Călin Georgescu a atacat anularea alegerilor la Înalta Curte, după cele două plângeri depuse la CEDO

Termenul expiră pe 6 ianuarie. Avocata Elena Radu detaliază care va fi parcursul juridic în contextul unor informații apărute din mediul public, despre care spune că sunt „bălării”.
Filip Stan
03 ian. 2025, 16:14
Călin Georgescu a atacat anularea alegerilor la Înalta Curte, după cele două plângeri depuse la CEDO

Fostul candidat la alegerile prezidențiale, Călin Georgescu, a atacat decizia Curții de Apel la ÎCCJ în scandalul anulării alegerilor.

Călin Georgescu a făcut, vineri, recurs la decizia Curţii de Apel Bucureşti, care i-a respins, marţi, ca neîntemeiată cererea din dosarul în ataca trei decizii ale Biroului Electoral Central (BEC) luate după ce Curtea Constituţională a hotărât anularea alegerilor prezidenţiale. Decizia instanţei de fond rămăsese în pronunţare, după depunerea unor cereri de recuzare a judecătoarei Cristina Ardelean, care au fost respinse.

Potrivit portalului instanţelor de judecată, în dosarul de la Curtea de Apel Bucureşti, Călin Georgescu a făcut recurs, înregistrat vineri, acesta urmând să fie judecat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

„Respinge cererea de chemare în judecată, astfel cum a fost modificată şi precizată, ca neîntemeiată. Respinge cererea de intervenţie accesorie în favoarea contestatorilor, formulată de intervenienta Public Attitude, ca neîntemeiată”, este decizia pronunţată, în urmă cu trei zile, de instanţa Curţii de Apel Bucureşti.
Hotărârea Curţii de Apel Bucureşti, luată de judecătoarea Cristina Ardelean, putea fi atacată cu recurs, în termen de 5 zile de la pronunţare, la Înalta Curte de Casaţie şi justiţie.
În acest dosar, Călin Georgescu a cerut anularea hotărârilor BEC nr. 230D/2024, nr. 231D/2024 şi nr. 232D/2024. Prin decizia 230D, BEC a hotărât încetarea de îndată a votării, respectiv a pregătirii votării la secţiile din străinătate pentru al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, încetarea de îndată a operaţiunilor de pregătire a votării la secţiile din ţară şi sistarea operării în aplicaţiile informatice în contextul alegerilor prezidenţiale.

Decizia 231D/2024 se referă la încetarea activităţii BEC şi a Birourilor electorale judeţene, după hotărârea CCR privind anularea procesului electoral la alegerile prezidenţiale.

Decizia 232D/2024 modifică un articol din 231D privind indemnizaţiile membrilor birourilor electorale de la secţiile din votare din străinătate.

CCR a decis în unanimitate anularea întregului proces electoral pentru alegerea preşedintelui României, urmând să fie stabilite o nouă dată şi un nou calendar electoral pentru realizarea acţiunilor necesare.

Alături de Călin Georgescu, mai apare, în calitate de contestator, Coaliţia pentru Apărarea Statului de Drept. Cei pe care Georgescu i-a dat în judecată sunt Biroul Electoral Central, Guvernul României, Curtea Constituţională, preşedintele Klaus Iohannis, Ministerul Apărării Naţionale, Statul Major al Apărării şi şeful acestuia, Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, SRI şi Elena Lasconi.

Augustin Zegrean, fost judecător CCR, a calificat acțiunea lui Călin Georgescu „o mișcare politică”, precizând că „recursul durează un an”. De asemenea, Petre Lăzăroiu a spus că nici demersul la CEDO nu va avea efectul dorit de Călin Georgescu. „Lucrurile sunt deja pe linie dreaptă”, a spus Lăzăroiu, precizând că speța Kovesi era cu totul diferită.

„Ca să lămuresc bălăriile din mediul public:

1. Contestațiile electorale se judecă conform regulilor stabilite de lege pentru ordonanța președințială .

De aceea am avut termene scurte și la ICCJ și la CAB și de aceea termenul de recurs este de 5 zile de la pronunțare.

Așa că expirând cele 48 ore pentru motivare, mâine, 3 ianuarie 2025, trebuie sa apară motivarea hotărârii de respingere a Curții de apel București.

2. CASD va face recurs. Termenul de declarare a recursului expira pe 6 ianuarie, iar termenul de redactare a recursului expira probabil pe 09 ianuarie 2025 (5 zile de la comunicarea hotărârii redactate care se va face probabil mâine, prin e-mail).

Așa că e posibil ca pe 13 ianuarie să avem termen la ICCJ.

3. Soluția de la ICCJ din recurs daca va fi diferită de cea de la CAB?

Da, poate fi diferită (și va dau exemplul cu atacarea hotărârilor CNSU când s-a respins la fond și s-a admis în recurs) și cred că va fi diferită, ca urmare a faptului că o respingere a recursului ar echivala cu atestarea de către instanțe a abuzului de drept, încălcarea statului de drept, democrației și amplasarea României în același grup de țări în care se află și Rusia.

Dincolo de toate poveștile de adormit copii pe care le susțin unii public pentru a încerca să își ajute gașca care a acaparat puterea și dincolo de toată manipularea publică, decizia judecătorilor de la ICCJ va însemna:

– confirmarea instaurării dictaturii in Romania (în caz de respingere)

– remedierea juridică a abuzurilor de drept (în caz de admitere).

Cum nu suntem în situația din pandemie când în toată lumea se impunea, ceea ce s-a întâmplat în România dă cu virgula pentru toți ceilalți, pentru că, cel puțin până la momentul asta, dreptul popoarelor de a își alege președinții nu a fost acceptat la nivel mondial că trebuie să dispară și este unanim recunoscut că o încălcare a acestui drept înseamnă o dictatura de facto.

Călin Georgescu, despre atacarea la CEDO a deciziei CCR de anulare a alegerilor: ”Dreptul la liber arbitru ne-a fost răpit de corupție”. Avocata sa confirmă: CEDO va judeca în regim de urgență

Așa că măcar pentru salvarea aparenței de democrație din Romania, judecătorii ICCJ vor admite recursul și actiunea.

Altfel, vor arunca România exact în brațele Rusiei, deoarece orice susținere de moment a celor care fac parte din cei care au preluat puterea abuziv va dispărea curând si nimeni nu îi va mai baga in seama.

PS: cine credea că am făcut acțiunea asta de florile mărului nu mă cunoaște deloc.

Exact aici am vrut sa ajung: la punerea problemei în brațele ICCJ ca să aleagă ce e mai important?

Rolul instanțelor de judecată în statul român?  Sau jocurile unor grupuri de interese care au preluat puterea?

Mai pe scurt, ce e mai important: judecătorii și rolul lor sau interesele unui grup?

Cam asta se va dezlega la ICCJ.

PPS: pentru cei care se dau de ceasul morții că aoleu judecătorii și politica.

Da, judecătorii de la ICCJ au zis că acțiunea așa cum a fost formulată este de competența instanțelor de judecată. Ce să vedeți? Remedierea abuzurilor de drept și garantarea drepturilor fundamentale intra in competenta instantelor de judecata.

Citește și: AUR anunță un protest în Piața Universității pe 12 ianuarie: ”Ne dorim reluarea alegerilor cât mai urgent! CCR a fost folosită fără niciun scrupul pentru a face jocurile regimului Iohannis”

Este vorba despre drepturilor politice ale cetățenilor care trebuie garantate într-o democrație. Toate autoritățile publice,  inclusiv CCR, inclusiv Președintele și al lui mandat, inclusiv instanțele de judecată sunt emanația voinței poporului reflectată în Constituția României.

Fiecare are rolul lui, rol stabilit de popor prin Constituție și trebuie să și-l respecte.  CCR și l-a încălcat. Președintele și  CSAT-ul și l-au încălcat, recunoscând in mod expres că nu au atribuții în procesul electoral, dar totuși s-au băgat.

Rămâne să vedem daca ICCJ îsi va respecta sau nu rolul constituțional”, este mesajul avocatei.

Călin Georgescu a atacat la CEDO decizia Curţii Constituţionale de anulare a alegerilor prezidenţiale. Potrivit documentului, Călin Georgescu cere Curţii Europene a Drepturilor Omului să oblige statul român să organizeze turul doi al prezidenţialelor în care s-au calificat el şi Elena Lasconi.

Georgescu solicită ca CEDO să judece cauza în regim de urgenţă. Acesta cere: suspendarea efectelor deciziei CCR de anulare a alegerilor, până la soluţionarea cauzei şi obligarea Guvernului României să reia procesul electoral, respectând rezultatele primului tur, şi să organizeze turul doi al alegerilor prezidenţiale între el şi Lasconi.

O altă solicitare vizează  obligarea statului român să adopte măsuri pentru remedierea prejudiciilor morale şi democratice, prin restabilirea încrederii în procesul electoral.

Luni, când la Curtea de Apel Bucureşti a fost termen în dosar, peste o mie de simpatizanţi ai lui Călin Georgescu s-au adunat pe treptele instanţei şi peste drum de instituţie, manifestându-se zgomotos. Totodată, aceştia au spus rugăciunea ”Tatăl  nostru” şi ”Crezul” înainte de a intra în sală. Procesul a fost suspendat de două ori. Una dintre avocate i-a spus judecătoarei Cristina Ardeleanu că are ocazia ”să se mântuiască”.

Călin Georgescu a susţinut că, dacă judecătoarea care are de soluţionat acest dosar va face un ”salt în conştiinţă”, magistratul ”poate să devină unul din marii eroi ai acestei ţări”.
”Eu i-am sugerat acest lucru, fiecare femeie la rândul ei, şi ca mamă, este leoaică, aşa că am credinţa să spun că, dacă saltul în conştiinţă va fi al ei, poate să devină unul din marii eroi ai acestei ţări. Contează conştiinţa ei”, a afirmat Călin Georgescu.

DailyBusiness
Benzină la discreție. Cât consuma președintele Senatului înainte de tăierile lui Bolojan
Spynews
Irisha, primul interviu despre iubitul care o răsfață cu zeci de trandafiri și cadouri scumpe. Ce nu ar putea să îi ierte niciodată partenerului de viață
Bzi.ro
A fost marea iubire a lui Cătălin Botezatu! Au fost amanți timp de 7 ani!
Fanatik.ro
Cele 7 alimente pe care Melania Trump le consumă zilnic ca să se mențină în formă. Nu renunță niciodată la ele, iar fiecare are un rol important
Capital.ro
Călin Georgescu și soția sa, Cristela, în culmea fericirii. Au anunțat personal bucuria: În inima noastră...
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Gigi Becali, uluit de banii primiți de la Parlament: „Sunt prea mulți!” Suma fabuloasă încasată după doar cinci ședințe
Adevarul
Noile autostrăzi din România îi uimesc pe străini. „La infrastructură, UE este ca un cadou din cer pentru țările mai puțin dezvoltate”
wowbiz.ro
Concedieri masive. Angajații care rămân fără loc de muncă la început de an. Posturile, reduse cu 24%
Spynews
Cum a reacționat Beni, după ce a văzut-o pe Dana Roba alături de alt bărbat. Primele declarații: ”Este istorie” | VIDEO
Spynews
Aterizare de urgență pe Aeroportul Otopeni. Două avioane au cerut să se întoarcă la sol!
Evz.ro
David Popovici se visează actor. Învață de la Sebastian Stan
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
kanald.ro
Pensii 2025: Ce se întâmplă cu indexarea? Avertismente dure pentru 5 milioane de români
Cancan.ro
Fostul soț al Simonei Halep, propulsat într-un post-cheie! Toni Iuruc a ajuns să lucreze pentru un 'strigoi comunist'
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
ADIO, președinție pentru Călin Georgescu. Anunț cumplit înainte de alegeri: O cădere uriașă
StirileBZI
Amendă de 2.500 lei pentru cei care stau la bloc dacă nu fac asta! Este legat de numărul apartamentului
Prosport.ro
FOTO. Ludovica e una dintre cele mai frumoase soții de fotbalişti și are peste 4.000.000 de fani pe Instagram
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Anda, tânăra de 34 de ani mușcată de câinii flămânzi. Cauza morții, confirmată
substantial.ro
Şantierul drumului de legătură A3-DN1 de la Tureni ajunge la 80% stadiu de finalizare
MediaFlux
A 13-a PENSIE în 2025! VIN BANII pentru SENIORI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Turismul somnifer: care este țara care îmbrățișează somnul ca pe o artă