CALENDAR ORTODOX 7 IANUARIE. Soborul Sfântului Ioan Botezătorul

Sfântul IOAN BOTEZĂTORUL. Credincioşii îl sărbătoresc în 7 ianuarie pe Sfântul Ioan Botezatorul, cel care l-a botezat pe Hristos în Iordan. Milioane de români îi poartă numele.

06 ian. 2020, 16:36
CALENDAR ORTODOX 7 IANUARIE. Soborul Sfântului Ioan Botezătorul

Soborul Sfântului Ioan Botezătorul. 7 ianuarie 2020

Sfântul IOAN BOTEZĂTORUL. Ca în fiecare an, la 7 ianuarie sărbătorim Soborul Sfântului Ioan Botezătorul. El s-a născut în familia preotului Zaharia din mama lui Elisabeta, descendentă a seminţiei lui Aaron. Naşterea sa a fost vestită lui Zaharia de Arhanghelul Gavril şi pentru că nu a crezut, Zaharia a rămas mut până când i-a dat nume pruncului său. El a fost primul om care l-a recunoscut pe Mântuitor, când încă era nenăscut, în pântecul mamei sale, iar Maleahi l-a profeţit ca fiind Îngerul Domnului.

Sfântul IOAN BOTEZĂTORUL. Traditia spune ca, pe 7 ianuarie, nu se consuma vin rosu, acesta amintind de martirajul SFANTULUI IOAN. In popor se spune ca SFANTUL IOAN este protectorul pruncilor. Se spune că cine nu este vesel in aceasta zi, va fi trist tot restul anului.

Citeşte şi: Urari de Sfantul Ion. Mesaje de Sfantul Ion. Spune-le prietenilor La multi ani!

In traditia populara, aceasta zi trista a Taierii Capului Sfantului Ioan Botezatorul era cunoscuta ca „Sfantul Ioan cap taiat”, „Santion de toamna”, „Crucea mica” sau „Brumariul”.

Sfântul IOAN BOTEZĂTORUL. De asemenea, o datina foarte raspandita pe vremuri presupunea inceperea in aceasta zi a unui post special, aproape negru, ce dura aproximativ doua saptamani, pana la Ziua Crucii (14 septembrie).

In lumea traditionala a satului nu se taia nimic cu cutitul, toate alimentele de la masa se rupeau cu mana. O alta interdictie era cea a folosirii maturii, care ar deranja linistea mortilor.

Sfântul IOAN BOTEZĂTORUL. Un obicei vechi spune ca, de SFANTUL IOAN, trebuie sa ne stropim cu aghiasma pe fata, pentru a fi feriti de boli tot anul.

O alta vorba din batrani spune ca dupa aceasta sarbatoarea se boteaza gerul, adica frigul se mai inmoaie si incepe sa se faca mai cald.