CALENDAR ORTODOX 5 FEBRUARIE 2020. Sfânta făcătoare de minuni, protectoare împotriva cancerului la sân

CALENDAR ORTODOX 5 FEBRUARIE 2020. Sfânta Agata este venerată fiind recunoscută ca făcătoare de minuni. Mai ales drept protectoare împotriva bolilor de sân și în special împotriva cancerului. Este pomenită an de an, de ortodocși și catolici deopotrivă, pe 5 februarie.

04 feb. 2020, 09:52
CALENDAR ORTODOX 5 FEBRUARIE 2020. Sfânta făcătoare de minuni, protectoare împotriva cancerului la sân

Ortodoxe
Sf. Mc. Agata şi Teodula

Greco-catolice
Sf. m. Agata

Romano-catolice
Sf. Agata, fc. m.

Sfintele Mucenice Agata şi Teodula sunt pomenite în calendarul creştin ortodox la 5 februarie.

Sfânta Agata s-a născut în insula Sicilia, a trăit la mijlocul secolului al III-lea, fiind martoră a persecuţiilor ordonate de Deciu (249-251). Sfânta provenea dintr-o familie bogată şi nobilă, era creştină şi dorea să-şi închine viaţa lui Hristos.

A fost omorâtă în chinuri, din ordinul guvernatorului Quintian, în cetatea Catania, după ce a refuzat să fie coruptă spre păcat în casa unei femei bogate, Afrodisia. Aceasta avea cinci fete care trăiau în lux, petreceri şi desfrâu. Guvernatorul credea că o vor obişnui şi pe Agata cu o astfel de viaţă. Însă Agata ţinea mult la credinţa ei şi dorea mai degrabă să moară decât să se lepede de Hristos. De aceea, încercările Afrodisiei au fost zadarnice.

Convingându-se de acest lucru, Quintian a poruncit să fie supusă la torturi. Sfânta mucenică şi-a dat sufletul în temniţă, după multele chinuri pe care le-a îndurat.

Sfânta Teodula a trăit în timpul împăratului Diocleţian (284-305) şi a căzut victimă persecuţiilor ordonate de acesta împotriva creştinilor. A primit moarte martirică într-o cetate din Asia Mică. (sursa: vol. „Vieţile Sfinţilor”)

Legenda spune că i s-ar fi arătat Sfântul Petru, care a vrut să o vindece, însă ea, din pudoare feciorelnică, nu a vrut să-și arate trupul în fața unui bărbat și a spus: „Am pe Domnul meu Iisus Hristos, care le tămăduiește pe toate și care, cu voia si cu cuvântul Său, ridică pe cei căzuți. Acela, de va voi, poate să mă mântuiască și pe mine, roaba Sa cea nevrednică”. Și sfânta s-a vindecat miraculos, prin credință. Unele scrieri spun că, la mormântul ei, un înger ar fi adus o lespede de piatră, pe care era scris un epitaf în care ea era numită „cuget cuvios’. Datorită vindecării sale miraculoase, este considerată ocrotitoarea femeilor bolnave de cancer la sân.