CALENDAR ORTODOX: Ce sfinţi sărbătorim joi

CALENDAR ORTODOX: RomaniaTV.net vă prezintă vieţile celor mai importanţi sfinţi din calendar. 

27 ian. 2016, 14:32
CALENDAR ORTODOX: Ce sfinţi sărbătorim joi

Ortodoxe 
Sf. Cuv. Efrem Sirul; Isaac Sirul, Paladie și Iacob Sihastrul; Sf. Mc. Haris

Greco-catolice 
Cuv. Efrem Sirul; Sf. Toma de Aquino

Romano-catolice 
Sf. Toma de Aquino, pr. înv.; Fer. Olimpia, călug. m.

Sfântul Cuviosul Efrem Sirul, pomenit în calendarul creștin ortodox la 28 ianuarie, s-a născut la Nisibe, în Mesopotamia, în preajma anului 306, (astăzi localitatea natală a sfântului se numește Nusaybin și se află în provincia turcească Mardin, aproape de granița cu Siria). A învățat la școala siriană din Nisibe, fiind elev al primului episcop al cetății, Sfântul Iacob (290-338), care, în anul 325, a participat la primul Sinod Ecumenic, ținut în Niceea.

Cuviosul Efrem a fost botezat încă din copilărie. Hirotonit diacon, drept ascultare, cuviosul a început a scrie imne teologice și comentarii biblice. A întemeiat la Edesa renumita școală teologică, el însuși viețuind ca monah într-o peșteră din apropierea orașului. A murit la 9 iunie 373.

Este autorul multor scrieri teologice, exegetice și poetice, imnurile sale fiind și astăzi folosite în slujbele bisericești.

Tot astăzi este pomenit și Sfântul Cuvios Isaac Sirul, una dintre cele mai enigmatice figuri ale istoriei Bisericii. Cu toate că e un mare teolog mistic al Bisericii universale, Sfântul Isaac Sirul nu are o zi a sa în calendarul creștin. Sfântul Isaac este sărbătorit împreună cu Sfântul Efrem Sirul în ziua de 28 ianuarie.

Mult timp nu s-a știut mai nimic despre Cuviosul Isaac Sirul. Cronici vechi păstrate în limba siriacă, precum și unele dintre scrierile sale îndreptățesc pe cercetători să afirme că sfântul a trăit în secolul al VII-lea, fiind născut în provincia Beth Qatraye (veche provincie a Bisericii Apostolice a Răsăritului, astăzi împărțită între statele Bahrain, Kuweit, Arabia Saudită și Qatar). În perioada tulbure ce a urmat cuceririi musulmane, Isaac s-a refugiat într-o mănăstire din regiunea Beth Huzaye (Iranul de astăzi).

Contribuția sa la literatura creștină se remarcă în special în domeniul teologiei ascetice și mistice. Scrierile sale au fost traduse parțial în limba greacă și preluate în colecția Filocalia.

Sfântul Cuviosul Paladie s-a născut în anul 363, în Galatia (Asia Mică). În anul 386 s-a călugărit la Ierusalim. În anul 400 este făcut episcop la Helenopolis, în Bitina (Asia Mică). A fost unul dintre prietenii Sfântului Ioan Gură de Aur. Pentru susținerea acestuia s-a dus la Roma în fruntea unei delegații, rugând pe papă să ia apărarea marelui exilat. La întoarcere a fost exilat și el în Tebaida (Egipt), timp de șase ani (406-412). După exil, a fost făcut episcop în Aspuna, în Galatia, unde a păstorit până la moartea sa.