CALENDAR ORTODOX: Sfântul Hariton înnebuneşte femeile dacă nu e respectat

Sfântul Hariton Cuviosul Sihastru este pomenit, în Biserica Ortodoxă, pe 28 septembrie. Dar Sfântul Hariton are un rol mai important în tradiția folclorică. Apărători de rele și alungători de dureri, Filipii de toamnă impun anumite reguli în ceea ce privește munca în gospodărie. Iar Haritonul încheie această perioadă.

27 sept. 2017, 13:08
CALENDAR ORTODOX: Sfântul Hariton înnebuneşte femeile dacă nu e respectat

CALENDAR ORTODOX: Sfântul Hariton Cuviosul a trăit în cetatea Iconiei. Judecat fiind, a mărturisit cu îndrăzneală credința sa în Iisus Hristos, spunând că Hristos este Dumnezeu. A fost bătut și ars cu foc, dar nu a cedat. A reușit să scape din temniță și a fugit în deșert. Dar a fost atacat de tâlhari. Aceștia l-au legat, însă el tot a reușit să scape, cu ajutorul unui șarpe, pe care l-a pus să-și verse veninul în paharele cu vin ale tâlharilor. Astfel, răufăcătorii au murit, iar sfântul a reușit să-și vadă de drum. A făptuit minuni, scoțând izvor de apă dintr-o piatră și vindecând boli. Apoi, a făcut o mănăstire de călugări într-o peșteră și a viețuit ca lecuitor de boli.

Filipii de toamnă impun anumite reguli în ceea ce privește munca în gospodărie. Oamenii cred că nu e bine să dormi în această perioadă, căci cel ce nu respectă asta va dormi pe vecie. Filipii sunt și ei protectori ai berbecilor. Însă acum începe și împerecherea lupilor, motiv pentru care sărbătorile se țin și în cinstea lor, ca să nu atace. Sărbătorile se sfârşesc la începutul lui decembrie cu Zilele Bubatului. Data de 30 e foarte importantă pentru femei, căci de nu e ținută, „Haritonul” le ia mințile și înnebunesc. Deși, în calendarul creștin-ortodox, ziua de 28 ale lunii îi este dedicată Cuviosului Mărturisitor Hariton Sihastrul, în tradiția folclorică, oamenii se tem de Hariton din alte motive. Femeile se tem că, dacă nu îl respectă cum se cuvine, adică fără să muncească și dând de pomană, acesta le va lua mințile pentru totdeauna.