Călin Georgescu a mințit în CV-ul său. Anunțul de la ONU venit înainte de turul 2: „Nu a fost niciodată angajat la noi”

Apar noi detalii despre Călin Georgescu, transmise de Oficiului Națiunilor Unite la Geneva.
Irina Dumitrescu
05 dec. 2024, 19:21
Călin Georgescu a mințit în CV-ul său. Anunțul de la ONU venit înainte de turul 2:

Călin Georgescu nu a fost niciodată angajat al Oficiului Națiunilor Unite la Geneva (ONUG) și nu a avut nicio afiliere, funcție oficială sau angajare ca „director executiv -Consilier Special” al Directorului General al ONUG, în perioada 2015-2016, și nici nu a fost angajat al ONU între 2011-2013, așa cum susține în CV-ul său oficial.

Adevărul a ieșit la iveală despre Călin Georgescu

Călin Georgescu a scris că, între 2015 și 2016, a fost consilier special al directorului general ONU Geneva, însă informația este falsă, confirmarea venind chiar de la ONU Geneva.

„Domnul Călin Georgescu nu a fost niciodată angajat la Oficiul Națiunilor Unite la Geneva (UNOG) și nu a avut nicio afiliere, funcție oficială sau angajare ca „Consilier Special” al Directorului General al ONUG în perioada 2015-2016”, a precizat ONU Geneva pentru Antena 3 CNN.

De asemenea, în CV-ul lui Călin Georgescu, adevărul este spus doar pe jumătate. Candidatul independent la prezidențiale a scris că, în perioada 2011-2013, a fost raportor special al ONU, iar la numele angajatorului este precizat că a fost la Biroul Organizației pentru Drepturile Omului.

„În perioada 2010-2012, domnul Georgescu a fost Raportor Special cu privire la obligațiile privind drepturile omului legate de gestionarea ecologică și eliminarea substanțelor și deșeurilor periculoase. Dl. Georgescu și-a prezentat demisia în noiembrie 2012.

Vă rugăm să rețineți că raportorii speciali sunt experți independenți numiți de Consiliul pentru Drepturile Omului, care este un organism interguvernamental din cadrul sistemului Națiunilor Unite, format din 47 de membri selectați pentru un mandat de trei ani. Nu sunt membri ai personalului ONU și nu primesc remunerație financiară”, conform ONU Geneva.

Asta înseamnă că Georgescu a fost doar doi ani raportor special la ONUG. Însă, într-un interviu publicat pe canalul de YouTube Multerland, acesta a declarat cu totul altceva, și anume că a lucrat 17-18 ani la ONU ca „director pentru un proiect important”:

„Am lucrat la această instituție 17 ani, aproape 18. Am început în România, în cadrul Programului de Dezvoltare, care mi-a dat şansa să înţeleg în primul rând sistemul. Am fost director pentru un proiect important, menit să coordoneze strategia de dezvoltare sustenabilă a României”.

În realitate, declarația lui Călin Georgescu este complet falsă, așa cum susține ONU Geneva.

Citește și Călin Georgescu vrea introducerea unui serviciu militar „de 3-6 luni” plătit

Ce face un raportor special

Călin Georgescu a fost, într-adevăr, raportor special pentru efectele adverse ale transportului de produse și deșeuri toxice și periculoase asupra realizării drepturilor omului. Ce presupune, însă, această meserie? Ei bine, angajatul este mandatat să acționeze independent de guvernul țării lui și să ofere expertiză pe un domeniu specific sau tematic, de cele mai multe ori din perspectiva experienței specifice a unei țări.

Georgescu a ajuns raportor special în 2010, iar pe pagina Ministerului Afacerilor Externe, care informa, la acea vreme, despre intrarea în funcție a lui Georgescu se arată:

„Mandatul de Raportor special pentru efectele adverse ale transportului de produse şi deşeuri toxice şi periculoase asupra realizării drepturilor omului a fost înfiinţat în 1995, printr-o rezoluţie a fostei Comisii ONU pentru Drepturile Omului, şi revizuit în 2008, de noul Consiliu. Până în prezent, s-au succedat doi experţi din grupul african pe acest post. Elementele de mandat ale raportorului special includ:

a) examinarea efectelor transportului ilicit de deşeuri toxice şi periculoase asupra exercitării drepturilor omului, în special dreptul la viaţă şi dreptul la sănătate;

b) cercetarea, monitorizarea, examinarea şi primirea de comunicări şi informaţii cu privire la traficul ilegal de deşeuri toxice şi periculoase;

c) elaborarea de recomandări şi propuneri privind măsurile adecvate pentru a controla, reduce şi eradica traficul ilicit, transportul de produse şi deşeuri toxice şi periculoase;

d) întocmirea, anuală, a listei ţărilor şi corporaţiilor transnaţionale angajate în transportul ilicit de deşeuri toxice şi periculoase, precum şi ţinerea evidenţei persoanelor decedate sau afectate de deşeuri”.

Vezi și SRI dezvăluie identitatea afaceristului misterios care a finanțat campania lui Călin Georgescu. Concluziile documentului prezentat în CSAT

DailyBusiness
Ce a putut să găsească Piedone la câteva restaurante de pe litoral. ANPC le-a suspendat activitatea pe loc: „A înflorit salcâmul în bucătărie”
Spynews
Elena Udrea iese din închisoare! Tribunalul Prahova a respins contestaţia înaintată de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA)
Bzi.ro
Ultima imagine cu Felix Baumgartner înainte de moarte. Ce a scris alături de imagine
Fanatik.ro
Cât trebuie să mănânci, de fapt, la vârsta de 50 de ani. Cele mai bune sfaturi ale unui nutriționist celebru
Capital.ro
Cartea de identitate trebuie schimbată neapărat. Românii sunt obligați. Anunț oficial de la Primărie
Playtech.ro
Cine se bate pe averea de 250 de milioane de euro a lui Felix Baumgartner. Mihaela Rădulescu nu are nicio șansă
DailyBusiness
Ce avere a lăsat Felix Baumgartner. Cine sunt succesorii legali ai iubitului Mihaelei Rădulescu
Adevarul
Israelul publică noi fotografii cu liderul de facto al Hamas. Cum încearcă să se ascundă ultimul comandant de rang înalt rămas în viață
wowbiz.ro
„Noi am fost DRAGOSTE”. Prima reacție a Mihaelei Rădulescu după moartea lui Felix Baumgartner
Spynews
Unde a fost găsită adolescenta de 14 ani, din Brăila, dispărută de aproape o săptămână. Părinții sunt încă în stare de șoc: "Are vânătăi"
Spynews
Sânziana Negru și Ștefan Floroaica și-au amenajat un colț de rai! Cum arată casa străbunicilor, după renovare | VIDEO
Evz.ro
Inflația explodează în România. Avertisment crunt din partea BNR
Ego.ro
Ce au observat experții, la aparițiile fiului cel mic al lui Kate Middleton și al Prințului William
Prosport.ro
Cum arată piscina complexului italian în care s-a prăbușit Felix Baumgartner
kanald.ro
Horoscop săptămânal Thomas Rob pentru 21 - 28 iulie 2025: Se dezlănțuie haosul pentru nativi! Se vor confrunta cu certuri, secrete și despărțiri
Cancan.ro
Mihaela Rădulescu, prima REACȚIE după moartea lui Felix Baumgartner. A postat un mesaj sfâșietor
Playsport.ro
Autopsia lui Felix Baumgartner a fost finalizată. Care a fost, de fapt, ce au descoperit medicii...
Capital.ro
Președintele Nicușor Dan, anunțul serii despre pensii: Eu am spus că a fost o greșeală...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Imagini spectaculoase cu Nicolae Dică și soția lui, în costum de baie roz, la plajă
stirilekanald.ro
VIDEO Noi detalii despre accidentul în care a murit Felix Baumgartner. Ce i-a adus, de fapt, sfârșitul
Fiica lui Sebastian Burduja a murit la 3 ani
MediaFlux
Vârsta de pensionare crește la 70 de ani! Se va aplica tuturor persoanelor născute după 31 decembrie 1970. Dezbateri privind noua lege într-o țară europeană
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Hidrocentrala Răstolița renaște după trei decenii de pauză. Ministrul Energiei: „Fac tot ce ţine de mine ca să deblochez situatia”