Calendar ortodox 29 octombrie 2022. Cine îşi serbează onomastica în această zi

În această zi, este prăznuită Sfânta Muceniţă Anastasia Romana, ocrotitoarea celor încercaţi de ispite şi boli grele.

28 oct. 2022, 16:41
Calendar ortodox 29 octombrie 2022. Cine îşi serbează onomastica în această zi

Sărbători religioase 29 octombrie 2022

Ortodoxe: Sfânta Muceniţă Anastasia

Greco-catolice: Sf. cuv. m. Anastasia Romana; Sf. cuv. Avramie

Romano-catolice: Ss. Narcis, patriarh; Felician, m.

Calendar ortodox 29 octombrie 2022. Cine a fost Sfânta Muceniţă Anastasia

Sfânta Muceniță Anastasia a trăit în vremea împăraților păgâni Deciu (249-253) și Valerian (253-260), potrivit crestinortodox.ro. Numele Anastasia se traduce prin înviere. Anastasia a rămas orfană de ambii părinți când avea doar trei ani. A fost crescută de stareţa unei mănăstiri de lângă Roma. Sfintei Anastasia i s-a dus vestea printre creştini datorită harului ei duhovnicesc, în timp ce printre păgâni i s-a dus vestea datorită frumuseții trupești. Auzind de frumuseţea ei, guvernatorul păgân Probus a trimis soldați la mănăstirea în care trăia Anastasia ca să o aducă înaintea lui.

Dar tânăra Anastasia l-a refuzat, declarându-şi credinţa în Hristos. Guvernatorul a încercat mai întâi să o ademenească, dar pentru că ea era neclintită, a trecut la amenințări. Aceasta, însă, l-a anunţat că este pregătită să moară pentru Dumnezeu de câte ori va fi nevoie. Pentru că nu a putut s-o înduplece, guvernatorul a supus-o multor chinuri: i s-au tăiat sânii și limba, iar în cele din urmă a fost omorâtă prin decapitare.

Citeste si Cea mai puternică rugăciune către Dumnezeu. Se spune în momentele în care sufletul îţi este împovărat şi nu mai vezi ieşirea din labirintul necazurilor

În Mănăstirea Grigoriu se păstrează gambele, talpa stângă şi mâna dreaptă ale Sfintei Anastasia Romana.

Calendar ortodox 29 octombrie 2022. Rugăciune către Sfânta Anastasia Romana pentru izbăvirea de ispite şi de boli grele

Mare muceniţă a lui Hristos Anastasia, ce ai suferit pentru credinţa dreptslavitoare, invata-ma pe mine cel ce sunt intunecat şi fără cunostinta a marturisi pe Dumnezeu şi a sta neclintit in credinta. Tu care ai suferit dezbracarea trupului asemenea ca a lui Hristos, imbraca-ma in haina pocaintei celei adevarate.

Focul cel iute şi arzător în care ai fost pusă, să stingă văpaia patimilor mele cele necurate de care sunt cuprins. Roata cea îngrozitoare pe care ai fost legată şi zdrobită la oase, să vindece sufletul meu cel ruinat de păcate. Sânurile tale care au fost tăiate fără milă de păgâni, cu briciul otrăvit, să întinerească sufletul meu îmbătrânit şi gârbovit de mulţimea fărădelegilor.

Capul tău cel prea cinstit care cu sabia a fost tăiat să înalţe capul meu către Dumnezeu, căci spre patimi rele este aplecat. Mijloceşte pentru a ajunge şi noi în Împărăţia luminii celei neapropiate a Sfintei Treimi acum şi în veci. Amin.

Citeste si Cea mai puternică rugăciune către Fecioara Maria. Se rosteşte de cinci ori pe zi, timp de 10 zile pentru împlinirea dorinţelor