilor este foarte mare, aşa încât a ordonat uciderea lor în apropierea Praznicului Nașterii Domnului, potrivit crestinortodox.ro. Împăratul, știind că toți creștinii se vor strânge în biserica din Nicomidia, a poruncit ca biserica să fie înconjurată de lemne uscate cărora să le se dea foc.

Sfântul Antim, episcopul Nicomidiei, a adunat în biserică toţi credincioşii, a prăznuit împreună cu ei și i-a învățat adevărata credință. Soldații au înconjurat biserica și au blocat uşa. Înăuntru a intrat trimisul împăratului care i-a anunţat pe creștini că împăratul le cere să jertfească idolilor, altfel vor fi arși de vii. Atunci, arhidiaconul bisericii a întărit mulțimea și i-a amintit de pilda celor trei tineri din cuptorul de foc. Creștinii s-a umplut de Duhul Sfânt, iar episcopul i-a botezat pe catehumeni și i-a împărtășit pe toţi creştinii.

Douăzeci de mii de oameni au fost arşi de vii. Şi-au dobândit cununa mucenicească înălțând cântări de laudă lui Dumnezeu. Singurul care a scăpat din foc a fost Sfântul Antim. Acesta i-a botezat pe mulţi dintre cei care au descoperit iubirea de Hristos și, după ce a fost supus la chinuri cumplite, s-a mutat la Hristos.

Calendar ortodox 28 decembrie 2022. Rugăciunea care te întărește la vreme de necaz

Purtătorilor de biruinţă ai Domnului, fericit este pămân­tul care s-a adăpat cu sângiurile voastre şi sfinte sunt loca­şurile care au primit trupurile voastre. Că în locul de chinuri pe vrăjmaşi i-aţi biruit şi cu în­drăzneală pe Hristos L-aţi pro­povăduit. Pe Dânsul, ca pe un Bun, rugaţi-L pentru noi, ca să mântuiască sufletele noastre.