Calendar ortodox 6 mai 2021. Sfântul şi Dreptul Iov. Rugăciunea Sfântului Iov pentru întărire în faţa necazurilor

În această zi, este prăznuit Sfântul şi Dreptul Iov, pildă de răbdare în încercările îngăduite de Dumnezeu. Rosteşte, azi, rugăciunea Sfântului Iov pentru dobândirea de răbdare în faţa necazurilor.

05 mai 2021, 23:18
Calendar ortodox 6 mai 2021. Sfântul şi Dreptul Iov. Rugăciunea Sfântului Iov pentru întărire în faţa necazurilor
Sfântul şi dreptul Iov. FOTO: doxologia.ro

Sărbători religioase 6 mai 2021

Ortodoxe: Sfântul şi dreptul Iov

Greco-catolice: Dreptul Iov, mult-răbdătorul

Romano-catolice: Ss. Benedicta, fc.; Petru Nolasco, călug.

Calendar ortodox 6 mai 2021. Cine a fost Sfântul şi dreptul Iov

Sfântul și dreptul Iov a trăit în Avsitida, teritoriu între Arabia și Idumeea, scrie crestinortodox.ro. Despre existența istorică a lui Iov ne certifică Iezechiel care îl amintește pe Iov drept unul dintre cei mai mari drepți ai Vechiului Testament, alături de Noe și Daniel; Isus, fiul lui Sirah – Iov a ținut fără abatere toate căile dreptățîi; Iacob – Iov este un model de răbdare pentru cei credincioși.

Sfântul și dreptul Iov a fost un bărbat cinstit, drept și temător de Dumnezeu, și foarte bogat. Când a împlinit 70 de ani, Dumnezeu a îngăduit să cadă asupra lui cumplite ispite aduse de diavol. Într-o singură zi, Iov și-a pierdut toată averea, și în aceeași zi i-au murit toți fiii și fiicele. După aceea, el însuși a căzut în niște boli cumplite, trupul lui prefăcându-se tot într-o rana din cap până în picioare.

În pofida suferinţelor, Iov nu a grăit nimic rău împotriva lui Dumnezeu, ci a îndurat totul cu răbdare până la sfârșit. După toate cele îndurate, Dumnezeu i-a întors deplin sănătatea, i-a dat bogății mai mari decât avusese înainte, și i-a dăruit alți șapte fii și trei fiice, tot atâția copii câți îi muriseră. Sfântul și dreptul Iov a trăit încă 170 de ani după această mare încercare, ajungând până la vârstă de 248 de ani.

Sfântul și Dreptul Iov este socotit de toată creștinătatea că fiind pildă de răbdare în încercările îngăduite de Dumnezeu.

Calendar ortodox 6 mai 2021. Rugăciunea Sfântului și Dreptului Iov pentru dobândirea de răbdare

Bogăţia virtuţilor lui Iov văzând-o vrăjmaşul drepţilor, a uneltit a o fura, şi rupând turnul trupului, vistieria duhului nu o a furat; căci a aflat întrarmat sufletul celui fără prihană, iar pe mine şi golindu-mă m-a robit. Deci mai înainte de sfârşit întâmpinându-mă, izbăveşte-mă de cel viclean, Mântuitorule, şi mă mântuieşte.

Văzând Biserica lui Hristos cu ochii cei înţelegători pe diamantul cel suferitor, împodobit cu cununa răbdării, prăznuieşte cu veselie cântând: Să cântăm Dumnezeului nostru că S-a preaslăvit.

Nici limba înţelepţilor, nici cugetul omenesc nu va putea să ajungă laudele tale, pentru că, limba cea nezidită a zis că eşti cinstitor de Dumnezeu, fără de prihană şi adevărat. Pentru aceea împreună cu tine, dintr-un glas strigăm: Să cântăm Dumnezeului nostru că S-a preaslăvit.

Gândind vrăjmaşul pentru cel drept că este îngrădit cu bogăţie, l-a cerut ca prin luptă să-l surpe şi, luptându-se în silă cu dânsul gol, s-a surpat. Căci prin răbdare striga: Să cântăm Dumnezeului nostru că S-a preaslăvit.

Adunarea proorocilor te laudă curată, şi cetele celor fără de trup te cinstesc pe tine, căci văzând pe Ziditorul tuturor că în chip de negrăit a ieşit din pântecele tău, cu netăcere îi strigau: Să cântăm Dumnezeului nostru că S-a preaslăvit.

Sfinte și Dreptule Iov, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi. Amin.