Calendar ortodox 31 august 2023. Punerea în raclă a brâului Maicii Domnului. Minuni săvârşite la Brâul Maicii Sfinte. Rugăciune pentru iertarea păcatelor şi vindecarea de boală trupească şi sufletească

În ultima zi a lunii august, creștinii sărbătoresc Așezarea în raclă a Brâului Maicii Domnului. Rugăciunea care se citește în ziua praznicului Punerii în raclă a Sfântului Brâu aduce iertare de păcate şi vindecare de boli trupești, dar și sufletești.

30 aug. 2023, 18:55
Calendar ortodox 31 august 2023. Punerea în raclă a brâului Maicii Domnului. Minuni săvârşite la Brâul Maicii Sfinte. Rugăciune pentru iertarea păcatelor şi vindecarea de boală trupească şi sufletească

Sărbători religioase 31 august 2023

Ortodoxe: Punerea în raclă a brâului Maicii Domnului

Greco-catolice: Așezarea în raclă a brâului Maicii Domnului.

Romano-catolice: Ss. Raimund Nonnatus, călug.; Nicodim; Iosif din Arimateea

Calendar ortodox 31 august 2023. Semnificația sărbătorii

Sfântul Brâu al Maicii Domnului a fost primit în dar de Apostolul Toma care, nefiind prezent la înmormântarea Ei, s-a îndoit de faptul că Aceasta ar fi înviat şi s-ar fi înălţat, scrie crestinortodox.ro. Brâul a fost țesut de Maica Domnului însăşi din păr de cămilă.

Până în secolul al IV-lea, Brâul s-a păstrat la Ierusalim. Arcadie, fiul împăratului Teodosie cel Mare (379-395), aduce Cinstitul Brâu la Constantinopol în 395. În sec. al X-lea, în urmă vindecării sale miraculoase, împărăteasa Zoe, soția lui Leon cel Înțelept, a brodat Brâul cu fir de aur și l-a reașezat în racla dăruită de împăratul Arcadie.

În secolul al XIII-lea, trimișii regelui bulgar Ioniță Caloian iau Brâul de la Constantinopol. În secolul XIV, cneazul sârb Lazăr I (1372-1389) dăruiește Braul mănăstirii Vatoped din Muntele

Între anii 1512 și 1520, domnitorul Țării Românești, Neagoe Basarab, a construit un paraclis cu hramul „Brâul Maicii Domnului”. Racla de argint în care se păstrează Brâul la mănăstirea Vatoped a fost confecționată în secolul al XVIII-lea în Țară Românească. Este vorba numai despre o parte din Brâu, pentru că alte două părți ale acestuia au fost dăruite în anul 1522 mănăstirii de maici Kato Xenias, situată la 50 km de Volos (Grecia).

Calendar ortodox 31 august 2023. Minuni săvârşite la Brâul Maicii Domnului

Brâul Maicii Domnului a vindecat nenumărați bolnavi de-a lungul timpului. Au fost vindecați bolnavi de cancer, iar femei sterile au reușit să rămână gravide. Tămăduirea acestora s-a produs prin purtarea în jurul brâului a unei panglici care a fost atinsă de racla în care se păstrează Brâul.

Cinstitul Brâu a făcut să înceteze diferite epidemii: în 1813, Brâul Maicii Domnului de la Vatoped a fost adus în Țara Românească pentru îndepărtarea ciumei; în 1871, Cinstitul Brâu a fost dus la Constantinopol pentru îndepărtarea holerei; în 1894, Brâul a fost dus la Kios, pentru a înlătura epidemia care lovise plantațiile de lămâi și portocali.

Calendar ortodox 31 august 2023. Rugăciune pentru iertarea păcatelor şi vindecarea de orice boală trupească şi sufletească

Născătoare de Dumnezeu pururea Fecioară, Acoperământul oamenilor, Veşmântul şi Brâul Preacuratului tău trup, puternic Acoperământ cetăţii tale ai dăruit prin naşterea ta cea fără sămânţă, Nestricată rămânând.

Că întru tine şi firea se înnoieşte şi vremea. Pentru aceasta, te rugăm, dă-ne nouă pace și ne dăruieşte şi sufletelor noastre curățirea de păcate.

Pe tine toată mai presus de fire te-a Preamărit Domnul; numai pe tine toată te-a Înălţat, pe tine toată te-a Cinstit mai presus de cuvânt, de Dumnezeu Născătoare, în Biserica ta, împreună cu Brâul şi cu Dumnezeiasca Raclă.

Punerea Cinstitului tău Brâu prăznuieşte astăzi poporul tău, Ceea ce eşti cu totul fără prihană şi cu osârdie grăiesc către tine: Bucură-te Fecioară, Lauda creştinilor.

Acum și pururea. și-n vecii vecilor. Amin!