CALENDAR ORTODOX 3 FEBRUARIE 2020. Ce sfinţi sunt sărbătoriţi luni. Mii de români le poartă numele

CALENDAR ORTODOX 3 FEBRUARIE 2020. RomaniaTV.net vă prezintă cele mai importante sărbători religioase de peste an.

02 feb. 2020, 16:47
CALENDAR ORTODOX 3 FEBRUARIE 2020. Ce sfinţi sunt sărbătoriţi luni. Mii de români le poartă numele

Ortodoxe
Sf. şi Dreptul Simeon; Sf. Prorociţă Ana

Greco-catolice
Dreptul Simeon şi profetesa Ana

Romano-catolice

Ss. Blaziu, ep. m.; Oscar, ep.; Simeon Bătrânul

Sfântul şi Dreptul Simeon, pomenit în calendarul creştin ortodox la 3 februarie, era un om drept şi credincios, care aştepta, ca şi alţi israeliţi, venirea lui Mesia.

Când Maica Domnului, la patruzeci de zile după naştere, L-a adus pe Pruncul Iisus la Templul din Ierusalim să fie închinat Domnului, ca orice întâi născut de parte bărbătească, Dreptul Simeon a ieşit în întâmpinarea Pruncului L-a luat în braţele sale şi a spus că aşteptarea sa a fost împlinită, de-acum se poate duce liniştit din această lume: „Acum slobozeşte pe robul Tău, după cuvântul Tău, în pace. Că ochii mei văzură mântuirea Ta” (Luca 2; 29, 30).

Astăzi este pomenită şi Sfânta Prorociţă Ana care a fost în templu la aducerea Pruncului Iisus şi a dat şi ea mărturie despre faptul că El este Mesia cel aşteptat. „Şi venind ea în acel ceas, lăuda pe Dumnezeu şi vorbea despre Prunc tuturor celor ce aşteptau mântuire în Ierusalim” (Luca 2, 38).

Sfânta Prorociţă Ana era în vârstă de optzeci şi patru de ani şi numai câţiva ani de căsătorie a avut, trăind apoi în văduvie. Viaţa sa a petrecut-o în biserică, slujind lui Dumnezeu ziua şi noaptea.