Calendar ortodox 28 ianuarie. Creștinii sărbătoresc Aducerea moaștelor Sfântului Ignatie Teoforul

Sfântul Ignatie, Episcopul Antiohiei, ucenicul Sfântului Apostol şi Evanghelist Ioan a trecut la Domnul în circul din Roma în ziua de 20 decembrie, anul 107.

28 ian. 2024, 16:34
Calendar ortodox 28 ianuarie. Creștinii sărbătoresc Aducerea moaștelor Sfântului Ignatie Teoforul
Calendar ortodox 28 ianuarie. Creștinii sărbătoresc Aducerea moaștelor Sfântului Ignatie Teoforul

Nu se cunoaște cu exactitate data nașterii Sfântului Ignatie Teoforul, însă se știe parcursul său creștinesc până la trecerea la cele veșnice.

Citește și: Moment istoric pentru Biserica Ortodoxă Română! Ucraina, dispusă să returneze moaștele Sfintei Teodora. Ce vrea la schimb

Creștinii sărbătoresc astăzi Aducerea moaștelor Sfântului Ignatie Teoforul

Împreună cu Policarp al Smirnei, Ignatie Teoforul a fost ucenic al Sfântului Ioan Evanghelistul. Se crede că sfântul mucenic a fost hirotonit episcop al Antiohiei de Sfântul Apostol Petru. Numele

„Teoforul” înseamnă „purtător de Dumnezeu“. Potrivit tradiției, Ignatie Teoforul ar fi fost copilul pe care Hristos l-a luat în brațe pentru a-l arăta ucenicilor Săi ca model de smerenie (Matei 18, 2-4).

A suferit o moarte martirică la Roma, în timpul domniei împăratului Traian (98-117). A fost arestat, împreună cu alți creștini, în timpul persecuției din Antiohia și pedepsit cu moartea prin aruncare la fiare în amfiteatrul de la Roma. I-a implorat pe romani să nu mijlocească în fața autorităților imperiale pentru a obține achitarea lui: „Lăsați-mă să fiu mâncare fiarelor, prin care pot dobândi pe Dumnezeu. Sunt grâu al lui Dumnezeu și sunt măcinat de dinții fiarelor, ca să fiu pâine curăta a lui Hristos”.

Câțiva creștini au adunat rămașitele lui Ignatie Teoforul din amfiteatrul de la Roma și le-au adus la Antiohia. Astfel, la 29 ianuarie facem pomenirea aducerii moaștelor Sfântului Ignatie Teoforul de la Roma la Antiohia.

Tropar la Sărbătoarea Aducerii moaştelor Sfântului Sfinţit Mucenic Ignatie Teoforul

Glasul 4

Şi părtaş obiceiurilor şi următor scaunelor Apostolilor fiind, lucrare ai aflat, de Dumnezeu insuflate, spre suirea privirii la cele înalte. Pentru aceasta, cuvântul adevărului drept învăţând şi cu credinţa răbdând până la sânge, Sfinţite Mucenice Ignatie, roagă-te lui Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre.

Cântarea 1, glasul al 4-lea. Irmos: Adâncul Mării Roşii.
Stih: Sfinte Sfinţite Mucenice Ignatie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Îndreptând către fapta cea bună viaţa mea, luminează-mă cu lumina harului, care locuieşte întru tine, purtătorule de Dumnezeu, Sfinţite Mucenice Ignatie; şi tulburarea patimilor, cu rugăciunile tale, o risipeşte.
Stih: Sfinte Sfinţite Mucenice Ignatie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Arătatu-te-ai ca un pământ roditor, care rodeşte însutit sămânţa lui Hristos; a Celui Ce adapă sufletele cu ploaia Duhului, purtătorule de Dumnezeu, Sfinte Ignatie.
Stih: Sfinte Sfinţite Mucenice Ignatie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Stăpânul şi Dumnezeul a toate pricepând cu Puterea Sa, cea mai înainte cunoscătoare, frumuseţea sufletului tău, purtătorule de Dumnezeu, Sfinte Ignatie, te-a luminat cu Razele Duhului cele Dumnezeiesc Strălucitoare.
Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.
Luminat fiind de Razele Soarelui Celui Duhovnicesc, preaînţelepte, ai pornit de la Răsărit ca soarele cel văzut, luminând cu propovăduirea ta întunericul Apusului.
Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).
Născut-ai, Preacurată, pe Unul din Treimea Cea mai presus de toate; Acela S-a arătat din tine, asemenea cu noi în Trup, cu bunăvoirea Tatălui şi cu împreună lucrarea Preasfântului Duh, Mireasă Dumnezeiască.

Citește și: Un român vinde pe internet o icoană „semnată de Iisus”. Reacțiile oamenilor au fost pe măsură: „Împreună cu moaștele lui Adam semnate de Eva”