CALENDAR ORTODOX 4 DECEMBRIE 2019. Ce trebuie să faci pentru a scăpa de boli. Cruce neagră, Zilele bubatului se ţin cu sfinţenie

Calendar ortodox 4 decembrie 2019. Sfanta Mucenita Varvara, sarbatoare cu cruce neagra in calendarul ortodox. Afla cui spui La multi ani de Sfanta Mucenita Varvara si ce semnificatie are acest nume.

03 dec. 2019, 11:13
CALENDAR ORTODOX 4 DECEMBRIE 2019.  Ce trebuie să faci pentru a scăpa de boli. Cruce neagră, Zilele bubatului se ţin cu sfinţenie

CALENDAR ORTODOX 4 DECEMBRIE 2019. Zilele Bubatului au loc în toiul Postului, la început de decembrie. Tradiția populară îi respectă cu strictețe pe  doi sfinți importanți, Varvara și Sava. Despre ei se știe că ne apără de boli, dacă îi cinstim cum se cuvine. Iar copiii nu mai fac bube. 

Ortodoxe
Sf. Mare Mc. Varvara; Sf. Cuv. Ioan Damaschin

Greco-catolice
Sf. m. Varvara; Sf. cuv. Ioan Damaschinul

Romano-catolice
Ss. Ioan Damaschin, pr. înv.; Varvara, fc. m.; Ioan Calabria, pr.;
Fer. Adolf Kolping

Zilele Bubatului se țin consecutiv, pe 4 și 5 decembrie. Atunci sunt celebrați Sfânta Mare Mucenică Varvara și Cuviosul Sava cel Sfinţit. Varvara și Sava sunt, în credința populară, apărători și vindecători de boli. Pentru că reușesc să scape credincioșii mai ales de bubele cauzate de vărsatul de vânt, li s-au dedicat zile de cinstire, între 3 și 6 decembrie. Această perioadă mai este cunoscută și sub numele de Zilele Bubatului, Borboasele sau Savele Bubatului.

Sfânta Varvara mai e știută și ca Vârvara, Vărvara, Bărbara ori Barbura. Se spune că era „mai mare peste bube, care ajută femeilor la naşteri grele, la boli şi la primejdii’. Se mai credea că Varvara „curmă chinurile grele ale morţii’. Că ar fi una dintre cele trei stele care păzesc lumea de Antihrist și de întuneric. Alte legende povestesc că Varvara ar fi fost, fie sora, fie mama Sfântului Nicolae. Oricare i-ar fi fost originea, Sfânta Varvara e respectată cu sfințenie de către mineri, ea fiind protectoarea lor. În semn de mulțumire, minerii nu intră în mină în această zi. Petrec, pentru că voia bună, glumele și petrecerile sunt pe placul ei.

Pe de altă parte, Sava apare în tradiția populară și ca bărbat, și ca femeie. Unii spun că Sfântul ar fi fost tatăl ori fratele Sfântului Nicolae. Alții cred că ar o sfântă trimisă de Dumnezeu să împartă boala bubatului (pojarul) printre oameni. În unele regiuni, ţăranii spun că Sava a fost „o sfântă care a zăcut de vărsat şi a rămas chioară’. Iar acum vindecă de tifos sau lingoare. Indiferent care ar fi personajul principal, Zilele Bubatului trebuie ținute ca la carte, altminteri riscăm să ne pricopsim cu tot felul de bube.