Calendar ortodox august 2021. Sărbători religioase în august 2021. Tradiţii şi superstiţii de Macavei, Obrejenie, Adormirea Maicii Domnului, Vartolomei, Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul

În august sau luna lui "Gustar", avem parte de trei sărbători religioase cu cruce roşie: pe 6 august - Schimbarea la Faţă a Domnului, pe 15 august - Adormirea Maicii Domnului, pe 29 august - Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul.

01 aug. 2021, 08:28
Calendar ortodox august 2021. Sărbători religioase în august 2021. Tradiţii şi superstiţii de Macavei, Obrejenie, Adormirea Maicii Domnului, Vartolomei, Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul
Sursa FOTO: turism-taraoasului.ro

Calendar ortodox august 2021. Pe lângă sărbătorile religioase, însă, luna august este presărată cu alte câteva sărbători, de mai mică importanţă, cărora le sunt specifice tradiţii şi superstiţii pe care credincioşii le respectă cu sfinţenie pentru a fi protejaţi: Macaveii (1 august), Zilele Cercurilor Sfintei Marii (14, 16 august), Vartolomeii (25 august).

Calendar ortodox 1 august 2021. Tradiţii şi superstiţii de Macavei

Ziua de 1 august este cunoscută în popor şi sub denumirile de Macaveiul ursului sau Împuiatul urşilor, potrivit superstiţii.ro.  Ziua ursului se crede că provine de la faptul că în acest timp coboară vitele de pe munți şi deci urşii, nemaiavând hrană, vin în sate şi mănâncă porumbul şi vitele din gospodării.

Gospodarii respectă cu sfinţenie această sărbătoare pentru ca ursul să nu le mănânce vitele şi oile. La Macavei se spune că “se-nvârte frunză-n tei” şi nu e bine să se mai culeagă teiul. În această zi nu se lucrează, nu se mulg nici vacile, doar se slobod viţeii să sugă şi, atunci se spune că este Paştele viţeilor.

Pe data de 1 august, oamenii stropesc grădinile și livezile cu agheasmă, sfințesc grâu la biserică, pentru a-l amesteca cu semnițele ce urmează a fi semănate, iar cei care au stupi adună mierea deoarece aceasta capătă puteri tămăduitoare miraculoase.

Calendar ortodox 6 august 2021. Tradiţii şi superstiţii de (Obrejenie) Schimbarea la Faţă a Domnului

Pe 6 august, femeile adună și usucă plante și fructe de leac, oamenii încetează cu scăldatul în râuri, iar călătoriile trebuie amânate pentru că e pericol de rătăcire. Este ultima zi când se mai pot culege plante de leac.

Începând cu această zi, fructele, în special strugurii și prunele, sunt bune de gustat, deoarece devin pline de dulceață și savoare.

La această sărbătoare se spune că toţi oamenii au obligaţia de a se împăca unii cu alţii – dacă au fost certaţi.

Superstiţia spune că dacă, în perioada Postului Adormirii Maicii Domnului când cade Obrejenia, plouă mult, înseamnă că iarna ce urmează va fi bogată în ninsori. Se spune că cine se roagă în această zi să scape de o patimă (beţie, tutun), sigur va fi vindecat.

Calendar ortodox 14, 16 august 2021. Tradiţii şi superstiţii în zilele Cercurilor Sfintei Mării

Cercurile Sfintei Mării se ţin o zi înainte şi o zi după Sfânta Maria. Superstiţia spune că femeile însărcinate trebuie să ţină zilele de 14 şi 16 august pentru a naşte uşor; cele care lucrează în aceste zile vor suferi mult la naştere.

În trecut, în noaptea de 14 august, doi paznici se duceau la cimitirul satului, luau în tăcere ţărâna de pe un mormânt, o duceau la vrăjitoare, care săvârşeau prin cuvinte magice legatul viilor, pentru a fi ferite de stricăciunile graurilor.

Citeşte şi Postul Sfintei Marii 2021. Tradiţii şi superstiţii. Ziua din post în care Cerurile se deschid, iar cei aleși de Dumnezeu pot să vadă Porțile Raiului

Calendar ortodox 15 august 2021. Tradiţii şi superstiţii de Adormirea Maicii Domnului

În dimineața zilei de Sfânta Maria Mare, 15 august, femeile credincioase merg la biserică cu fructe și bucate alese pe care le vor sluji și le vor da de pomană în cinstea celor morți. De asemenea există, în această zi, superstiția conform căreia dacă înfloresc trandafirii, toamna va fi lungă.

În această zi, se tocmesc pândarii pentru vii şi se leagă, prin magie, ciocul păsărilor pentru a nu prăda viile. Se spune că planta numită “palma Maicii Domnului”, culeasă în această zi, fiartă şi folosită la scăldătoare, apară de boli. Doar în această zi specială, se mai pot culege flori de câmp şi flori de leac, care se pun la icoana Preacuratei, apoi sunt bune de leacuri şi descântece.

Imediat după praznicul Adormirii Maicii Domnului, încep semănăturile de toamnă.

Calendar ortodox 25 august 2021. Tradiţii şi superstiţii de Vartolomei

Superstiţia spune că, începând cu data de 25 august, cucul nu mai cânta. Numele Vartolomei aminteşte de “(în)vârtire” şi poporul zice că “se suceşte ziua, ca puiul în găoace”, ziua se micşorează, iar noaptea se măreşte.

Superstiţia spune că orice presupune învârtire, sucire, nu trebuie săvârşit în această zi: nu se toarce, nu se trage la tocilă, nu se face mămăligă; acum este sărbătoarea oilor şi ele nu trebuie să capete ameţeală, să căpieze.

Calendar ortodox 25 august 2021. Tradiţii şi superstiţii de sărbătoarea Tăierii capului Sfântului Ioan Botezătorul

Pe data de 29 august, nu se mănâncă struguri și nu se bea vin, deoarece sunt asociate cu sângele și amintesc de tăierea capului Sfântului Ioan. Totodată, nu e bine să se mănânce fructe și legume rotunde, care ar putea semăna cu un cap și nu se va folosi cuțitul la tăiat, pâinea și alte alimente rupându-se cu mâna.

Ziua mai este numită “Crucea mică” şi este rea de friguri. Există obiceiul începutului postului negru, zis sec, de la cruce până la cruce, din 29 August până la Înălţarea Crucii, la 14 Septembrie.

Citeste si Horoscop august 2021. Momente MARI, unele provocari, fluturi in stomac si mici cumpene

Calendar ortodox august 2021

1 D Inceputul Postului Adormirii Maicii Domnului; Scoaterea Sfintei Cruci (Dezlegare la ulei si vin)

2 L Aducerea moastelor Sfantului Arhidiacon Stefan Post

3 M Sfintii Isachie, Dalmat si Faust

4 M Sfintii sapte tineri din Efes

5 J † Sfantul Ioan Iacob Hozevitul

6 V † Schimbarea la Fata a Domnului (dezlegare la peste)

7 S † Sfanta Teodora de la Sihla (Dezlegare la ulei si vin)

8 D Sfantul Emilian Marturisitorul, episcopul Cizicului; Sfantul Ierarh Miron

9 L Sfantul Apostol Matia (Post)

10 M Sfantul Lavrentie

11 M † Sfantul Nifon, patriarhul Constantinopolului

12 J Sfintii Mucenici Fotie si Anichit

13 V Sfantul Tihon de Zadonsk

14 S Sfantul Proroc Miheia (Dezlegare la ulei si vin)

15 D † Adormirea Maicii Domnului

16 L † Sfintii Martiri Brancoveni

17 M † Sfantul Mucenic Miron; Sfantul Gheorghe Pelerinul

18 M Sfantul Ioan de Rila – ocrotitorul Bulgariei (Post)

19 J Sfantul Andrei Stratilat

20 V Sfantul Proroc Samuel Post

21 S Sfantul Apostol Tadeu; Sfintii Mucenici Donat, Romul, Silvan si Venust

22 D Sfantul Mucenic Agatonic

23 L † Sfantul Mucenic Lup

24 M Sfantul Mucenic Eutihie

25 M Aducerea moastelor Sfantului Apostol Bartolomeu Post

26 J Sfintii Adrian si Natalia

27 V Sfantul Fanurie Post

28 S Sfantul Moise Etiopianul

29 D † Taierea capului Sfantului Ioan Botezatorul

30 L † Sfantul Ierarh Varlaam; Cuviosul Ioan de la Rasca si Secu; Sfantul Alexandru

31 M Punerea in racla a braului Maicii Domnului