Calendar ortodox 3 martie 2021. Sfinţii Mucenici Eutropiu, Cleonic şi Vasilisc, ocrotitorii familiei. Rugăciune puternică pentru readucerea liniştii în familie

În această zi, sunt prăznuiţi Sfinţii Mucenici Eutropiu, Cleonic şi Vasilisc, ocrotitorii familiei. Este bine ca azi să te rogi acestor sfinţi pentru linişte în familie.

02 mart. 2021, 21:51
Calendar ortodox 3 martie 2021. Sfinţii Mucenici Eutropiu, Cleonic şi Vasilisc, ocrotitorii familiei. Rugăciune puternică pentru readucerea liniştii în familie
Sfinții Mucenici Eutropiu, Cleonic si Vasilisc. FOTO: doxologia.ro

Sărbători religioase 3 martie 2021

Ortodoxe: Sfinţii Mucenici Eutropiu, Cleonic şi Vasilisc

Greco-catolice: Sf. m. Eutropie, Cleonic și Vasilisc

Romano-catolice: Ss. Cunegunda, împ.; Marin, ostaş m.

Calendar ortodox 3 martie 2021. Cine au fost Sfinţii Mucenici Eutropiu, Cleonic şi Vasilisc

Sfinții Mucenici Eutropiu și Cleonic au fost frați și prieteni cu Vasilisc, nepotul Sfântului Teodor Tiron. Cei trei ajung în închisoare pentru că nu renunţă la credința în Hristos, scrie crestinortodox.ro.

Asclepiodot, conducătorul orașului Amasea, va încerca să-l ademenească pe Eutropie mai întâi prin invitația la o recepție bogată, pe care Sfântul o refuză, iar mai târziu prin oferirea unei sume de bani, pe care Eutropie de asemenea a refuzat-o amintindu-i guvernatorului că din cauza arginţilor, Iuda și-a pierdut sufletul.

Ighemonul văzând că nu reușește să-l facă pe Eutropiu să aducă jertfă zeilor, le cere lui Cleonic și Vasilisc acest lucru. Însă şi aceştia vor refuza, motiv pentru care vor fi supuși la multe chinuri.

Citeste si Preot din Cluj, amendat după ce i-a binecuvântat pe jandarmi. Ce scrie în procesul-verbal

În timpul suferințelor, Sfântul Eutropiu se ruga: “Ajută-ne, Doamne să putem îndura aceste răni pentru cununa muceniciei, așa cum L-ai ajutat pe slujitorul Tău, Teodor”. Ca răspuns, Însuși Hristos li s-a înfățișat mucenicilor împreună cu îngerii Săi și cu Sfântul Teodor Tiron, spunându-le: “Priviți, a venit Mântuitorul să vă ajute, ca să aveți viață veșnică”. Soldații care l-au văzut și ei pe Mântuitor, i-au cerut ighemonului să înceteze torturile.

După mai multe tentative de corupere, cei trei nu au renunțat la credința în Hristos, fapt pentru care Sfinții Eutropiu și Cleonic au fost crucificați în orașul Pontine Amasea (Asia Mică) pe 3 martie 308. Trupul Sfântului Eutropiu a fost luat de Velonic, uns cu mir și dus într-un sat, iar trupul Sfântului Cleonic a fost luat de Conit și dus în satul Chima. Sfântul Vasilisc a fost executat mai târziu, pe 22 mai, în orașul Komana.

Calendar ortodox 3 martie 2021. Rugăciunea Sfinților Mucenici Eutropiu, Cleonic si Vasilisc pentru protejarea familiei și îndepărtarea necazurilor

Mucenicii Tăi, Doamne, întru nevoinţele lor, cununile nesctricăciunii au dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru. Că având tăria Ta, pe chinuitori au învins; zdrobit-au şi ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lor, mântuieşte sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Sfinţilor Mucenici, cei întocmai la nu­măr cu Preasfânta Treime, arătându-vă că, în credinţa voastră în Sfânta Treime cugetaţi cu adevărat acelaşi lucru, aţi aflat aceeaşi cunună, Sfinţilor Mucenici Eutropie, Cleonic şi Vasilisc, bunilor protectori ai familiei.

Pentru credincioşii care să­vârşesc pomenirea voastră prea­sfântă şi care laudă sfinţitele voastre lupte Dumnezeieşti, ce­reţi de la Dumnezeu, măriţilor mucenici, ca să dăruiască nouă protecție dumnezeiască și ferirea de rele și necazuri, așa să ne ajute Dumnezeu. Amin!

Citeste si Confesiunile preotului care le-a fost alături bolnavilor COVID: „A nega că există o boală precum coronavirusul este o greşeală. Există şi ne afectează”