CALENDAR ORTODOX 3 SEPTEMBRIE 2019. Rugăciunea de azi te scapă de cumpenele vieţii

CALENDAR ORTODOX 3 SEPTEMBRIE 2019. RomaniaTV.net vă prezintă cele mai importante sărbători religioase de peste an.

02 sept. 2019, 09:08
CALENDAR ORTODOX 3 SEPTEMBRIE 2019. Rugăciunea de azi te scapă de cumpenele vieţii

Ortodoxe
Sf. Sfinţit Mc. Antim, episcopul Nicomidiei; Sf. Cuv. Teoctist; Sf. Cuv. Neofit şi Meletie de la Mănăstirea Stânişoara

Greco-catolice
Sf. ep. Antim; Sf. cuv. Teoctist

Romano-catolice
Sf. Grigore cel Mare, pp. înv.

Sfântul Sfinţit Mucenic Antim, episcopul Nicomidiei, este pomenit în calendarul creştin ortodox la 3 septembrie.

A fost episcop al Nicomidiei în vremea împăratului Diocleţian (284-305).

Urmând Sfântului Chiril în scaunul episcopal al Nicomidiei, Sfântul Antim a reuşit să păstreze biserica unită şi credinţa întreagă într-o vreme în care prigoana asupra creştinilor era la apogeu în toate părţile Răsăritului şi mai ales în Nicomidia, reşedinţă imperială.

„Când a ieşit porunca împărătească pentru uciderea creştinilor scrisă pe hârtie şi a fost citită în mijlocul cetăţii Nicomidia, apoi a fost pironită în zid la loc de privelişte, Sfântul Antim a mărturisit pe Hristos înaintea tuturor şi a rupt acea poruncă de pe zid şi a sfărâmat-o, ocărând cu mare glas păgânătatea. Atunci mai întâi Antim s-a arătat mucenic în Nicomidia” (Vieţile Sfinţilor).

Urmând lui, mai mulţi demnitari şi marii slujitori ai casei împărăteşti au început a-L mărturisi pe Hristos pe faţă, spunând că sunt creştini. Unii ca aceştia au fost Dorotei, Mardonie, Migdonie, Petru, Indis şi Gorgonie, cu mulţi alţi însoţitori ai lor, care au suferit chinuire şi moarte pentru credinţa de la care nu puteau abdica.

Sfântul Antim, aflat într-un sat din apropierea oraşului, a fost căutat de soldaţi. A ieşit în întâmpinarea lor şi, înainte de a-şi dezvălui identitatea, i-a găzduit punându-le masa şi odihnindu-i.

Atunci când au aflat cine este gazda lor, soldaţii nu au mai vrut să-l ducă înaintea autorităţilor, dar episcopul a mers de bunăvoie la judecată, botezându-i pe drum pe cei trimişi să-l prindă. A fost pus la cazne şi apoi decapitat.

Astăzi sunt pomeniţi Sfinţii Cuvioşi Neofit şi Meletie de la Mănăstirea Stânişoara.

Cuvioşii de la Stânişoara au fost canonizaţi în şedinţa de lucru a Sfântului Sinod din 24 februarie 2016, fiind înscrişi în calendar pe 3 septembrie. 

Rugăciunea pe care să o rostești în această zi sfântă. Te izbăvește de cumpenele vieții!

„O, Dumnezeule Mare, mântuieşte-mă de toate relele; o, Dumnezeule Mare, care ai hărăzit mângâiere tuturor Sfinţilor, hărăzeşte-mi-o şi mie, care ajuţi şi sprijini toate lucrările, ajută-mă şi sprijină-mă în toate nevoile, scapă-mă de toate primejdiile, de toţi duşmanii văzuţi şi nevăzuţi.
În numele Tatălui care a creeat lumea, în numele Fiului care a răscumparat-o, în numele Sfântului Duh care a împlinit legea în toată a ei desăvârşire.
Binecuvântarea lui Dumnezeu Tatăl care cu cuvântul a zidit lumea, să fie pururea cu mine ……!
Binecuvântarea Domnului Isus Hristos, fiul Marelui Dumnezeu, să fie pururea cu mine…..!

 

Binecuvântarea Sfântului Duh cu cele mai scumpe daruri ale Sale, să fie pururea cu mine … !
Doamne, norii grei ai nenorocirilor şi ai supărarilor se abat asupra capului meu şi întristările sfâşietoare mă copleşesc, dar mă mângăi că Tu mă iubeşti şi această încredinţare mă încurajează. Plin(ă) de nadejde în dragostea şi bunătatea Ta, nu voi lăsa să mă biruiască împotrivirile soartei, ci mă voi lupta cu curaj, căci numai cu ajutorul Tău voi reuşi.
La tine, dar Preabunule Doamne, alerg şi mă rog: vino grabnic şi mă mântuie cu puterea Ta, cu mila Ta, precum ai mântuit şi pe Petru cel ce venea pe apă; întinde-mi mâna ca şi lui şi mai presus Doamne dă-mi sănătate şi……….(se spune o singură dorinţă).