Calendar ortodox 29 februarie 2024. Sfinții Cuvioşi Ioan Casian și Gherman din Dobrogea. Rugăciunea către Sfântul Casian a celor loviți de boli și necazuri

În ultima zi a lunii februarie, Biserica Ortodoxă îi prăznuiește pe Sfinţii Cuvioşi Ioan Casian și Gherman din Dobrogea. În această zi, credincioşii este bine să rostească rugăciunea pentru iertarea păcatelor și ferirea de boli către Sfântul Ioan Casian.

28 feb. 2024, 12:49
Calendar ortodox 29 februarie 2024. Sfinții Cuvioşi Ioan Casian și Gherman din Dobrogea. Rugăciunea către Sfântul Casian a celor loviți de boli și necazuri
Sfinții Cuvioşi Ioan Casian și Gherman. FOTO: ortodoxinfo.ro

Calendar ortodox 29 februarie 2024. Sfinții Cuvioşi Ioan Casian și Gherman din Dobrogea sunt prăznuiți pe 29 februarie în anii bisecți, iar în anii nebisecţi – pe 28 februarie.

Sărbători religioase 28 februarie 2024

Ortodoxe: Sfinții Cuvioşi Ioan Casian și Gherman din Dobrogea

Greco-catolice: Sf. cuv. m. Vasile; Sf. cuv. Casian Romanul.

Romano-catolice: Sf. Roman, abate; Fer. Antonia, călug.

Calendar ortodox 28 februarie 2024. Cine au fost Sfinții Cuvioşi Ioan Casian și Gherman din Dobrogea

Cuviosul Ioan Casian s-a născut în provincia romană Scythia Minor, în anul 360. Avea doar 17 ani când a decis, împreuă cu prietenul său, Gherman, să plece în Palestina. Următorii doi ani şi i-au petrecut într-o mănăstire din Betleem, după care s-au îndreptat către Egipt, în dorința de a cunoaște viața și învățătura marilor asceți, scrie crestinortodox.ro

După un timp, pleacă la Constantinopol, unde îl cunosc pe Sfântul Ioan Gură de Aur. Văzând curăţia sufletească în care trăiesc cei doi, acesta îl hirotoneşte diacon pe Casian și preot pe Gherman.

Citeste si Părintele Pimen: „Dumnezeu ne vrea smeriți. Uneori îngăduie să cădem în anumite păcate, doar să ne smerim. Preferă un păcătos smerit decât un drept mândru”. Care este cea mai puternică rugăciune şi cum arată Raiul

În anul 405, cei doi merg la Roma, unde încearcă să-l apere pe Sfântul Ioan Gură de Aur, patriarhul Constantinopolului, care în anul 404 fusese exilat pentru a doua oară. La Roma, Gherman trece la cele veșnice, iar Casian, care între timp fusese hirotonit preot, ajunge la Marsilia, unde întemeiază două mănăstiri, una pentru bărbați și alta pentru femei. Sfântul Casian este considerat întemeietorul monahismului în Franța și ocrotitorul Marsiliei. Se pare că aici a murit în jurul anului 435.

Calendar ortodox 28 februarie 2024. Rugăciunea către Sfântul Casian a celor loviți de boli și necazuri

Sfinte Cuvioase Casian, mare este ajutorul tău către noi, cei loviți de tot felul de boli și necazuri, care te chemăm cu credință și urmăm călăuzirile tale de Dumnezeu insuflate.

Și cu toate că suntem nevrednici, cu mijlocirile tale îndrăznim să întoarcem prin pocăință viața noastră spre Hristos, Răsăritul cel de Sus și Izvorul milostivirii, rostind împreună: Ajută-ne Doamne Iisuse Hristoase!

Cu adevărat te cinstim împreună cu primul tău dascăl și învățător, Sfântul Ierarh Teotim I al Tomisului, ca pe o icoană a Sfintei Treimi zugrăvită în vetrele sihăstrești ale Dobrogei. Căci moștenirea acestui neam și pământ ai urcat-o la cer și luminători lumii te-ai arătat, unind sfințenia vieții, cultura aleasă și teologia insuflată în taina cântării.

Citeste si ÎPS Teodosie vrea bărbaţi hipsteri: „Bărbatul trebuie să aibă barbă. Bărbaţii fără barbă sunt ciuntiţi”

O, Cuvioase Părinte Ioan Casian, nu ne lăsa pe noi, păcătoșii, care în neputințe și patimi cumplite ne zbatem, și nu îndrăznim a căuta la fața lui Dumnezeu din cauza fărădelegilor și împietririi ce ne apasă.

Revarsă spre noi cu harul ce ți s-a dat milostivirea dumnezeiască spre tămăduire, luminare și înmulțirea dragostei întru slava Preasfintei Treimi, ca să rostim cu toții: Ajută-ne Doamne!