UPDATE ORA 15:00
La ieșirea din sediul IPJ Ilfov, Călin Georgescu a fost așteptat de zeci de susținători entuziaști. Aceștia au scandat, minute în șir, ”Călin Georgescu, președinte!” și s-au fotografiat cu el. Cei veniți de acasă cu pix și caiet sau cartea ”Marea renaștere” a lui Georgescu au primit câte un autograf de la acesta.
Idolul suveraniștilor din România a făcut declarații la ieșirea din sediul Poliției, subliniind că ”a venit vremea ca românii să-și revendice suveranitatea”.
Georgescu a dat apoi de înțeles că ”drumul” României ar fi dictat, în prezent, din Occident.
”Conștiința determină societatea și are un rol decisiv dacă ne dorim o societate morală. Iar conștiința este posibilă doar prin iubire.
Eu am convingerea că a venit vremea ca românii să-și revendice suveranitatea, să-și decidă singuri viitorul și să fie liberi de orice fel de influență străină. Puterea națiunii noastre stă în unitate și în curajul de a ne apăra valorile împotriva oricăruia care uneltește sau care intenționează să ne dicteze drumul, inclusiv că se numește Paris sau Bruxelles”, a spus Georgescu.
ȘTIREA INIȚIALĂ
Călin Georgescu a ajuns din nou în fața polițiștilor după ce a fost trimis în judecată. Fostul candidat la prezidențiale s-a prezentat la sediul IPJ Ilfov pentru a semna controlul judiciar.
Fostul candidat la Preşedinţie Călin Georgescu a fost trimis în judecată de Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie pentru promovarea, în public, a cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni de genocid, contra umanităţii şi de crime de război, precum şi fapta de a promova, în public, idei, concepţii sau doctrine fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe, în formă continuată.
Din rechizitoriu a reieşit că, în perioada 16 iunie 2020 – 16 mai 2025, la diferite intervale de timp şi în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, în 16 iunie 2020, în septembrie 2020, în 2 octombrie 2021, în 1 septembrie 2024 şi în 16 mai 2025, inculpatul a promovat în public, prin diverse mijloace, idei, concepţii şi doctrine fasciste, legionare şi xenofobe, precum:
• mobilizarea în masă a naţiunii în vederea regenerării şi renaşterii acesteia prin palingeneză – crearea omului nou, sub cupola misticismului creştin ortodox, inclusiv prin acceptarea implicită a folosirii unor mijloace violente;
• necesitatea emergenţei unui lider carismatic, predestinat şi autoritar, apt să pună în operă acest proces;
• glorificarea excesivă a trecutului istoric prin contrast cu situaţia prezentă, caracterizată de afectarea profundă a demnităţii comunităţii naţionale şi de plasarea acesteia în sfera statutului de victimă, ca urmare a acţiunilor unor inamici ai statului, artificial identificaţi sub forma unor actori statali externi,
• ultranaţionalismul populist având la bază un nucleu mitic creştin;
• cultul mareşalului Ion Antonescu, persoană condamnată definitiv pentru crime de război, elogiind persoana acestuia, prezentându-l drept erou naţional şi imitând, aproape până la identitate, nu doar cuvintele, ci şi gesturile şi tonul vocii sale şi efectuând salutul legionar cu ocazia unui discurs susţinut în faţa unei mulţimi de protestatari la adresa restricţiilor impuse în contextul pandemiei de coronavirus, organizat în Piaţa Universităţii din Bucureşti, în 2 octombrie 2021, arată sursa citată.
Citește și: Călin Georgescu vrea să plece din România. Fostul candidat suveranist a depus cererea în instanţă
În mod concret, notează anchetatorii, inculpatul a afirmat de-a lungul timpului, în interviuri, declaraţii ori postări în mediul online, consecvenţa sa ideologică pro-legionară/legăturile în mediul neolegionar cu promotori ai ideologiei neolegionare, cu scopul de a produce o schimbare de percepţie cu privire la încadrarea istorică a Mişcării Legionare într-o încercare de normalizare şi revitalizare a legionarismului şi a figurilor istorice conexate acestei ideologii, sens în care acesta a făcut mai multe afirmaţii cu caracter elogiativ şi laudativ la adresa lui Corneliu Zelea Codreanu, Ion Antonescu, Ion Moţa ş.a.
Rechizitoriul a fost transmis Judecătoriei Sectorului 1 Bucureşti, instanţă competentă să judece cauza în fond.