CALENDAR ORTODOX 31 OCTOMBRIE 2019: ce sărbătoare este în ultima zi a lunii

CALENDAR ORTODOX 31 OCTOMBRIE 2019: RomaniaTV.net vă prezintă cele mai importante sărbători religioase de peste an.

30 oct. 2019, 14:43
CALENDAR ORTODOX 31 OCTOMBRIE 2019: ce sărbătoare este în ultima zi a lunii

Ortodoxe
Sf. Ap. Apelie, Stahie, Amplie, Urban, Aristobul şi Narcis; Sf. Mc. Epimah

Greco-catolice
Sf. ap. Stahie, Apelie, Amplie, Urban, Aristobul şi Narcis, din cei 70; Sf. m. Epimah

Romano-catolice
Sf. Alfons Rodriguez, călug.

Sfinţii Apostoli Apelie, Stahie, Amplie, Urban, Aristobul şi Narcis sunt pomeniţi în calendarul creştin ortodox la 31 octombrie.

Sfinţii Apostoli pomeniţi astăzi sunt socotiţi printre cei şaptezeci de ucenici ai Mântuitorului Iisus Hristos. Aceştia sunt consemnaţi în Sfânta Scriptură pentru lucrarea lor împreună cu Sfântul Apostol Pavel la întemeierea Bisericii din Roma (Rom. 16, 8-11).

Sfântul Stahie a fost aşezat episcop în Bizanţ de Sfântul Apostol Andrei. Sfinţii Amplie şi Urban au fost puşi episcopi tot de Sfântul Andrei: Amplie în Odisopole (Varna de astăzi), iar Urban în Macedonia. Au fost amândoi martirizaţi.

Sfântul Narcis a fost episcop la Atena, Sfântul Apelie, la Heracleea, iar Sfântul Aristobul în Britania şi, mărturisind pe Hristos, au plecat din această lume.

Astăzi este pomenit şi Sfântul Mucenic Epimah. Originar din cetatea Pelusiu din Egipt, Sfântul Mucenic Epimah era un creştin râvnitor. A trăit în timpul guvernatorului Apelian, care chinuia creştinii din Alexandria.

Sfântul Epimah a răsturnat jertfelnicul în timp ce se aduceau jertfe idolilor. A fost prins şi supus la chinuri. În timpul schingiuirilor, s-a apropiat de el o femeie care era oarbă de un ochi. Dar căzând o picătură din sângele sfântului mucenic, ochiul i s-a vindecat. Sfântul Mucenic Epimah a primit sfârşit său mucenicesc prin tăierea capului. (sursă: vol. „Vieţile Sfinţilor”)