CALENDAR ORTODOX: Începe Postul Craciunului 2018, ce sfinţi sunt sărbătoriţi pe 15 noiembrie

CALENDAR ORTODOX: RomaniaTV.net vă prezintă cele mai importante sărbători religioase de peste an.

14 nov. 2018, 14:08
CALENDAR ORTODOX: Începe Postul Craciunului 2018, ce sfinţi sunt sărbătoriţi pe 15 noiembrie

Ortodoxe
Sf. Cuv. Paisie de la Neamţ; Sf. Mc. şi Mărturisitori: Gurie, Samona şi Aviv diaconul (Începutul Postului Naşterii Domnului)

Greco-catolice
Sf. m. Gurie, Samona şi Aviv. Începe Postul Crăciunului 

Romano-catolice
Ss. Albert cel Mare, ep. înv.; Leopold al III-lea 

Sfântul Cuvios Paisie de la Neamţ este pomenit în calendarul creştin ortodox la 15 noiembrie. 

Sfântul Cuvios Paisie s-a născut la 12 decembrie 1722, în oraşul Poltava din Malorusia, tatăl său fiind preot. Studiile le-a făcut la Academia teologică din Kiev, întemeiată de mitropolitul Petru Movilă. A intrat în viaţa monahală la Mănăstirea Medvedeschi, fiind făcut rasofor sub numele de Platon. Negăsindu-şi însă odihna şi liniştea în mănăstirile ucrainiene, a trecut în Moldova şi s-a stabilit la Schitul Trestieni-Râmnicul Sărat, apoi la Cârnul, pe valea Buzăului. 

În vara anului 1746, a plecat la Sfântul Munte Athos, unde a trăit o vreme în singurătate, în preajma Mănăstirii Pantocrator. În 1750, a fost călugărit la Athos sub numele de Paisie şi a fost hirotonit ieromonah. Aici şi-a format o obşte de 64 de monahi la Schitul Sfântul Ilie. 

După şaptesprezece ani de vieţuire în Athos, stareţul Paisie s-a întors în Moldova, împreună cu toţi ucenicii săi, stabilindu-se la Mănăstirea Dragomirna, unde a petrecut 12 ani, timp în care obştea monahală a ajuns la 350 de călugări. În toamna anului 1775 s-a retras la Mănăstirea Secu, împreună cu 200 de monahi. La Secu s-a nevoit patru ani, continuând aceeaşi rânduială de viaţă monahală din Sfântul Munte Athos, ca şi la Dragomirna.

În anul 1779, s-a mutat la Mănăstirea Neamţ, cu o mare parte din obştea de la Secu, ca stareţ peste ambele obşti, unificând astfel cele două mănăstiri sub povăţuirea unui singur stareţ. La Mănăstirea Neamţ, a făcut numeroase traduceri din operele Sfinţilor Părinţi, a organizat obştea după rânduiala din Athos, a format un sobor de aproape o mie de călugări, a deprins pe mulţi ucenici să practice rugăciunea lui Iisus.

La 15 noiembrie 1794, în timpul slujbei de seară, stareţul Mănăstirii Neamţ, Cuviosul Paisie, supranumit „Cel mare” (Velicikovski), s-a mutat la cele veşnice, în vârstă de 72 de ani, fiind înmormântat în gropniţa bisericii voievodale.

Pentru sfinţenia vieţii sale, Sinodul Bisericii Ortodoxe Române l-a trecut în rândul sfinţilor, fiind prăznuit în fiecare an la 15 noiembrie.