CALENDAR ORTODOX: Ce sfinţi sărbătorim astăzi

CALENDAR ORTODOX: RomaniaTV.net vă prezintă cele mai importante sărbători.

14 iun. 2016, 03:46
CALENDAR ORTODOX: Ce sfinţi sărbătorim astăzi

Ortodoxe 
Sf. Proroc Elisei; Sf. Ier. Metodie, patriarhul Constantinopolului

Greco-catolice 
Sf. pf. Eliseu; Sf. aep. Metodie.

Romano-catolice 
Ss. Valeriu și Rufin, m.; Elizeu, profet

Sfântul Proroc Elisei, pomenit în calendarul creștin ortodox la 14 iunie, a fost urmașul Sfântului Proroc Ilie. Era fiul lui Șafat din cetatea Abel-Mehola și a trăit între anii 850-800 î.Hr.

Sfântul Elisei l-a însoțit pe Prorocul Ilie la Iordan când acesta a fost ridicat la cer într-un car de foc. Înainte de ridicarea la cer a Sfântului Ilie, Sfântul Elisei i-a cerut ca „Duhul care este în tine să fie îndoit în mine” (4 Reg. 2, 9). Și așa s-a făcut, căci fiii proorocilor din Ierihon, care îi urmau de departe, văzându-l au zis: „Duhul lui Ilie s-a odihnit peste Elisei! Si au iesi înaintea lui și i s-au plecat până la pământ …”. (Regi IV, cap 2, 15)

Luând mantia Sfântului Ilie, căzută în urma carului de foc, Sfântul Proroc Elisei moștenește și puterea acestuia, lucru dovedit de multele și marile minuni pe care le-a făcut. Asemenea Prorocului Ilie, Prorocul Elisei a încercat să întoarcă poporul către adevăratul Dumnezeu și a luptat împotriva idolatriei pe care evreii au adoptat-o de la popoarele vecine.


loading...