Calendar ortodox 3 aprilie 2024. Numele sfântului prăznuit miercuri este purtat de mulţi români

În luna aprilie, Biserica Ortodoxă prăznuiește două sărbători importante, ambele cu cruce roșie, dar fiecare zi are povestea ei despre evoluţia creştinismului.

02 apr. 2024, 17:33
Calendar ortodox 3 aprilie 2024. Numele sfântului prăznuit miercuri este purtat de mulţi români

Calendar ortodox 3 aprilie 2024. Este data la care Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe Sfântul Cuvios Nichita Mărturisitorul, ce a fost exemplul credincioșilor ce îi călcat pragul bisericii pe care o îndruma.

Rugăciunea ajutătoare pe care este bine să o rostești pe 3 aprilie!

Cu curgerile lacrimilor tale ai lucrat pustiul cel neroditor și cu suspinurile cele dintru adânc ai făcut ostenelile tale însutit roditoare; și te-ai făcut luminător lumii, strălucind cu minunile, Nichita, părintele nostru.

Roagă-te lui Hristos Dumnezeu ca să mântuiască sufletele noastre, să ne ierte greșelile și să ne grăbească vindecarea de boala grea care ne încearcă.

Locuitor pustiului, înger în trup și de minuni făcător te-ai arătat, purtătorule de Dumnezeu, Părintele nostru Nichita. Cu postul, cu privegherea și prin rugăciune primind daruri cerești, tămăduiești pe cei bolnavi și sufletele celor ce aleargă la tine cu credință.

Slavă Celui Ce ți-a dat ție putere; Slavă Celui Ce te-a încununat pe tine; Slavă Celui Ce lucrează prin tine tuturor tămăduiri.
Cu multe greșeli fiind întunecat la cuget, eu rătăcitul, chem către mine a ta grabnică rugăciune, luminează-mi ochii sufletului, lucește-mi lumina cea strălucită a pocăinței și mă îmbracă cu armele luminii.
Amin!

Calendar ortodox 3 aprilie 2024. Sfântul Cuvios Nichita Mărturisitorul este sărbătorit în fiecare an pe data de 3 aprilie în calendarul ortodox.

Sfântul Cuvios Nichita Mărturisitorul s-a născut în Cezareea Bitiniei în jurul anului 760, într-o familie în care credința față de Domnul era foarte importantă. Atunci când acesta avea doar 8 ani, mama sfântului a trecut la cele veșnice, motiv pentru care tatăl acestuia a îmbrățișat viața monahală.

Calendar ortodox aprilie 2024: Sfântul Gheorghe, Floriile 2024 şi 10 sărbători cu cruce neagră înainte de Paşte
De creșterea Sfântului Cuvios Nichita Mărturisitorul s-a ocupat bunica sa, ce l-a crescut cu o mare credință față de Dumnezeu.

Bunica sa l-a învățat tot ce a putut despre credința Domnului, iar încă de la o vârstă fragedă, Sfântul Cuvios Nichita Mărturisitorul a devenit ucenic al pustnicului Ștefan. Cu binecuvântarea acestuia, Sfântul Cuvios Nichita Mărturisitorul s-a dus la Mânăstirea Medikion, iar după o perioadă de 7 ani, acesta a fost hirotonit preot de către patriarhul Tarasie al Constantinopolului.

Sfântul Cuvios Nichita Mărturisitorul era foarte apreciat pentru modul plin de pocăință în care își trăia viața, astfel patriarhul Tarasie al Constantinopolului i-a încredințat conducerea mănăstirii atunci când el însuși s-a îmbolnăvit. În această perioadă, un consiliu al ereticilor s-a întâlnit pentru a decide alungarea Patriarhului Nichifor.

Oamenii ce erau de partea acestuia i-au spus împăratului că a făcut o greșeală, iar din furie, acesta l-a întemnițat în insula Sfintei Glicheria, unde a fost chinuit timp de 6 ani.

În anul 820, în noaptea de Crăciun, acesta a fost eliberat, continuându-și viața în austeritate undeva în apropierea Constantinopolului, potrivit pravila.ro.

Pimen Vlad, despre două minuni mai puțin cunoscute. Te vor cutremura


Părintele Pimen Vlad a relatat două minuni mai puțin cunoscute făcute de Maica Domnului. ‘Să strigăm la Maica Domnului! Ea nu ne lasă niciodată! Citeam undeva că la Mănăstirea Grigoriu era un stareț, părintele Atanasie, foarte nevoitor. Iubea foarte mult Acatistul Maicii Domnului Bunei Vestiri. Se spune că nu călugărea nici un călugăr până ce el nu știa Acatistul Maicii Domnului pe de rost, atâta evlavie avea la Maica Domnului! Odată, în timpul slujbei, l-au văzut părinții că se ridică din strană și cade în genunchi. A stat mult timp cu evlavie, s-a închinat, s-a ridicat și nu era momentul de așa ceva pentru că se citea ceva la strană.’, a spus părintele Pimen Vlad.

Rusalii 2024. Când pică Rusaliile în acest an? Este minivacanţă pentru români! Tradiții și obiceiuri

‘L-au întrebat părinții despre ce s-a întâmplat. El nu le-a spus nimic, însă, mai târziu, înainte de a pleca din lumea asta, le-a zis: ”Am văzut-o pe Maica Domnului, cu cinste, venind în biserica noastră și atunci n-am putut să stau nepăsător, am căzut și m-am închinat Ei”. Prin urmare, Maica Domnului, pentru cinstea pe care i-o dădea el, i-a îngăduit ca s-O vadă. Ați văzut, dragilor cum ne ajută Maica Domnului și nu ne lasă niciodată? Este Maica îndurărilor și are inimă de mamă. Ce înseamnă să ai inimă de mamă? Este ceva care depășește orice lucru, am putea spune!’, a zis părintele Pimen Vlad.

O altă minune a Maicii Domnului
‘Se spune că pe când Anglia era ortodoxă, pentru că și ea a fost ortodoxă, un călugăr dintr-o mănăstire se nevoia cu multă rugăciunea, dar și cu evlavie către Maica Domnului. Așa și-a dus el toată viața, însă iubea foarte mult o rugăciune a Maicii Domnului, una pe care o știm cu toții: ”Născătoare de Dumnezeu, Fecioară, bucură-te! Ceea ce ești plină de har, Marie, Domnul este cu tine! Binecuvântată ești tu între femei și binecuvântat este rodul pântecelui tău, că ai născut pe Mântuitorul sufletelor noastre!”. Aceasta era rugăciunea lui de bază către Maica Domnului. O cinstea mereu pe Maica Domnului. A trecut timpul și a îmbătrânit și a ajuns la vârsta de 80 de ani. Îi slăbise trupul și s-a îmbolnăvit. Avea grijă un părinte de el, deoarece nici nu se mai putea ridica din pat. Dar el încontinuu se ruga.

‘Odată nu era părintele acolo și călugărul avea nevoie să se ridice din pat. Atunci și-a întors privirea spre icoana Ei și a spus ”Maica Domnului, știi cât de dragă îmi ești Maica Domnului, și cum toată viața m-am luptat să slujesc, uite, am nevoie să mă ridic și nu pot și părintele nu-i aici. Te rog, ajută-mă!”. Atunci i-a apărut Maica Domnului în slavă așa în fața lui. L-a privit cu drag și a spus: ”Părinte, foarte mult mi-a plăcut cum ai dus viața ta și îmi place evlavia ta față de mine. Întotdeauna am avut grijă de tine și uite, pentru că îmi place așa de mult viața pe care o duci, îți mai dau 30 de ani ca să ai puterea unui om de 45 de ani. Să duci în continuare viața asta și după 30 de ani te voi lua acolo’.

‘Se zice că în momentul acela Maica Domnului s-a făcut nevăzută, călugărul a sărit din pat și avea atâta energie ca un tânăr. A ieșit afară la părinți, bucuros. S-au minunat toți: ”Părinte, dar ce ai pățit?”. Ziceau că ceva nu e în regulă să-l vadă c-aleargă prin curte la 80 de ani, el care nu se mai putea mișca din pat. Și-a spus: ”Părinților, uite ce minune a făcut Maica Domnului cu mine!”. Astfel încă 30 de ani a dus o viață ca un om tânăr, plin de energie și O cinstea mereu, o slăvea pe Maica Domnului. Și abia când au trecut cei 30 de ani, la peste 100 de ani, a plecat și el liniștit acolo unde îl aștepta Maica Domnului. Vedeți, dragilor, câtă putere are Maica Domnului?’

‘Chiar dacă lumea asta acum își face nebuniile ei, chiar dacă mai marii lumii dau legile pe care le vor, să nu ne înspăimântăm. Până la urmă, de trăim, de murim, ai Domnului suntem. Ați înțeles? Indiferent când ne va venit timpul, sub o formă sau alta, poate în patul nostru, poate uciși, poate prigoniți, nu este ceva nou… Vedem că Biserica, de 2.000 de ani, prin aceasta a trecut, prin asta s-a simțit, prin asta s-a umplut calendarul de sfinți. Să avem nădejde la Dumnezeu, la Maica Domnului și la mijlocirile sfinților. Da, dragilor? Să ne ajute bunul Dumnezeu și Maica Domnului să ne aibă totdeauna în pază! Doamne ajută!’, a mai spus părintele Pimen Vlad.