Calendar ortodox 30 septembrie 2023. Sfântul Grigorie Luminătorul, făcător de minuni. Rugăciune puternică pentru liniștirea sufletului

În ultima zi a lunii septembrie, Biserica ortodoxă îl prăznuiește pe Sfântul Grigorie Luminătorul, mare făcător de minuni. Rugăciunea către acest sfânt te va ajuta să-ţi recapeţi liniştea sufletească.

29 sept. 2023, 11:50
Calendar ortodox 30 septembrie 2023. Sfântul Grigorie Luminătorul, făcător de minuni. Rugăciune puternică pentru liniștirea sufletului

Sărbători religioase 30 septembrie 2023

Ortodoxe: Sfântul Grigorie Luminătorul

Greco-catolice: Sf. ep. m. Grigore luminătorul, apostolul armenilor

Romano-catolice: Ss. Ieronim, pr. înv. **; Grigore Luminătorul, ep.

Calendar ortodox 30 septembrie 2023. Cine a fost Sfântul Grigorie Luminătorul

Sfântul Grigorie Luminătorul (240-332), Apostolul Armeniei, s-a născut la Valarshapat, capitala provinciei Ararat în Armenia, potrivit crestinortodox.ro. A fost descendent al unei familii nobile. Încă de mic copil, a fost trimis în Cezareea Capadociei, unde a fost crescut în credința creștină și botezat. Se căsătorește și are doi fii.

Revine în Armenia pentru a propovădui credința în Hristos, dar mai întâi distruge templul și altarul zeilor păgâni locali din Ashtishat, atrăgându-și mânia lui Tiridat, care îl supune torturilor. În cele din urmă, Grigorie reușește să-l convertească și pe rege, împreună cu familia sa și întreg poporul. Ulterior, devine episcop al Armeniei.

Citeste si Cea mai puternică rugăciune către Maica Domnului. Se rostește la 12 noaptea, cu o lumânare aprinsă și este făcătoare de minuni. Te izbăvește de orice necaz și îți luminează mintea

Sfântul Grigorie Luminătorul i-a hirotonit episcopi pe cei doi fii ai săi. Unul dintre ei îi urmează tatălui său la tronul patriarhal al Armeniei. Acesta a participat și la sinodul I ecumenic de la Niceea (325).

Spre sfârșitul vieții, Sfântul Grigorie Luminătorul se retrage într-o peșteră din Manyea, unde și moare. O părticică din moaștele sale se află la Biserica „Sfântul Gheorghe” – Vechi din București.

Calendar ortodox 30 septembrie 2023. Rugăciunea către Sfântul Grigorie Luminătorul pentru liniştea sufletească

Şi părtaş obiceiurilor şi următor scaunelor Apostolilor fiind, lucrare ai aflat, de Dumnezeu insuflate, spre suirea privirii la cele înalte. Pentru aceasta, cuvântul adevărului drept învăţând şi cu credinţa răbdând până la sânge, Sfinţite Ierarhe Grigorie, roagă-te lui Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre.

Pe voievozii cei tari, pe cele trei părţi ale sufletului, Cel Ce Te-ai născut din Fecioară întru adâncul nepătimirii, Te rog, îneacă-i. Pentru ca Ţie, ca într-o alăută în omorârea trupului, să-Ţi cânt cântare de biruinţă.

 


Sfântul Andrei
Sfântul Andrei