Calendarul creşterii pensiei în 2024 | Câţi bani în plus vor primi românii după majorarea punctului de pensie

În 2024, pensionarii din România se așteaptă la majorări ale venitului lunar. După ce Legea pensiilor a suferit câteva modificări rapide, s-a decis creșterea acestor indemnizații de două ori în următoarele 12 luni.

30 dec. 2023, 22:01
Calendarul creşterii pensiei în 2024 | Câţi bani în plus vor primi românii după majorarea punctului de pensie
Calendarul creşterii pensiei în 2024 | Câţi bani în plus vor primi românii după majorarea punctului de pensie

Pensionarii se vor bucura, de la 1 ianuarie 2024, de prima creștere a punctului de pensie, mai exact cu 13,8%. Pe lângă această creștere, va mai avea loc o majorare, în septembrie, vorbind despre recalcularea tuturor pensiilor, astfel că punctul de pensie va depăși suma de 2.000 lei.

Citește și: Ce pensie va avea un român care a contribuit 15 ani de zile la Pilonul II. De ce sumele sunt mai mici decât planul iniţial

Calendarul creşterii pensiei în 2024. Câți bani vor primi pensionarii

Potrivit noii Legi a pensiilor, de la nivelul actual, de 1.785, cât este punctul de pensie, acesta va ajunge la 2.032 de lei. Automat va fi majorată și pensia minimă, care de la 1.125 de lei, cât este în prezent, va ajunge la 1.281 de lei.

Mai specific, un pensionar care acum are o pensie de aproximativ 2.500 lei, de la 1 ianuarie va avea o creștere până la 2.845 lei. În luna septembrie vor fi recalculate pensiile românilor, astfel că vor mai exista și atunci creșteri pentru pensiile cetățenilor cu câteva sute de lei. Atât prim-ministrul Marcel Ciolacu, cât și ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, dar și alți reprezentanți ai instituțiilor ce se ocupă de pensiile românilor, au transmis că nicio astfel de indemnizație nu va scădea, însă există posibilitatea ca unele să rămână la nivelul din prezent.

De la 1 septembrie 2024 va începe recalcularea pensiilor. Potrivit Ministerului Muncii, vor fi pensionari care, după ce au cotizat aproximativ 30 de ani, vor putea avea parte de o majorare la recalculare chiar și cu 800 lei.

Ttot din septembrie 2024, posibilitatea de a beneficia de pensie anticipată fără penalizări în cazul românilor va fi eliminată. Opțiunea de a ieși la pensie fără penalizări va fi disponibilă doar până în august 2024 conform modificărilor legislative. Au rămas, astfel, doar patru tipuri de pensii, fiind vorba despre pensia pentru limită de vârstă, anticipată, de invaliditate și de urmaș. Mai precis, va fi eliminată pensia anticipată fără penalizare, astfel încât singura opțiune disponibilă va fi pensia anticipată cu penalizare. Așadar, românii care vor să facă acest pas o mai pot face fără penalizări doar până pe 31 august 2024.

Citește și: Mai puțin de 600 de lei pensie pentru un senior care a muncit 31 de ani. Cum se explică suma infimă și cât primește la recalculare