CALENDAR ORTODOX 6 MARTIE 2020. Sf. 42 de Mucenici, sărbătoare mare pentru creştini

CALENDAR ORTODOX 6 MARTIE 2020. RomaniaTV.net vă prezintă cele mai importante sărbători religioase de peste an.

05 mart. 2020, 12:01
CALENDAR ORTODOX 6 MARTIE 2020. Sf. 42 de Mucenici, sărbătoare mare pentru creştini

Ortodoxe
Sf. 42 de Mucenici din Amoreea; Aflarea Sfintei Cruci

Greco-catolice
Cei 42 m. din Amoreea

Romano-catolice

Sf. Coletta, fc.; Fer. Roza din Viterbo, fc.

Sfinţii 42 Mucenici din Amoreea sunt pomeniţi în calendarul creştin ortodox la 6 martie.

Sfinţii Mucenici din Amoreea: Teodor, Constantin, Calist, Teofil, Vasios şi cei împreună cu ei erau comandanţi bizantini şi au fost capturaţi de arabi. Şapte ani au fost ţinuţi închişi, chinuiţi cu asprime, dar şi ademeniţi cu bani şi funcţii pentru a trece la mahomedanism. Sfinţii au rezistat şi în cele din urmă au fost ucişi, iar trupurile aruncate în Eufrat.

Tot astăzi se face şi pomenirea aflării minunate a lemnului Sfintei Cruci la Ierusalim, în anul 326, de către Sfânta Împărăteasă Elena, care a încredinţat-o apoi episcopului Macarie al Ierusalimului.

Sfânta Elena a căutat Cinstita Cruce a Mântuitorului în Ierusalim, şi aflând de locul unde ar putea fi, a dărâmat templul lui Venus sub care a găsit trei cruci.

Pentru identificare Sfintei Cruci, episcopul Macarie al Ierusalimului, văzând un mort care era dus la groapă, a cerut ca acel om să fie aşezat pe rând pe fiecare dintre cruci. Când corpul celui mort a fost aşezat pe Crucea Mântuitorului, acesta a înviat, iar Crucea Dătătoare de Viaţă a fost înălţată şi cinstită.