CALENDAR ORTODOX 28 noiembrie 2019: Cui trebuie să-i spui „La mulţi ani!” joi

CALENDAR ORTODOX 2019: Sfântul Cuvios Mucenic Ștefan cel Nou este pomenit în calendarul creștin ortodox la data de 28 noiembrie.

27 nov. 2019, 11:22
CALENDAR ORTODOX 28 noiembrie 2019: Cui trebuie să-i spui „La mulţi ani!” joi

CALENDAR ORTODOX 28 noiembrie 2019: Sfântul Cuvios Ştefan s-a născut la începutul secolului al VIII lea, în Constantinopol. A fost călugărit la vârsta de 16 ani. Sfântul Ştefan cel Nou se retrage la vârsta de 42 de ani într-o chilie atât de mică, încât cei ce au văzut-o au spus că este mai degrabă un mormânt, iar nu locuinţa de odihnă.

Ortodoxe
Sf. Cuv. Mc. Ştefan cel Nou; Sf. Mc. Irinarh

Greco-catolice
Sf. cuv. Ştefan cel Nou; Sf. m. Irinarh; Sf. Caterina Labouré

Romano-catolice
Ss. Teodora, călug.; Iacob, pr.

CALENDAR ORTODOX 28 noiembrie 2019: Sfântul Ştefan va lupta împotriva celor ce declarau că icoană este un idol. Este perioada când împăratul Constantin Copronim (741-775) îi persecuta pe creştinii care cinsteau sfintele icoane. Aşa se face că multe icoane erau arse, îngropate, sfărâmate sau lăsate în locuri de necinste.

CALENDAR ORTODOX 28 noiembrie 2019: Pentru că nu îi este credincios împăratului, este închis într-un loc unde se aflau 342 de monahi, din diverse părţi. Unii cu nasurile tăiate, alţii cu ochii scoşi, alţii având mâinile tăiate. După multe încercări de a-l face pe Sfântul Ştefan să lepede credinţa cea adevărată, împăratul a poruncit uciderea lui.