Călin Popescu Tăriceanu, despre prezidenţiale: „Este mult mai util să avem o candidatură comună”

Călin Popescu Tăriceanu răspunde apelurilor lansate de mai multe filiale ALDE din ţară, care îi cer să candideze la alegerile prezidenţiale, în condiţiile în care acesta a lăsat să se înţeleagă, după eşecul de la alegerile europarlamentare, că ar renunţa la un asemenea demers.

19 iun. 2019, 15:11
Călin Popescu Tăriceanu, despre prezidenţiale: „Este mult mai util să avem o candidatură comună”

Liderul ALDE revine şi anunţă discuţii cu PSD pentru un candidat comun. „Nu mi-am schimbat punctul de vedere. Am anunțat mai demult intenția de a candida la alegerile prezidențiale, dar tind să sublinez că așa am discutat cu colegii din PSD că este mult mai util să avem o candidatură comună. Nu mi-am schimbat punctul de vedere. Trebuie în perioada următoare, având în vedere că hopul moţiunii de cenzură a fost trecut, să discutăm cu cei din PSD. Prima opțiune rămâne cea a unei candiaturi comune”, a declarat Tăriceanu.

Ce spune de scrisoarea lui Klaus Iohannis

Președintele Klaus Iohannis cere Guvernului să elaboreze un proiect de lege, care să fie adoptat până la finalul acestei sesiuni, și care să vizeze modificarea legislației electorale. În acest sens, președintele spune că, dacă e nevoie, va convoca o sesiune extraordinară a Parlamentului.

Călin Popescu Tăriceanu i-a răspuns, deocamdată, oral președintelui și i-a transmis că se bucură că au aceleași idei. ”Această comisie va începe de mâine, ea va trebui să aibă în vedere două capitole distincte: ce modificări legislative trebuie făcute și ce recomandări să facă Guvernului ca prin măsurile administrative, gen mărirea secțiilor de vot, majorarea numărului de cabine de vot, ca să știe ce să facă. Noi am propus votul anticipat prelungit, văd ca preluat-o și Klaus Iohannis, mă bucur. E singura soluție eficientă. Am văzut cererea de a face sesiune extraordinară, dar noi vrem să schimbăm legea în această sesiune, până la finalul ei.

Mâine o să analizez scrisoarea și sunt de părere că trebuie rezolvată anticipativ. Putem adăuga celelalte formule de vot, deja folosite. Un sistem care să fie nebirocratic.”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu.

Tăriceanu anunţă Congres doctrinar la ALDE

Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele ALDE, anunţă organizarea unui „congres doctrinar” al partidului pe care îl conduce. Potrivit preşedintelui Senatului, eşecul de la alegerile europarlamentare a arătat că este nevoie de anumite clarificări.

„Am hotărât ca în luna septembrie să organizăm un congres doctrinar, pentru o definire ideologică a noastră mai clară, pentru că am constatat că există o deficienţă de percepţie doctrinară în ceea ce ne priveşte. Suntem partidul clasei de mijloc, al întreprinzărilor, al profesiilor liberale, dar cred că oferta noastră electorală nu a fost suficient de convingătoare pentru aceştia”, a declarat Tăriceanu.