Calendar ortodox luni 7 iulie 2025. Sfânta Muceniță Chiriachi este considerată ocrotitoarea tinerelor aflate la necaz. Este una dintre cele mai venerate sfinte din calendarul ortodox.
Sinaxarul spune că în zilele împăratului Diocleţian, prin anul anul 282, un creştin, pe nume Dorotei, împreună cu soţia sa Evsevia, se rugau lui Dumnezeu că să le dea un fiu pe care să-l dăruiască, la rândul lor, Domnului.
“Deci a ascultat Dumnezeu rugăciunea lor, şi au născut un prunc de parte femeiască în ziua de Duminică, pentru care lucru şi pe pruncă au numit-o Chiriachi, ce va să zică Duminică. Şi au hrănit-o cu învăţătură şi cuvântul Domnului, după Apostolul Pavel, şi au păzit-o pe fecioară, fiindcă făgăduiseră a o afierosi lui Dumnezeu.
Iar când păgânul Diocleţian a ridicat prigoană asupra creştinilor, atunci au fost pârâţi născătorii sfintei împreună cu dânsa la tiran, cum că sunt creştini. Acesta, cercetând pe părinţii sfintei, i-a bătut şi i-a trimis la ducele Iust, ce se află la părţile Meletinei în Armenia cea mică. Iar pe Chiriachi a trimis-o la cezarul Maximian, care se află în Nicomidia.
Maximian, cercetând pe mucenită şi aflând-o tare în credinţă lui Hristos, a poruncit de au bătut-o mult. Şi de vreme ce sfânta se ruga, pentru aceasta tiranul se mânia asupra ostaşilor celor ce chinuiau pe muceniţă.” (Vieţile sfinţilor de peste tot anul).
Neavând putere să-I zdruncine credinţa, Maximian a trimis-o la Ilarion, stăpânitorul Bitiniei.
„Ilarion, cercetând pe muceniţă, a dus-o în capiştea idolilor. Acolo, rugându-se sfânta, s-a făcut cutremur mare încât s-au zdrobit idolii şi s-au făcut praf; după aceasta a urmat şi o furtună care a împrăştiat în văzduh praful idolilor, şi un fulger a ars faţa stăpânitorului Ilarion, care, căzând din scaun, a murit.
Venind alt stăpânitor în locul lui şi fiind înştiinţat de acestea, a hotărât că sfânta să fie supusă la felurite chinuri, din care a rămas nevătămată. Atunci a şezut stăpânitorul la judecată şi a dat asupra sfintei hotărârea să fie ucisă afară din cetate prin tăierea capului. Atunci sfânta a cerut vreme ca să se roage; şi după ce s-a rugat mult, a învăţat pe creştinii cei ce îi urmaseră; apoi culcandu-se pe pământ, şi-a dat sufletul în mâinile lui Dumnezeu, şi mergând ostaşii aproape de dânsa, vrând să-i taie capul, şi văzând-o moartă s-au spăimântat.
Deci s-a făcut glas dumnezeiesc către dânşii: «Mergeţi, fraţilor, şi propovăduiţi măririle lui Dumnezeu». Iar ostaşii, întorcându-se, au slăvit pe Dumnezeu”. (Vieţile sfinţilor de peste tot anul).
Citeşte şi: RUGĂCIUNEA care aduce LINIȘTE și SPALĂ păcatul. Cuvintele care ÎNALȚĂ sufletul și CURĂȚĂ mintea
Confom crestinortodox.ro, Sfanta Chiriachi a refuzat multe cereri de casatorie, invocand ca ea este logodita cu Mirele Ceresc si ca-si doreste sa moara fecioara. Unul din pretendentii respinsi i-a spus imparatului Diocletian ca Sfanta Chiriachi este crestina. Din momentul aflarii acestei vesti, Sfanta Mucenita va fi supusa la multe chinuri. Acoperita de rani din cap pana in picioare, ea va fi tamaduita in chip minunat de un inger. In urma acestei minuni, multi pagani au crezut in Hristos si au primit moartea muceniceasca.
Sfanta Chiriachi i-a spus ighemonului: „Vezi bine ca nicicum nu ma poti intoarce de la credinta mea. Caci de ma arunci in foc, mai inainte de mine Cei Trei Tineri in foc au fost aruncati si prin credinta s-au mantuit; iar de ma arunci la fiare, mai inainte de mine marele Daniil Prorocul la fiare a fost aruncat, dar prin credinta s-a mantuit; iar de ma arunci in mare, mai inainte de mine lona Prorocul a fost in pantecele chitului trei zile si trei nopti si prin credinta s-a mantuit; daca taisului sabiei ma dai, mai inainte de mine Cinstitul Botezator loan sabiei a fost dat si credinciosia lui l-a mantuit. Caci ca si tuturor acestora, mie viata imi este a muri pentru Hristos.”
În urma acestor cuvinte, Sfanta Mucenita Chiriachi a fost ucisa prin taierea capului.
Mana dreapta a Sfintei Chiriachi se afla in Catedrala episcopala din Husi din anul 1763, de cand episcop al Husilor era Iacob Stamate, viitorul Mitropolit al Moldovei. In timpul pastoririi sale, mana dreapta a Sfintei Chiriachi a fost primita in dar de la Marea Lavra din Muntele Athos, pentru ca acest vrednic ierarh a platit datoriile pe care Marea Lavra le avea catre Poarta Otomana. Catedrala Episcopala din Husi a fost construita prin grija Sfantului Voievod Stefan cel Mare în anul 1495, în cadrul curtii domnesti, functionand de-a lungul timpului ca manastire si catedrala episcopala.
Slujba Sfintei Mari Mucenite Chiriachi, sarbatorita pe 7 iulie, a fost tiparita la Editura Institutului Biblic si de Misiune Ortodoxa si publicata cu binecuvantarea Preafericitului Parinte Patriarh Daniel si cu aprobarea Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane. Lucrarea este rodul initiativei Preasfintitului Parinte Ignatie, Episcopul Husilor, care a realizat demersurile pentru completarea randuielii de slujba si pentru traducerea din limba greaca a mai multor cantari si rugaciuni care o compun. Diortosirea acestei versiuni de slujba, precum si alcatuirea mai multor cantari au fost realizate de Inaltpreasfintitul Parinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului si Bacaului.
Mana dreaptă a Sfintei Chiriachi se află în Catedrala episcopală din Huși din anul 1763. Acest dar prețios a fost primit de la Marea Lavră din Muntele Athos, în timpul episcopatului lui Iacob Stamate, viitorul Mitropolit al Moldovei. Episcopul Iacob Stamate a plătit datoriile Marii Lavre către Poarta Otomană, gest care a fost răsplătit cu moaștele Sfintei Chiriachi. Catedrala episcopală din Huși, unde se păstrează moaștele sfintei, a fost construită prin grija Sfântului Voievod Ștefan cel Mare în anul 1495.
O, prea sfântă și întru tot lăudată mare muceniță Chiriachi, care pentru Hristos ai pătimit, ca pildă să ne fii de adevărată credință și răbdare, primește acum această smerită rugăciune, de la noi nevrednicii robii tăi, căci către tine, ca la un adevărat izvor de tămăduiri grabnic folositor alergăm, cinstind sfintele tale moaște și chipul icoanei tale, în genunchi, care cu credință, cu adâncă evlavie și cu lacrimi te rugăm:
Înalță cugetul tău, Sfântă muceniță Chiriachi, către Domnul și Mântuitorul nostru Iisus Hristos, pe Care Roagă-L, iertare de păcate și mare milă să ne dăruiască nouă și poporului cel binecredincios, ploaie la bună vreme, roade îmbelșugate pământului, și bună stare întregii lumi.
Roagă-L să ne dăruiască viață lină și fără de păcat, credința ortodoxă să o întărească, întărâtările ereticilor să le nimicească, pe vrăjmașii noștri să-i îmblânzească, ura să o stingă, dragostea să o înmulțească, războaiele să le oprească și pace lumii să dăruiască.
Sfântă Muceniță, dăruiește bună înțelegere soților, căsătorie binecuvântată tinerilor, iubire de fii părinților, copiilor ascultare față de părinți.
Sfântă Muceniță mult pătimitoare, cere de la Hristos- Domnul, pentru noi îndurare și tuturor păcătoșilor îndreptare; înțelepciune ierarhilor, râvnă duhovnicească preoților, împodobire cu virtuți călugărilor, sănătate, iertare de păcate și mântuire, tuturor credincioșilor; fii mijlocitoare înaintea Dreptului Judecător, pentru noi smeriții robii tăi, împreună cu Sfânta de Dumnezeu Născătoare și pururea Fecioara Maria și cu toți sfinții cei bineplăcuți lui Dumnezeu, preamărind pentru toate binefacerile revărsate asupra noastră: pe Tatăl, pe Fiul și pe Sfântul Duh, Dumnezeu, zicând: Slavă Ție, Dumnezeule cel prea mărit întru Sfinții Tăi, în vecii vecilor! Amin!
Tot astazi, facem pomenirea:
– Sfantului Cuvios Toma din Maleon;
– Sfantului Cuvios Acachie de la Scara;
– Sfintilor Mucenici Peregrin si cei dimpreuna cu dansul: Luchian, Pombie, Isihie, Papia, Satornin si Ghermano;
– Sfantului Mucenic Evstatie;
– Sfantului Policarp cel Nou;
– Sfantului Evanghel.