CALENDAR ORTODOX 7 februarie 2021. Mulţi români îşi serbează onomastica

Romaniatv.net îţi prezintă cele mai importante sărbători religioase de peste an. Rugăciunile de azi îi ajută pe cei suferinzi.

07 feb. 2021, 07:37
CALENDAR ORTODOX 7 februarie 2021. Mulţi români îşi serbează onomastica

CALENDAR ORTODOX 7 februarie 2021Sf. Ier. Partenie, episcopul Lampsacului; Sf. Cuv. Luca din EladaDuminica a 16-a după RusaliiGreco-catoliceDuminica 16 dR. Sf. ep. Partenie; Sf. cuv. LucaRomano-catoliceDuminica a 5-a de peste anSf. Richard, rege; Fer. Ana-Maria Adorni, călug.

CALENDAR ORTODOX 7 februarie 2021. Sfântul Ierarh Partenie este pomenit în calendarul creştin ortodox la 7 februarie.

Născut în Melitopole, Misia (Asia Mică), Sfântul Partenie era fiul unui diacon al bisericii din cetatea natală, Hristofor.

A fost pescar de meserie, neştiutor de carte, dar foarte bun şi milostiv cu oamenii. Cunoscut pentru aceste daruri ale sale, la 18 ani a fost chemat de episcopul cetăţii Melitopole, Filip, care l-a trimis să înveţe carte, după care l-a hirotonit preot.

Pentru nevoinţa sa şi pentru sfinţenia vieţii sale a primit de la Dumnezeu daruri minunate de vindecare a celor suferinzi. Pentru aceasta a fost hirotonit episcop al Lampsacului de arhiepiscopul Cizicului, Ahilie.

Locuitori acestei cetăţi erau însă în cea mai mare parte închinători la idoli. Eforturile făcute de Sfântul Partenie pentru aducerea la credinţă a acestora au fost încununate de succes, mulţi vedeau faptele sale minunate, credeau în Hristos şi se botezau.

Sfântul Partenie este cunoscut pentru darul său de a vindeca oamenii stăpâniţi de duhuri rele.

A venit odată la dânsul un om care avea în sine un duh necurat. Dar apropiindu-se de omul lui Dumnezeu, adică de Partenie, sfântul i-a spus acestui duh rău să iasă din zidirea lui Dumnezeu. „Şi unde îmi vei poruncii să mă duc”, a întrebat cel izgonit. Sfântul i-a zis lui: „Îţi dau eu un loc unde să mergi”. Zis-a lui diavolul: „Mi se pare că îmi vei zice să mă duc în porci”. Grăit-a lui sfântul: „Ba nu, îţi voi da ţie un om, în care intrând să locuieşti, dar numai din acesta acum să ieşi”.

Calendar ortodox februarie 2021. Sărbători religioase în februarie 2021. Tradiţii şi superstiţii de Sfântul Trifon, de Stretenie, de Sfântul Haralambie, de Dragobete
Cerând diavolul să i se spună unde va sta, Sfântul Partenie a zis: „Iată, eu sunt omul, intră şi locuieşte în mine”. Iar diavolul, ca de foc arzându-se, i-a strigat că nu poate el să intre în casa lui Dumnezeu. Acestea zicându-le, a ieşit şi s-a dus în locuri pustii şi neumblate, iar omul acela a rămas sănătos. (sursa: vol. „Vieţile Sfinţilor„)

Şi părtaş obiceiurilor şi următor scaunelor Apostolilor fiind, lucrare ai aflat, de Dumnezeu insuflate, spre suirea privirii la cele înalte. Pentru aceasta, cuvântul adevărului drept învăţând şi cu credinţa răbdând până la sânge Sfinte Mucenice Partenie, roagă-te lui Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre.

CALENDAR ORTODOX 7 februarie 2021 Condacul Sfântului Ierarh Partenie, Episcopul Lampsacului
Glasul al 3-lea

Fecioara astăzi pre Cel mai presus de fiinţă naşte, iar pământul peştera Celui neapropiat aduce. Îngerii cu păstorii slavoslovesc, iar magii cu steaua călătoresc. Că pentru noi s-a născut prunc tânăr, Dumnezeu cel mai înainte de veci.

Dumnezeiesc har de minuni ai primit de Dumnezeu înţelepţite, Sfinţite Părinte Partenie, făcătorule de minuni şi purtătorule de Dumnezeu, toate patimile credincioşilor curăţind, părinte şi duhurile celui viclean alungându-le. Pentru aceasta pe tine te lăudăm, ca pe un mare slujitor al harului lui Dumnezeu.