Calendar ortodox, 29 ianuarie. Sărbătoare mare, în ultima zi de duminică din această lună. Rugăciunea care te apără de toate relele

E sărbătoare mare în ultima zi de duminică din luna ianuarie. Credincioșii îl sărbătoresc în data de 29 ianuarie pe Sfântului Ignatie Teoforul.

28 ian. 2023, 18:50
Calendar ortodox, 29 ianuarie. Sărbătoare mare, în ultima zi de duminică din această lună. Rugăciunea care te apără de toate relele

Calendar ortodox, 29 ianuarie. Nu știm exact data nașterii Sfântului Ignatie Teoforul, dar știm data trecerii în neființă, 20 decembrie anul 107 d. Hr.

Calendar ortodox, 29 ianuarie. Impreuna cu Policarp al Smirnei au fost ucenici ai Sfantului Ioan Evanghelistul. Se crede ca a fost hirotonit episcop de Sfantul Apostol Petru. Numele „Teoforul” inseamna „purtator de Dumnezeu“. Potrivit traditiei ar fi fost copilul pe care Hristos l-a luat in brate pentru a-l arata ucenicilor Sai ca model de smerenie (Matei 18, 2-4).

A suferit moarte martirica la Roma, in timpul domniei imparatului Traian (98-117). A fost arestat, impreuna cu alti crestini, in timpul persecutiei din Antiohia si pedepsit cu moartea prin aruncare la fiare in amfiteatrul de la Roma, potrivit crestinortodox.ro.

I-a implorat pe romani sa nu mijloceasca in fata autoritatile imperiale pentru a obtine achitarea lui.: „Lasati-ma sa fiu mancare fiarelor, prin care pot dobandi pe Dumnezeu. Sunt grau al lui Dumnezeu si sunt macinat de dintii fiarelor, ca sa fiu paine curata a lui Hristos“.

Cativa crestini au adunat ramasitele sale din amfiteatrul de la Roma si le-au adus la Antiohia. Astfel, la 29 ianuarie facem pomenirea aducerii moastelor Sfantului Ignatie Teoforul de la Roma la Antiohia.

Calendar ortodox, 29 ianuarie. Rugăciuni la Sarbatoarea Aducerii moastelor Sfântului Mucenic Ignatie Teoforul

Troparul Sfantului Ignatie Teoforul

Si partas obiceiurilor si urmator scaunelor Apostolilor fiind, lucrare ai aflat, de Dumnezeu insuflate, spre suirea privirii la cele inalte. Pentru aceasta, cuvantul adevarului drept invatand si cu credinta rabdand pana la sange, sfintite Mucenice Ignatie, roaga-te lui Hristos Dumnezeu sa mantuiasca sufletele noastre.

Tot in aceasta zi, facem pomenirea:

  • Sfintilor sapte Mucenici care s-au savarsit in Samosata: Filotei, Iperehie, Aviv, Iulian, Romano, Iacob si Parigorie;
  • Sfintilor Mucenici Silvan, episcopul, Luca, diaconul, si Mochie, citetul;
  • Sfintilor Mucenici Sarvil si Vevea, sora lui;
  • Sfantului Mucenic Varsemeu;
  • Sfantului Cuvios Afraat;
  • Sfantului Cuvios Achepsima;
  • Sfantului Mucenic Dimitrie Hiotul.