Calendar ortodox mai 2022. Sărbători religioase în mai 2022. Tradiţii şi superstiţii de Armindeni, de Ghermanul viermilor, de Sf. Împăraţi Constantin şi Elena

În mai sau luna lui "Florar", avem parte de o singură sărbătoare cu cruce roșie, Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena, prăznuiți pe data de 21.

30 apr. 2022, 17:43
Calendar ortodox mai 2022. Sărbători religioase în mai 2022. Tradiţii şi superstiţii de Armindeni, de Ghermanul viermilor, de Sf. Împăraţi Constantin şi Elena
Sursa FOTO: Centrul Culturii Tradiţionale Maramureş

Calendar ortodox mai 2022. Pe lângă sărbătorile religioase, însă, luna mai este presărată cu alte câteva sărbători, de mai mică importanţă, cărora le sunt specifice tradiţii şi superstiţii pe care credincioşii le respectă cu sfinţenie pentru a fi protejaţi de rele. Printre acestea: Armindenul (1 mai), Sfântul și Dreptul Iov (6 mai), Ghermanul viermilor (12 mai).

În această lună muncile câmpului și ale grădinilor devin priorități, astfel țăranii părăsesc casele și gospodăriile pentru a fi în toiul lucrărilor agrare. În luna mai se strâng turmele de oi și vaci, pentru a fi duse la ciobani. În unele regiuni ale țării, mai ales în zona montană se face și “măsura oilor”.

Calendar ortodox 1 mai 2022. Tradiţii şi superstiţii de Armindeni

Pe 1 mai, este sărbătorit Sfântul prooroc Ieremia, de la care se trage şi numele acestei zile: Armân sau Irmin den, care înseamnă ziua profetului Ieremia. În această zi, în trecut, se împodobeau uşile caselor cu crengi verzi, ca semn al fertilităţii. Creanga era numită arminden şi era păstrată până la seceriş când, uscată fiind, aprindea focul pentru coacerea pâinii noi. Se spune că acest obicei îşi are originea în vremea lui Iisus, armindenul fiind semnul pus de jidovi pe casa Sa, pentru a o recunoaşte a doua zi, când veneau să-L prindă.

Tot pe 1 mai, cei care încă mai au vin în butoaie trebuie să-l scoată și să-l trateze cu pelin, astfel se va strica. Totodată, tradiția populară ne spune că e bine să bei din acest vin pentru a fi ferit de boli în decursul anului.

Calendar ortodox 1 mai 2022. Băutul Mărţişorului

Băutul Mărţişorului este petrecerea câmpenească de Armindeni, când se scoate mărţişorul de la 1 Martie. Se spune că, în aecastă zi, Sf. Ieremia aduce rodul şi belşugul, dar se şi plimbă prin holdele celor ce nu ţin această zi cu un coş plin cu piatră, cu care va “bate” holdele acelora.

De asemenea, în această zi, trebuie să bei vin-pelin pentru înnoirea sângelui şi pentru a fi sănătos tot anul. De altfel, pelinul se poartă şi la brâu sau în sân, pentru a fi feriţi de friguri; se pune pelin în cofele de apă pentru a se feri de boală. Cine nu sărbătoreşte Armindenul, nu are parte de bucate, de roade, de holde. Pelinul recoltat în această zi era leac pentru malarie, dureri de stomac, umflături şi boli de ochi, scrie superstitii.ro

Calendar ortodox 12 mai 2022.  Tradiţii şi superstiţii de Ghermanul (Harmanul) viermilor

Ținut, întotdeanuna, în 12 mai, Ghermanul era serbat în special de agricultori și de crescătorii de animale, spunându-se că această divinitate poate influența în bine creșterea semănăturilor și poate apăra animalele de viermi. Agricultorii considerau că în jurul acestei date ar începe sezonul ploilor de primăvară.

Înainte ca oile să fie adunate în turmă, acestea se tund de către proprietari, se despart de miei și se înseamnă în urechi cu „furculițe”, „hârlețe”, „găurele”, cu ciucuri de lână colorată sau cu plăcuțe ștanțate.

După operația de măsurare a laptelui, după notarea semnelor făcute în urechile oilor și cinstirea ciobanilor, urma aprinderea unui foc, oile fiind obligate să treacă peste jăratecul sau fumul acestuia, „pentru curățire”, timp în care erau numărate de către cioban și atinse cu o ramură de leuștean.

Turma ajungea la locul de destinație însoțită, de cele mai multe ori, de către preotul din sat. Sus, pe munte, se desfășura un ceremonial de consacrare a locului și de ipostaziere a lupului, prin sfințirea stânei și a oilor. Apoi, sătenii se ospătează într-o atmosferă plină de voie bună, obișnuind a-și trimite câte ceva unii altora (pahare cu băutură, ouă roșii, bucăți de drob etc). Cât timp durează această masă câmpenească, ciobanii prepară, în stână, primul caș.

Calendar ortodox 21 mai 2022. Tradiţii şi superstiţii de Costandinul Puilor

Costandinul Puilor se sărbătoreşte în ziua praznicului Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, pe 21 mai. Este şi data limită calendaristică pentru semănatul porumbului, ovăzului şi meiului. Se spune că, în această zi, păsările de pădure îşi învaţă puii să zboare.

Cu ziua de Constantin şi Elena se spune în popor că începe vara; cine lucrează în această zi, va avea bucăţele arse pe câmp. Nu se lucrează şi pentru a se feri de distrugerea holdelor şi a strugurilor de către păsările cerului. Gospodinele au superstiţia că dacă vor lucra în această zi, uliii le vor mânca puii din bătătură. După ziua de Constantin şi Elena nu se mai pune nimic în pământ, fiindcă se crede că degeaba căzneşti, întrucât totul se va îngălbeni ca aurul.

Citeste si Cele două situaţii în care femeile nu au voie să intre în biserică. Recomandarea părintelui Necula: „Unii preoţi exagerează. Nu avem cabinet ginecologic la intrarea în biserică”

Calendar ortodox mai 2022

1 D Sfantul Proroc

2 L † Aducerea moastelor Sfantului Atanasie cel Mare; Sfantul Atanasie al III-lea, Patriarhul Constantinopolului

3 M † Sfantul Irodion de la Lainici, Sfintii Mucenici Timotei si Mavra

4 M Sfanta Mucenita Pelaghia Dezlegare la peste

5 J Sfanta Irina

6 V Sfantul si Dreptul Iov Dezlegare la peste

7 S Aratarea semnului Sfintei Cruci pe cer la Ierusalim

8 D † Sfantul Apostol si Evanghelist

9 L Sfantul Proroc Isaia; Aducerea moastelor Sfantului Ierarh Nicolae la Bari

10 M Sfantul Simon Zilotul

11 M Sfantul Mucenic Mochie; Sfintii Metodie si Chiril, luminatorii slavilor Dezlegare la peste

12 J † Sfantul Ioan Valahul

13 V Sfanta Mucenita Glicheria Dezlegare la peste

14 S Sfantul Mucenic Isidor

15 D † Sfantul Pahomie cel Mare; Sfantul Ierarh Iacob Putneanul, mitropolitul Moldovei

16 L † Sfantul Cuvios Teodor cel Sfintit; Sfintii Cuviosi Sila, Paisie si Natan de la Sihastria Putnei

17 M Sfantul Apostol Andronic

18 M Sfantul Mucenic Teodot Dezlegare la peste

19 J Sfantul Mucenic Patrichie, episcopul Prusei

20 V Sfanta Lidia; Sfantul Mucenic Talaleu Dezlegare la peste

21 S † Sfintii Imparati Constantin si Elena

22 D Sfantul Mucenic Vasilisc

23 L Sfantul Cuvios Mihail Marturisitorul, episcopul Sinadei

24 M Sfantul Cuvios Simeon

25 M † A treia aflare a Capului Sfantului Ioan Botezatorul Dezlegare la peste

26 J Sfantul Apostol Carp, unul din cei 70 de apostoli

27 V Sfantul Ioan Rusul Dezlegare la peste

28 S Sfantul Nichita Marturisitorul, Episcopul Calcedonului

29 D Sfanta Mucenita Teodosia din Tir –

30 L Sfantul Cuvios Isaachie Marturisitorul

31 M Sfantul Apostol Ermie

Citeste si Părintele Vasile Ioana, abordare inedită a păcatelor beţiei şi desfrânării: „Nu e păcat să bei, păcat e să te-mbeţi”/”Ai o nevoie fizică, o abţii şi o topeşti în patul conjugal”