CALENDAR ORTODOX 9 APRILIE 2020. Mulţi români îşi serbează onomastica

CALENDAR ORTODOX 9 APRILIE 2020. RomaniaTV.net vă prezintă cele mai importante sărbători religioasee de peste an.

08 apr. 2020, 11:06
CALENDAR ORTODOX 9 APRILIE 2020. Mulţi români îşi serbează onomastica

Ortodoxe
Sf. Mc. Eupshie; Sf. Cuv. Vadim

Greco-catolice
Sf. m. Eupsihie din Cezareea

Romano-catolice
Fer. Ubald, călug.

Sfântul Mucenic Eupshie, pomenit în calendarul creştin ortodox la 9 aprilie, s-a născut în Cezareea Capadociei din părinţi creştini, tatăl său era demnitar al imperiului.

A fost martor al persecuţiilor creştine dezlănţuite de împăratul Iulian Apostatul (361-363) şi al redeschiderii templelor păgâne. Sfântul Eupshie în ziua nunţii sale, care era şi ziua de sărbătoare a zeului „Noroc”, pentru care se aduceau multe jertfe la templu, a adunat un grup de creştini şi împreună au distrus vechiul sanctuar din cetate.

După această faptă a fost arestat şi pentru că nu s-a lepădat de credinţa în Hristos a fost torturat şi omorât prin tăierea capului. Pe locul mormântului Sfântului Eupshie a fost construită o biserică, după moartea împăratului.

Astăzi este pomenit şi Sfântul Cuvios Vadim, care a fost prins, împreună cu şapte ucenici ai săi, în timpul persecuţiilor împotriva creştinilor din Persia.

Acest sfânt era de neam foarte bogat şi, când a voit să se facă monah, toată bogăţia sa a împărţit-o săracilor. Apoi, zidindu-şi o mănăstire afară din cetate, a vieţuit într-însa.

În temniţă, a petrecut patru luni, legat împreună cu ucenicii lui, bătut aspru în toate zilele, răbdând însă cu bărbăţie, pentru nădejdea şi adevărata credinţă, care o avea către Dumnezeu.

A fost omorât de către un demnitar al imperiului cu numele Nirsan, care era creştin şi pentru asta a fost închis de către împărat. Temându-se însă de torturile la care urma să fie supus acesta a dat de ştire împăratului că orice îi va cere, este gata să facă.

Au fost aduşi astfel la palat amândoi, Vadim şi fostul demnitar, şi i s-a promis acestuia din urmă că dacă îl va ucide pe Sfântul Cuvios Vadim va fi eliberat şi va lua toată averile sale.

Sfântul Cuvios Vadim a fost ucis de Nirsan, prin repetate lovituri de sabie, căci mâinile acestuia tremurau, şi a trecut la Domnul în chinuri cumplite. (sursa: vol. „Vieţile Sfinţilor”)


loading...