CALENDAR ORTODOX. Mii de români îşi serbează onomastica pe 11 septembrie. La mulţi ani!

CALENDAR ORTODOX 11 SEPTEMBRIE: RomaniaTV.net vă prezintă cele mai importante sărbători religioase de peste an.

10 sept. 2019, 09:51
CALENDAR ORTODOX. Mii de români îşi serbează onomastica pe 11 septembrie. La mulţi ani!

Ortodoxe
Sf. Cuv. Teodora din Alexandria; Sf. Cuv. Eufrosin bucătarul

Greco-catolice
Sf. cuv. Teodora din Alexandria 

Romano-catolice
Ss. Prot şi Iacint, fraţi m. 

Sfânta Cuvioasă Teodora din Alexandria este pomenită în calendarul creştin ortodox în ziua de 11 septembrie.

A trăit în Alexandria, Egipt, părinţii ei, bogaţi, au măritat-o de tânără, soţul său fiind un om bun şi iubitor. Dar, fiind tânără şi frumoasă, s-a lăsat ademenită de stăruinţele unui tânăr bogat şi a căzut în desfrânare. Acesta rănit de frumuseţea ei, în toate felurile încerca să o seducă. Îi trimitea daruri mari şi lucruri multe, o amăgea cu cuvintele. 

Cunoscându-şi păcatul său, Sfânta Teodora s-a întristat şi a început a se tângui cu amar. Apoi a intrat într-o mănăstire îmbrăcându-se în haine de bărbat, recomandându-se cu numele Teodor. După mai mulţi ani de aspre nevoinţe, a fost acuzată că a lăsat însărcinată o femeie. Pentru că a primit învinuirea, familia femeii i-a adus copilul şi Sfânta Teodora l-a crescut timp de 7 ani în afara mănăstirii, pentru că a fost alungată. După acest timp, copilul a fost luat în mănăstire, iar sfânta a fost lăsată o vreme să se lupte în lipsuri şi ispite mari umblând prin pustie.

Milostivindu-se, călugării au reprimit-o în cele din urmă pe cuvioasă în mănăstire, unde a mai vieţuit doi ani. Sfânta Teodora a fost găsită de părinţii din obştea monahală răposată în chilie şi pe copil adormit de la plâns. Aşa au ştiut călugării că este femeie. Soţul ei, aflând acestea, a venit la mănăstire şi a trăit până la moarte în chilia sfintei. (sursă: vol. „Vieţile Sfinţilor”)