Calendar ortodox 7 octombrie 2022. Cruce neagră: Sfinţii Serghie şi Vah. Rugăciunea care se rosteşte atunci când ai nevoie de un miracol în viaţa ta

Sfinţii Serghie şi Vah sunt prăznuiţi anual pe data de 7 octombrie. Rosteşte, azi, rugăciunea către aceşti sfinţi pentru iertarea păcatelor şi îndeplinirea dorinţelor.

06 oct. 2022, 16:39
Calendar ortodox 7 octombrie 2022. Cruce neagră: Sfinţii Serghie şi Vah. Rugăciunea care se rosteşte atunci când ai nevoie de un miracol în viaţa ta

Sărbători religioase 7 octombrie 2022

Ortodoxe: Sfinţii Serghie şi Vah

Greco-catolice: Sf. m. Sergiu și Vach; [Sfânta Fecioară Maria, Regina Rozariului]

Romano-catolice: Sf. Fc. Maria, Regina Rozariului

Calendar ortodox 7 octombrie 2022. Cine au fost Sfinţii Serghie şi Vah

Sfinții Serghie și Vah au trăit în vremea împăratului Maximian (286-305), potrivit crestinortodox.ro. Încă de tineri, cei doi au primit de la împărat funcții înalte în Școala Centiliilor: Serghie a fost „primicer” (primul într-o castă) și Vah „secundicer” (al doilea într-o castă). Școală Centiliilor a format diviziuni de elită ale armatei romane, care îndeplineau ordinele împăratului și funcționau şi în calitate de corp de instruire a ofițerilor. Mai târziu, aceste diviziuni de elită au fost transformate în garda imperială și detașament de onoare.

Serghie şi Vah erau creștini în ascuns, întrucât împăratul Maximian era un persecutor al creștinilor. Ei au fost pârâţi împăratului Maximian că se închinau lui Hristos, motiv pentru care li s-a cerut să jertfească idolilor. Refuzând cu îndârjire să renunţe la credinţa în Hristos, cei doi au fost lipsiți de însemnele demnității militare, îmbrăcați în haine femeiești și purtați prin cetate, în semn de batjocură.

Citeste si Rugăciunea care te scapă de toate problemele. Face minuni dacă e rostită zilnic

Pentru că au continuat să se închine lui Hristos, au fost duși în cetatea Varvalisa, spre a fi supuși chinurilor de împăratul Antioh. În drum spre această cetate, li s-a descoperit un înger care i-a asigurat că Hristos le va fi alături şi îi va ajuta până ce îl vor birui pe diavol. În urma torturilor, Sfântul Vah și-a dat duhul, iar Sfântul Serghie a fost decapitat. Sfinții Serghie și Vah sunt ocrotitorii Olteniei. Capetele celor doi sfinți se află în catedrala mitropolitană „Sfântul Dumitru” din Craiova.

Calendar ortodox 7 octombrie 2022. Rugăciune către Sfinţii Serghie şi Vah care se rosteşte atunci când ai nevoie de un miracol în viaţa ta

Mucenicii Tăi, Doamne, întru nevoinţele lor, cununile nestricăciunii au dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru. Că având tăria Ta, pe chinuitori au învins; zdrobit-au şi ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lor, mântuieşte sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Pe cei ce după fire nu au fost fraţi de trup, pe aceştia Darul Cel Dumnezeiesc a cugeta frăţeşte până la sânge i-a făcut, pe Sfinţii Mucenici Serghie şi pe Vah, cinstită şi cre­dincioasă pereche. Fără de arme şi fără de haine în locul nevoinţei pe vrăjmaşul au înfruntat, rugându-se neîncetat pentru sufletele noastre.

Citeste si Rugăciunea făcătoare de minuni a lui Arsenie Boca. Preotul o rostea în fiecare seară, înainte de culcare