Calendar ortodox 9 august 2022. Sfântul Apostol Matia, făcător de minuni şi mare vindecător. Cum să i te rogi pentru vindecare grabnică

Pe 9 august, este prăznuit Sfântul Apostol Matia, unul dintre cei 12 Apostoli ai lui Hristos, considerat patronul măcelarilor şi al dulgherilor. Acesta a făcut mari minuni în timpul vieţii, vindecând orbi, surzi, şchiopi şi chiar înviind morţii. A continuat să săvârşească minuni şi după trecerea la cele veşnice.

08 aug. 2022, 16:25
Calendar ortodox 9 august 2022. Sfântul Apostol Matia, făcător de minuni şi mare vindecător. Cum să i te rogi pentru vindecare grabnică

Sărbători religioase 9 august 2022

Ortodoxe: Sfântul Apostol Matia

Greco-catolice: Sf. ap. Matia; [Sf. Tereza Benedicta a Crucii (Edith Stein), patroana Europei]

Romano-catolice: SF. TEREZA BENEDICTA A CRUCII; (Edith Stein), fc. m., patroană a Europei

Calendar ortodox 9 august 2022. Cine a fost Sfântul Apostol Matia

Sfântul Matia a fost ales în rândul celor doisprezece Apostoli, în locul lui Iuda Iscarioteanul, prin tragere la sorți, potrivit crestinortodox.ro. S-a născut în Betleem, din tribul lui Iuda. A vestit Evanghelia lui Hristos în Iudeea, Macedonia și Etiopia. Sfântul Apostol Matia a fost adus la Templu din porunca arhiereului Anania, pentru a răspunde acuzațiilor aduse de iudei potrivit cărora ar propovădui un proroc fals pe Iisus Nazarineanul. Pentru că refuză să-și lepede credința în Hristos, Sfântul Apostol este bătut cu pietre până îşi dă sufletul.

Pentru a nu fi acuzaţi de romani că l-au ucis pe nedrept, iudeii i-au tăiat capul cu o secure. Tăierea capului cu securea explică de ce Sfântul Apostol Matia este considerat patronul măcelarilor şi al dulgherilor.

Moaștele sale au fost aduse la Roma de împărăteasa Elena, în anul 324. O parte din ele a fost trimisă în Trier, cel mai vechi oraș din Germania. Aici, ele au fost descoperite în urma unor lucrări de restaurare a unei biserici. Ele au fost mutate în biserica abaţiei benedictine, care se va numi Sfântul Apostol Matia.

Citeste si Povestea stranie a părintelui Manuil, preotul născut în satul lui Terente. Mergea pe ape, dispărea dintr-un loc şi apărea peste câteva sute de metri şi vorbea cu sfinţii

Sfântul Apostol Matia, mare făcător de minuni

Aflându-se în Macedonia, păgânii elini i-au dat Sfântului să bea otravă care ar fi trebuit să-i provoace orbire. Bând din aceasta, Sfântul nu a pţit absolut nimic, ba, mai mult, a vindecat pe alţi 250 de oameni care orbiseră din cauza acestei băuturi.

Tot cu puterea lui Dumnezeu, Sfântul Apostol a reuşit să se facă nevăzut trei zile, timp în care prigonitorii săi l-au căutat în zadar, a ieşit din temniţa încuiată şi a deschis pământul ca să îi înghită pe cei care voiau să îi ia viaţa. De asemenea, în Iudeea, a vindecat orbi, surzi, şchiopi şi leproşi.

I-a înviat pe mulţi dintre cei adormiţi pentru veşnicie. După aceste minuni şi după cuvântul propovăduit de el, mulţi păgâni şi iudei s-au convertit la credinţa creştină şi s-au botezat în numele lui Hristos.

Calendar ortodox 9 august 2022. Rugăciune către Sfântul Apostol Matia

O, mărite Sfinte Apostol Matia, în planul lui Dumnezeu tu ai fost ales să iei locul nefericitului Iuda care și-a vândut Stăpânul. Tu ai fost ales datorită vieții tale juste și chemării Spiritului Sfânt.

Obține pentru noi harul de a duce o viață justă, precum ai dus tu, și să fim chemați de același Spirit spre a servi Biserica din toată inima. Apoi după o viață petrecută în dăruire și lucruri bune fă să fim primiți alături de tine în Rai, unde să cântăm pentru eternitate mărirea Tatălui, Fiului și Spiritului Sfânt. Amin.

Citeste si Preotul Vasile Ioana, ipostază inedită. A fredonat melodia „Love of my life” şi l-a comparat pe Freddie Mercury cu Hristos: „Băiatul ăla care a trăit cu el l-a trădat precum Iuda pe Mântuitor”