Calendar ortodox iulie 2022. Sărbători religioase în iulie 2022. Tradiții și superstiții de Cosmandin, Sf Ilie, Sf Pantelimon

În luna lui Cuptor, calendarul creștin-ortodox consemnează o singură sărbătoare religioasă cu cruce roșie, Sfântul Ilie, prăznuit pe 20 iulie.

01 iul. 2022, 06:13
Calendar ortodox iulie 2022. Sărbători religioase în iulie 2022. Tradiții și superstiții de Cosmandin, Sf Ilie, Sf Pantelimon

Calendar ortodox iulie 2022. Pe lângă sărbătorile religioase, însă, cea de-a doua lună de vară este presărată cu alte câteva sărbători, de mai mică importanţă, cărora le sunt specifice o serie de tradiţii şi superstiţii pe care credincioşii le respectă cu sfinţenie pentru a fi protejaţi de necazuri: Cosmandinul şi Sărbătoarea Ana-Foca (1 iulie); Pricupul (8 iulie); Circovii de Vară (16-18 iulie); Ilie Pălie (21 iulie) şi Sf. Pantelimon (Pintilie călătorul – 27 iulie).

Calendar ortodox 1 iulie 2022. Tradiţii şi superstiţii de Cosmandin şi de Ana-Foca

Pntru a ține departe bolile, oamenii trebuie să cinstească sărbătoarea fraţilor Cosma și Damian, doctori fără arginţi. Sărbătoarea Anei-Focă, cunoscuta în Moldova ca sărbătoarea Focului, este respectată pentru ca oamenii să fie feriți de foc, atât de pârjolul soarelui, care arde recolta, cât și de trăsnete și incendii. În Transilvania, se crede că aceluia care nu respectă această sărbătoare şi munceşte la vie, soarele îi va dogori via, iar aceasta se va usca.

Calendar ortodox 8 iulie 2022. Tradiţii şi superstiţii de Pricup

Pe 8 iulie, este prăznuit Sf. Mare Mucenic Procopie, cel despre care se spune în popor că ”Pricopul pricopește”, adică face să dea în copt semănăturile de primăvară, potrivit azm.gov.ro. Acest sfânt veghează coacerea semănăturilor, apără recoltele și casele de fulgere, trăsnete și grindină, face câmpurile să rodească, iar grindina o transformă în picături de apă înainte de a cădea pe pământ.

Dacă nu-i este cinstită sărbătoarea, Pricupul aruncă arșiță și usucă cerealele. Femeilor care lucrează de Pricup se spune că lupul le fură pruncii.

Calendar ortodox 16-19 iulie 2022. Tradiţii şi superstiţii de Circovii de Vară

În popor, există credinţa că, în perioada Circovilor de Vară, acționează mai puternic spiritele care sunt invocate pentru apărarea casei. În trecut, ţăranii vedeau Circovii fie ca pe niște ființe malefice care îi torturează cu boli și durere, fie ca pe un mic sobor de sfinți, fiecare cu propria personalitate.

Personajul principal al acestei sărbători este lupul. Mai ales în zonele unde agricultura reprezenta ocupația principală, s-a realizat un transfer de credințe dinspre acest animal către dezlănțuirea stihiilor cerului, sub forma grindinei nimicitoare.

Se spunea că pe acela care se păzește de a lucra în Circovi boalele nu-l strâng tare în cercuri.

Calendar ortodox 20 iulie 2022. Tradiţii şi superstiţii de Sf Ilie

De Sfântul Ilie, tradiţia ne relatează că se mănâncă primele roade ale verii, nuci şi mere, al căror consum este interzis până în această zi, pentru a nu aduce grindina asupra pomilor şi pentru a nu primejdia recoltele.

În această zi, femeile de la sate culeg busuioc şi îl duc la Biserică, aşezându-l la icoane. Tot ele pregătesc pachete pe care le dau de pomană pentru sufletul copilaşilor morţi devreme. De asemenea, se pot împărți fructe, apă, flori de câmp şi alte bucate.

În trecut, femeile duceau, în această zi, busuioc la biserică pentru a fi sfinţit după care, întoarse acasă, îl puneau pe foc iar cenuşa rezultată o foloseau în scopuri terapeutice atunci când copiii lor făceau bube în gură.

Există credinţa că, de Sfântul Ilie, este bine să porţi ramuri de salcie pentru a fi ferit de trăsnete.

Nu se munceşte deloc în această zi, în caz contrar Sfântul Ilie se mânie şi aruncă fulgere asupra lor şi grindină şi prăpăd asupra recoltelor.

Citeste si Evenimente astrologice IULIE 2022. Agitatie in cer, agitatie in suflet! Ce schimbari ti se pregatesc?

Totodată, se spune că nu este bine ca oamenii să plece la drum, existând pericolul de a fi loviţi de fulgere.

Oamenii trebuie să îşi facă cruce, pentru că Dumnezeu i-a poruncit Sfântului să lovească în toate, numai în cruce nu, ştiute fiind puterile Sfintei Cruci in lupta cu  diavolul;

Dacă va ploua în această zi, pomii îşi vor strica roadele şi recolta va fi săracă.

Se spune că fetele tinere, nemăritate, îşi pot visa alesul în noaptea Sfântului Ilie.

Calendar ortodox 27 iulie 2022. Tradiţii şi superstiţii de Sf Pantelimon (Pintilie călătorul)

Acest sfânt este bine să fie cinstit pentru tămăduirea bolilor şi pentru prevenirea frigurilor. Orbii şi şchiopii trebuie să-l cinstească mai cu seamă, pentru a le uşura suferinţa. În această zi, trebuie încetate muncile agricole.

În ziua praznicului se mănâncă preparate din porumb şi dovlecei pentru a fi mai viguroşi peste iarnă.

Pe vremuri, sărbătoarea Sf Pantelimon era ținută de cei care călătoreau des, de frica trăsnetelor, grindinii, furtunilor, secetei. Se considera că cel care muncea în această zi „se călătorea”, adică murea nu după mult timp.

În trecut, se credea că la Pintilie Călătorul se desparte vara de toamnă.

Pintilie Călătorul apără vitele şi oamenii de multe boli.

În ziua lui Pintilie se fac praznice, dându-se de pomană mere şi pere, uneori cu felii de pîine pentru sufletele celor decedați.

Calendar ortodox iulie 2022

1 V † Sfantul Leontie de la Radauti; Sfintii Cosma si Damian, doctorii fara de arginti Post

2 S † Sfantul Voievod Stefan cel Mare

3 D Sfantul Mucenic Iachint

4 L Sfantul Andrei Criteanul

5 M † Sfantul Atanasie de la Aton

6 M Sfantul Sisoe cel Mare Post

7 J † Sfanta Mucenita Chiriachi

8 V † Sfintii Epictet si Astion Post

9 S † Sfantul Pangratie; Cinstirea Icoanei Maicii Domnului de la Manastirea Neamt

10 D Sfintii 45 de Mucenici din Nicopolea Armeniei

11 L Sfanta Eufimia

12 M † Cinstirea icoanei Maicii Domnului Prodromita; Sfanta Veronica; Sfantul Paisie Aghioritul; Sfintii Mucenici Proclu si Ilarie

13 M Soborul Sfantului Arhanghel Gavriil Post

14 J Sfantul Nicodim Aghioritul

15 V Sfintii Chiric si Iulita Post

16 S Sfantul Atinoghen

17 D Sfanta Marina

18 L † Sfantul Emilian de la Durostor; Sfantul Cuvios Pamvo

19 M Sfanta Macrina

20 M † Sfantul Ilie Post

21 J † Sfantul Proroc Iezechiel; Cuviosii Rafael si Partenie de la Agapia

22 V Sfanta Maria Magdalena Post

23 S Aducerea moastelor Sfantului Foca

24 D Sfanta Hristina

25 L Adormirea Sfintei Ana

26 M † Sfantul Ermolae; Cuviosul Ioanichie cel Nou de la Muscel

27 M † Sfantul Mucenic Pantelimon Post

28 J Sfintii Prohor, Nicanor, Timon si Parmena

29 V Sfantul Mucenic Calinic Post

30 S Sfantul Valentin; Sfintii Apostoli Sila, Silvan, Crescent, Epenetos si Andronic

31 D Sfantul Evdochim; Lasata secului pentru Postul Adormirii Maicii Domnului

Citeste si Prognoza meteo în următoarele două săptămâni: Iulie începe cu ploi! Cum va fi la mare şi la munte