Ortodoxe: Sfântul Irodion de la Lainici
Greco-catolice: Sf. m. Timotei și Maura
Romano-catolice: SS. FILIP ŞI IACOB, ap.
Cuviosul Irodion s-a născut în 1821, în București, la botez primin numele Ioan. La 25 de ani, decide să se retragă la mănăstire şi alege pentru asta Mănăstirea Cernica. Odată cu tunderea în monahism, primeşte numele Irodion, scrie crestinortodox.ro
În septembrie 1850 starețul Calinic de la Cernica este hirotonit episcop la Râmnicu Vâlcea. Cu acest prilej, Calinic îl ia cu sine și pe Irodion. În anul 1854 îl numește stareț al schitului Lainici.
Cuviosul Irodion de la Lainici era înainte văzător şi îi vindeca cu puterea rugăciunii pe cei suferinzi atât spiritual, cât și fizic. Totodată, avea puterea alungării duhurilor necurate, astfel încât i se dusese vestea în toată Țara Românească și în Ardeal. El a fost supranumit și „Luceafărul de la Lainici”.
La 7 ani de la mutarea sa la Domnul, starețul Teodosie Popescu îi cere episcopului Râmnicului permisiune de a-l dezgropa. În 1907, părintele Irodion este dezgropat, i se face slujba înmormântării, apoi este aşezat în mormânt. La mormântul său se făceau minuni, se vindecau demonizaţii și se alungau duhurile necurate.
În anul 1930, părintele Visarion Toia a decis să dezgroape moaştele şi să le îngroape la derută, astfel încât să nu fie găsite de potenţialii căutători de moaşte. A săpat, astfel, o gropniţă dublă, a aşezat moaştele într-un sicriu mai mic pe care l-a introdus la o adâncime mai mare decât adâncimea unei gropniţe normale. După ce a acoperit sicriul cu pământ, deasupra lui a pus osemintele unui preot oarecare, acestea din urmă fiind introduse la adâncimea normală a unei gropi de 1,8 – 2 metri.
Pe 8 aprilie 2009, IPS Părinte Irineu, Mitropolit al Olteniei, a primit binecuvântarea Prefericitului Daniel să găsească moaștele Cuviosului Irodion. Sfântul s-a lăsat redescoperit pe 10 aprilie, iar moaștele sale au fost așezate într-o raclă de argint.
Sfinte parinte Irodion, roaga-te lui Dumnezeu pentru noi, pentru sănătate și pentru ferirea de necazuri!
In teascul inimii ai stors cu osteneli ciorchinele credintei, cel hranit cu fapte evanghelice; duhovnicescul potir al sufletului l-ai umplut de fapte bune preafericite, veselind Biserica, drept aceea si noi te slavim pururea.
Chip al infranarii aratandu-te, bunule parinte, ai stins cu roua nevointelor focul patimilor; iar cu raza credintei si a iubirii, fiu al luminii te-a facut, dumnezeiescule stalp al monahilor.
De iubirea lui Hristos te-ai ranit si in munte ai mers Cuvioase Irodioane, si acolo inaltandu-ti mintea la tronul Stapanului; te-ai facut jertfelnic preasfintit curatindu-te cu duhul rugaciunii, de Dumnezeu vazatorule.
Astazi toata creștinătatea, luand har de sus de la Stapanul, cu cantari duhovnicesti lauda pe slavitul Irodion si canta pe Domnul, laudati toate lucrurile si preainaltati-L intru toti vecii. Amin!