Calendar ortodox 3 iunie 2023. Sfinții Mucenici Luchilian, Ipatie, Paul, Dionisie și Claudie. Moşii de vară

În această zi, sunt prăznuiţi Sfinții Mucenici Luchilian, Ipatie, Paul, Dionisie și Claudie. Tot azi sunt Moşii de vară, zi în care credincioșii obișnuiesc să dea de pomană pentru sufletele celor adormiți.

02 iun. 2023, 13:19
Calendar ortodox 3 iunie 2023. Sfinții Mucenici Luchilian, Ipatie, Paul, Dionisie și Claudie. Moşii de vară

Sărbători religioase 3 iunie 2023

Ortodoxe: Sfinții Mucenici Luchilian, Ipatie, Paul, Dionisie și Claudie. Sâmbăta morţilor

Greco-catolice: Sf. m. Lucilian și Paula cu fiii lor

Romano-catolice: † TRUPUL ŞI SÂNGELE DOMNULUI; Ss. Carol Lwanga şi îns., m.

Calendar ortodox 3 iunie 2023. Cine au fost Sfinții Mucenici Luchilian, Ipatie, Paul, Dionisie și Claudie

Sfantul Luchilian a trăit în secolul al III-lea, în vremea împăratului Aurelian, scrie crestinortodox.ro. Luchilian s-a închinat idolilor până la bătrânețe, când s-a convertit la creștinism. Refuzând să-și lepede credința în Hristos, a fost bătut cu sălbăticie, încât era tot numai o rană. Aruncat în temniță, a întâlnit patru tineri: Ipatie, Pavel, Dionisie și Claudie, închiși din același motiv ca şi el, refuzul de a se lepăda de Hristos.

Aici i-a întărit pe tineri către nevoință mucenicească, ca să nu se înfricoșeze de chinurile și moartea pe care urmau să le primească. Astfel, împreună se rugau lui Dumnezeu ziua și noaptea, și unul pe altul se întăreau în Hristos.

Citeste si Moşii de vară. Tradiţii şi superstiţii. Ce să nu faci cu niciun chip în această zi pentru a nu fi bântuit

Au fost aruncați în foc, dar toţi au ieșit nevătămați. În urma acestei minuni, tinerilor li s-au tăiat capetele, iar Luchilian a fost răstignit, bătându-i-se piroane peste tot trupul. Trupurile lor au fost îngropate de o fecioara care a fost pedepsită pentru această fapta cu tăierea capului.

Calendar ortodox 3 iunie 2023. Moșii de vară, ce se dă de pomană pentru morți

De sâmbăta Morților, femeile pregătesc colivă, vase cu mâncare și pachete pe care le duc la biserică pentru a fi sfințite, iar după Sfânta Liturghie le dau de pomană celor care au participat la slujbă, în special copiilor, bărbaților și oamenilor nevoiași, pentru sufletele celor morți.

De Moșii de vară se pregătesc, de obicei, căni, vase și linguri noi în care gospodinele pun orez cu lapte și cireșe sau alte feluri de mâncare. De asemenea, se împarte colivă și vin.

De asemenea, de Sâmbăta Morților se poate da de pomană îmbrăcăminte, încălțăminte sau diferite bunuri, celor aflați la nevoie.

Citeste si Rețetă de colivă pentru Moșii de vară. Cum prepara Elena Ceaușescu desertul ei preferat